“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuwe regels huwelijkse voorwaarden en echtscheiding

27 dec, 2011 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Vanaf 1 januari 2012 is er geen toestemming van een rechter meer nodig bij het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden. Ook verandert het moment waarop de huwelijksgemeenschap officieel wordt ontbonden.

Bij het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap ontstaat er automatisch een algehele gemeenschap van goederen: alle bezittingen en schulden van beide partners worden gemeenschappelijk (de huwelijksgemeenschap). Wel is het mogelijk sommige zaken van deze gemeenschap uit te sluiten, zoals een schenking of erfenis.

Huwelijkse voorwaarden

In afwijking van de gemeenschap van goederen kunnen partners huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen bij een notaris. Hierin wordt het bezit en inkomen van beide partners geregeld. Huwelijkse voorwaarden kunnen tijdens het huwelijk gewijzigd worden, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden veranderd zijn.

Voor dit soort wijzigingen was eerder altijd de toestemming van een rechter nodig, maar dit zal nu per 1 januari veranderen. Dit betekent dat als je huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) wil veranderen of alsnog huwelijkse voorwaarden wil opstellen, je slechts bij een notaris hoeft langs te gaan in plaats van een juridische procedure op te starten bij de rechter.

Schulden

Wie denkt door een wijziging van de Huwelijkse Voorwaarden onder schulden uit te komen, komt echter bedrogen uit. Wijziging van de voorwaarden heeft geen gevolgen voor eventuele schuldeisers. Partners blijven namelijk wel hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die aanwezig waren voor de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden.

Ontbinding huwelijksgemeenschap

Momenteel ben je pas definitief gescheiden op het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dat betekent dat op dat moment ook de huwelijksgemeenschap wordt ontbonden. Nadeel hiervan is dat alle goederen en schulden tijdens de echtscheidingsprocedure nog vallen in de gemeenschap van goederen.

Vanaf volgend jaar geldt daarom dat het moment van ontbinding van de huwelijksgemeenschap samenvalt met het indienen van het verzoek tot echtscheiding. Gevolg hiervan zou moeten zijn dat men dan eerder een nieuwe start kan maken en eventueel een nieuwe woning kopen zonder dat de woning in de gemeenschap van goederen terecht komt.

De nieuwe wet geldt voor zowel de in gemeenschap van goederen gehuwde stellen als voor de op huwelijkse voorwaarden getrouwde stellen.

Wil je meer weten over echtscheiding of huwelijkse voorwaarden, neem dan contact op met één van onze medewerkers.