Alimentatie afkopen

Alimentatie afkopen, is dit mogelijk? Wanneer je als alimentatiebetalende ex-partner in een keer van je betalingsplicht af wil zijn, kun je ervoor kiezen de alimentatie af te kopen. Dat is alleen mogelijk met partneralimentatie; kinderalimentatie kun je niet afkopen. De afspraken over het afkopen van de alimentatie leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant.

Partneralimentatie kan op twee manieren worden afgekocht:

  1. met een geldsom (afkoopsom alimentatie)
  2. met overbedeling

Alimentatie afkopen met een geldsom

Jullie kunnen ervoor kiezen dat de alimentatiebetaler zijn of haar ex-partner eenmalig een geldsom betaalt. Die afkoopsom alimentatie is gebaseerd op de hoogte en duur van de partneralimentatie.

Er zijn overigens varianten te bedenken op deze manier van afkopen. Stel dat jullie bijvoorbeeld een gezamenlijke schuld hebben van 100.000 euro. Jullie kunnen dan afspreken dat de alimentatiebetalende ex deze schuld geheel op zich neemt. Daar staat dan tegenover dat de alimentatie-ontvanger afziet van partneralimentatie.

Alimentatie afkopen met overbedeling

Alimentatie afkopen met overbedeling houdt in dat de gehele inboedel wordt toegewezen aan de alimentatie-ontvangende ex-partner. De alimentatiebetaler krijgt dan niets uit de inboedel. Overbedeling kan ook inhouden dat de alimentatie-ontvanger de gehele waarde van de polis van de levensverzekering krijgt of de overwaarde van de woning.

Voordelen van alimentatie afkopen

Het voordeel van alimentatie afkopen is dat je niet meer financieel aan elkaar verbonden bent, tenzij er kinderalimentatie moet worden betaald. Verder is het, in het geval van de afkoopsom alimentatie, voor de alimentatie-ontvanger voordelig dat hij of zij rente kan genieten over één groot bedrag.

Om te voorkomen dat de alimentatie-ontvanger ineens veel inkomstenbelasting moet betalen, kan de afkoopsom alimentatie worden uitbetaald in de vorm van lijfrentepremie. De premie moet worden gestort bij een verzekeraar en vervolgens betaalt de verzekeraar elke maand een bedrag uit.

Nadelen van alimentatie afkopen

Een belangrijk nadeel van alimentatie afkopen is dat er geen toekomstige herziening van het alimentatiebedrag meer mogelijk is. Stel dat de alimentatie voor een periode van tien jaar is afgekocht. Als de alimentatie-ontvanger na twee jaar gaat samenwonen, dan zou de ander niet meer verplicht zijn partneralimentatie te betalen. De alimentatiebetaler heeft dus eigenlijk voor een periode van acht jaar te veel alimentatie betaald.

Bovendien heeft de alimentatiebetaler, in het geval van de afkoopsom alimentatie, een rentenadeel omdat hij of zij in één klap een groot deel vermogen kwijt is.

Alimentatie afkopen en bijstand

Vraagt de alimentatie-ontvanger binnen twaalf jaar na het afkopen van de alimentatie een bijstandsuitkering aan bij de gemeente? De gemeente kan dan de bijstand verhalen op de alimentatiebetaler, omdat de onderhoudsplicht nog steeds geldt. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met de afspraken tussen ex-partners.

Direct hulp nodig?
 

088-6002801

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!