“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De meeste stellen proberen ruzies zoveel mogelijk uit te vechten waar de kinderen niet bij zijn. Maar kibbelen waar je kinderen bij zijn, kan juist heel goed voor ze zijn. Sterker nog… kinderen kunnen baat hebben bij het zien van een flinke discussie tussen hun ouders. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ruzies oplossen

Ruzie is natuurlijk nooit leuk, maar het is voor kinderen wel belangrijk om te weten hoe je nou eigenlijk om moet gaan met een ruzie. Hebben jullie als ouders samen soms pittige discussies waar de kinderen bij zijn en los je deze samen op zonder dat jullie je verliezen in één of andere strijd, dan kunnen kinderen hier veel van leren. Ze zien dat een ruzie niet meteen hoeft te betekenen dat je direct voor altijd een hekel aan elkaar hebt. Hierdoor wordt hun vermogen om met ruzies om te gaan beter en staan zij emotioneel sterker in hun schoenen.

Woede

Gaat de ruzie verder dan een gewone huis-tuin- en keuken ruzie en is er sprake van grote woede en scheldpartijen, dan is het natuurlijk niet verstandig om je kind hier aan bloot te stellen. Hier kan een kind juist door beschadigen. Ben je heel kwaad? Zorg dan dat je kinderen niet in de buurt zijn als je de confrontatie aangaat.

Leren ruzie maken

Af en toe ruziemaken kan de lucht flink opklaren. Maar niet iedereen is even goed in ruziemaken. Gelukkig kun je ruziemaken leren. Wij geven je een paar goede tips:

  • Kies je strijd. Flap niet alles eruit, maar opkroppen is ook geen goed idee. Hoe belangrijk is jouw punt? Slaap er een nachtje over en vraag jezelf af of het het waard is om hier ruzie over te maken.
  • Wees duidelijk. Geef duidelijk aan waar jij je aan stoort en geef aan hoe jij je voelt. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn. Zo voorkom je misverstanden.
  • Luister naar de ander. Laat de ander uitpraten en luister goed naar wat hij/zij te zeggen heeft. Probeer je ook in te leven in elkaars situatie.
  • Zeg wat je wilt. Wat wil je nou eigenlijk? Wat moet de ander veranderen of anders doen? Wees daar duidelijk over. Stel geen eis, maar beschrijf je wens.
  • Koel af. Loopt de discussie hoog op en merk je dat je emotioneel wordt? Neem dan een time-out. Als je heel boos bent, kun je niet meer naar de ander luisteren en kun je samen ook niet tot een oplossing komen.
  • Zeg sorry! Steek ook je hand in eigen boezem en durf toe te geven dat je fout dat of bijvoorbeeld te fel reageerde.