“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Op zoek naar een woning na de scheiding

11 nov, 2020 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Gaan jullie uit elkaar, dan is één van de belangrijkste dingen die geregeld moeten worden het vinden van woonruimte. In de huidige overspannen huizenmarkt is dat alles behalve makkelijk. Zie maar eens een betaalbare woning te vinden. Wij geven je een paar goede tips!

Woonruimte tijdens de scheiding

Gaan jullie scheiden, dan brengt dit de nodige spanningen met zich mee. Om de lieve vrede te bewaren en ervoor te zorgen dat jullie met elkaar kunnen blijven overleggen, kan het slim zijn als één van de twee de gezamenlijke woning verlaat. Maar waar moet je dan heen? Gelukkig is het vinden van tijdelijke woonruimte vaak iets makkelijker en gaat dit iets sneller dan als je op zoek bent naar een plek waar je langere tijd kunt blijven. Je zou kunnen denken aan de volgende opties:

  • Tijdelijk intrekken bij familie of vrienden. Dit wordt veel gedaan. Niet alleen heb je dan een fijn dak boven je hoofd, maar je kan ook je verhaal bij iemand kwijt.
  • Een huisje of chalet op een vakantiepark. Deze huisjes kun je vaak tijdelijk huren en kunnen goed als tijdelijke woonruimte fungeren.
  • Anti-kraak oftewel leegstandsbeheer. Veel leegstaande panden worden tijdelijk verhuurd om op die manier krakers te weren. Deze woonruimten zijn vaak goed betaalbaar.
  • Scheidingshuis. In steeds meer grotere plaatsen vind je zogenaamde scheidingshuizen of divorce houses. Deze huizen zijn bedoeld voor mensen die in een scheiding liggen. Ook hier zou je wellicht terecht kunnen.
  • Hou kanalen als Marktplaats en Facebook goed in de gaten. Wie weet zoekt er iemand een huisgenoot of wordt er een kamer verhuurd.
  • Birdnesting. Bij birdnesting is het zo dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven. De ouders (jullie dus) wisselen elkaar af. Voor de kinderen is dit een hele prettige regelen, omdat zij gewoon op hun vertrouwde plek kunnen blijven. De ouders moeten welk zorgen dat zij allebei ergens terecht kunnen. Je zult niet veel in jouw tijdelijke woonruimte zijn en hoeft hierbij ook geen rekening te houden met bijvoorbeeld extra slaapkamers voor de kinderen. Dit kan het makkelijker maken om iets te vinden.

Koopwoning na de scheiding

Gezien de lage hypotheekrente is het kopen van een eigen woning financieel gezien waarschijnlijk de meest voordelige optie. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De huizen gaan momenteel als warme broodjes over de toonbank en de prijzen rijzen de pan uit. Heb je een leuke woning gezien, dan zal je er heel snel bij moeten zijn. Houd er ook rekening mee dat veel huizen momenteel boven de vraagprijs worden verkocht. Om meer kans te maken om een woning te vinden zou je een aankoopmakelaar in de arm kunnen nemen. Daarnaast kan het ook geen kwaad om de makelaars in jouw omgeving op Facebook te volgen. Veel huizen worden hier al geplaatst voordat zij op Funda terecht komen. Laat ook vooral aan jouw vriendenkring weten dat je op zoek bent of doe bijvoorbeeld een oproepje op Facebook. Op die manier ben je er snel bij en is de kans van slagen groter. Laat je, voordat je op huizenjacht gaat, goed informeren over jouw financiële mogelijkheden. Je hebt nu nog maar één inkomen waar je het mee moet doen, dit betekent dat ook minder kunt lenen bij de bank. Een hypotheekadviseur kan jou precies vertellen welke mogelijkheden er zijn.

Tip:
Sta jij op het punt een nieuwe hypotheek aan te gaan en wil je hierover goed geïnformeerd worden, dan kan je voor een vrijblijvend gesprek terecht bij Hypotheek Visie. Laat jouw telefoonnummer achter, dan belt de adviseur jou voor het maken van een vrijblijvende afspraak! Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek bekijkt de hypotheekadviseur jouw persoonlijke situatie en wensen. Vervolgens worden vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar vergeleken. Hieruit volgt een advies op maat. Ontdek gauw wat er bij jou mogelijk is!

Huurwoning na de scheiding

Wil je na de scheiding liever in een huurwoning gaan wonen? Dan kun je hierbij kiezen uit een sociale huurwoning of een particuliere huurwoning. Sociale huurwoningen zijn, mede door de huurtoeslag die je wellicht kan aanvragen, het best betaalbaar. Het nadeel is dat ze niet makkelijk te vinden zijn. In veel grote plaatsen moet je eerst jaren ingeschreven staan voor je in aanmerking kunt komen voor een woning. Wel is het zo dat de inkomensgrenzen zijn losgelaten, waardoor jouw inkomen geen rol speelt. Net als bij de koopwoningen is er ook op het gebied van huurwoningen meer vraag dan aanbod. Dit zorgt er wel voor dat jouw keuzemogelijkheden waarschijnlijk beperkt zullen zijn als je op zoek bent naar een sociale huurwoning. In sommige gevallen kan je bij een scheiding een urgentieverklaring krijgen. De regels hiervoor verschillen per woningbouwvereniging.

Sta jij nog niet lang genoeg ingeschreven om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en krijg je geen urgentie? Dan is het ook mogelijk om particulier te huren. Bij particuliere huurwoningen krijg je niet te maken met een wachtlijst en heb je meer keus. Het aanbod is groter. Daar staat tegenover dat de prijzen meestal heel wat hoger liggen dan bij de sociale huurwoningen. Ook kan het zijn dat de verhuurder inkomenseisen stelt en dat je bijvoorbeeld alleen een huurcontract van een jaar aan kunt gaan.

Wil geen van beiden de woning verlaten?

Als jullie uit elkaar gaan zal hoe dan ook één van de twee op zoek moeten naar iets anders. Maar wat als jullie allebei weigeren de woning te verlaten. In dat geval is het slim om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter. Hierbij vraag je de rechter om toestemming om in de woning te blijven tot er andere afspraken zijn gemaakt. Geeft de rechter jou gelijk, dan zal de ander dus moeten verstrekken. Een voorlopige voorziening wordt aangevraagd door een advocaat. Wil jij weten hoe dit verder in zijn werk gaat? Ben je benieuwd of jij kans maakt om de woning toegewezen te krijgen of ben je op zoek naar een goede advocaat die je hierbij kan helpen? Neem dan gerust voor gratis advies even contact met ons op. Je kan ons bellen op 088-6002801 of een berichtje achterlaten via ons contactformulier.