“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verplicht pensioenplan bij scheiden

04 feb, 2019 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Pensioenfondsen en verzekeraars willen dat stellen die gaan scheiden verplicht worden gesteld om een pensioenplan op te stellen. Op dit moment worden er vaak geen afspraken gemaakt over het pensioen. Hier kunnen later problemen door ontstaan.

Geen aandacht voor pensioen

Op het moment dat mensen gaan scheiden hebben ze veel aan hun hoofd. Er moet veel geregeld worden, zoals de omgangsregeling en de alimentatie. Hierdoor is er vaak geen aandacht voor de verdeling van het pensioen. Ook scheidingsprofessionals willen dit belangrijke punt nogal eens over het hoofd zien. “Het pensioen is na het huis vaak het grootste vermogensbestanddeel dat verdeeld moet worden”, zo zegt Mandy Ros van de Pensioenfederatie. Daarom willen de pensioenfondsen een pensioenplan verplicht stellen.

Verevening

Spreek je niets anders af, dan gaat de huidige situatie uit van verevening. Dit houdt in dat de ex recht heeft op de helft van het pensioen. Dit wordt pas uitgekeerd als de ander met pensioen gaat. Daarnaast is het belangrijk om de verdeling van het pensioen binnen twee jaar te melden bij het pensioenfonds. Alleen dan gaat alles automatisch. Doe je dit niet, dan ben je tegen die tijd afhankelijk van de medewerking van de ex. Deze moet jouw deel dan gaan overmaken. Lukt dit niet, dan moet je gaan vorderen. Dit kost onnodig veel tijd en geld.

Onhandig

Een onhandige constructie waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Daarom wordt in een nieuw wetsvoorstel de verdeling automatisch geregeld. Worden er geen andere afspraken gemaakt over de verdeling, dan krijgt de ex-partner de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Deze verdeling wordt direct doorgevoerd bij de pensioenverstrekker. Je hoeft het dus niet meer binnen twee jaar te melden. Een andere belangrijke wijziging is dat je zelf kunt bepalen wanneer dit pensioen ingaat. Je bent dus niet meer afhankelijk van het moment waarop de ex met pensioen gaat.

Automatisch

Op zich handig dat alles straks automatisch gaat, maar dit heeft ook zo zijn haken en ogen. Als je als partners bij de scheiding niets regelt omtrent de pensioenen, dan vindt er dus verdeling plaats. Dit is niet meer terug te draaien. Wil je andere afspraken maken, dan moet dit dus op tijd worden gemeld bij de pensioenverstrekker. Dit kan vervolgens ook weer veel gedoe opleveren.

Pensioenplan

Dit is nou precies waarom de pensioenfondsen en verzekeraars het pensioenplan verplicht willen stellen. Door dit te doen weet je zeker dat de pensioenen goed worden besproken. Alle partijen zijn op de hoogte van de mogelijkheden en de financiële consequenties.