“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie afkopen

  • De partneralimentatie kan worden afgekocht.
  • Zo ben je in één keer los van elkaar.
  • Meer weten over het afkopen van alimentatie? Wij helpen je graag verder.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Wil je in één keer van elkaar af zijn en niet nog jaren aan elkaar verbonden zijn doordat er partneralimentatie betaald moet worden? Dan kun je ervoor kiezen om de alimentatie af te kopen. Je betaalt de partneralimentatie dan niet iedere maand, maar in één keer.

Partneralimentatie afkopen kan op twee manieren:

  1. met een geldsom (afkoopsom alimentatie);
  2. met overbedeling.

Alimentatie afkopen met een geldsom

Jullie kunnen ervoor kiezen dat de alimentatiebetaler eenmalig een geldsom betaalt. De hoogte van deze afkoopsom alimentatie is gebaseerd op de oorspronkelijke hoogte en duur van de partneralimentatie. Natuurlijk valt hierover te onderhandelen.

Daarnaast kun je ook vrij creatief omgaan met het afkopen. Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat jullie samen een flinke schuld hebben. In plaats van het betalen van partneralimentatie kan de alimentatiebetaler dan bijvoorbeeld de schuld op zich nemen.

Let op:
Het afkopen van de alimentatie kan alleen bij partneralimentatie. Kinderalimentatie kan nooit worden afgekocht.

Alimentatie afkopen met overbedeling

Alimentatie afkopen met overbedeling betekent dat degene die de alimentatie zou moeten ontvangen de hele inboedel toegewezen krijgt. Dit in plaats van partneralimentatie. Overbedeling kan ook betekenen dat de alimentatie-ontvanger de hele waarde van de polis van de levensverzekering krijgt of de overwaarde van de woning.

Voordelen van alimentatie afkopen

Het voordeel van alimentatie afkopen is dat je niet meer financieel aan elkaar verbonden bent, tenzij er kinderalimentatie moet worden betaald. Verder is het, in het geval van de afkoopsom alimentatie, voor de alimentatie-ontvanger voordelig dat hij of zij rente kan krijgen over één groot bedrag.

Om te voorkomen dat de alimentatie-ontvanger ineens veel inkomstenbelasting moet betalen, kan de afkoopsom alimentatie worden uitbetaald in de vorm van lijfrentepremie. De premie moet worden gestort bij een verzekeraar en vervolgens betaalt de verzekeraar elke maand een bedrag uit.

Nadelen van alimentatie afkopen

Een belangrijk nadeel van alimentatie afkopen is dat er geen herziening van het alimentatiebedrag meer mogelijk is. Stel dat de alimentatie voor een periode van tien jaar is afgekocht. Als de alimentatie-ontvanger na twee jaar gaat samenwonen, dan zou de ander niet meer verplicht zijn partneralimentatie te betalen. De alimentatiebetaler heeft dus eigenlijk voor een periode van acht jaar te veel alimentatie betaald. Hier kun je dan niets meer aan veranderen. Bovendien heeft de alimentatiebetaler, in het geval van de afkoopsom alimentatie, een rentenadeel omdat hij of zij in één klap een groot deel vermogen kwijt is.

Alimentatie afkopen en bijstand

Vraagt de alimentatie-ontvanger binnen twaalf jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aan bij de gemeente? De gemeente kan dan de bijstand verhalen op de alimentatiebetaler, omdat de onderhoudsplicht nog steeds geldt. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met de afspraken tussen ex-partners.

Meer informatie