“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gemeenschap van goederen omzetten in huwelijkse voorwaarden

  • Zijn er belangrijke veranderingen in jullie situatie? Dan kan het slim zijn om alsnog huwelijkse voorwaarden op te maken.
  • Hierbij heb je de hulp nodig van een notaris.
  • Wil jij in contact komen met een goede notaris? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Soms is het slim om jouw huwelijk in gemeenschap van goederen of in beperkte gemeenschap van goederen om te zetten in een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden. Begint één van jullie bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Dan is het opstellen van huwelijkse voorwaarden zeker verstandig. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd en heb je toen verder geen actie ondernomen, dan betekent dat dat je automatisch in gemeenschap van goederen bent getrouwd. In dat geval moet bij een scheiding alles fifty fifty worden verdeeld. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Dit kan nogal wat gevolgen hebben.

Let op:
Wil jij weten of het slim is om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Leg jouw situatie voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je advies!

Huwelijkse voorwaarden

Tijdens jullie huwelijk kan er iets veranderen waardoor het verstandig is om toch huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Het opstarten van een eigen bedrijf is zo’n verandering. In zo’n geval is het alsnog mogelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het is wel belangrijk dat jullie dit allebei willen en dat jullie het ook allebei eens zijn met de voorwaarden die worden opgesteld. Wil één van de twee geen huwelijkse voorwaarden opstellen, dan is dit ook niet mogelijk.

Notaris

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Deze zet alle afspraken die jullie willen maken op papier. Daarnaast adviseert de notaris wat in jullie situatie verstandig is. De akte, die door de notaris is opgemaakt, moet daarna door de rechtbank worden goedgekeurd. De rechtbank bekijkt hierbij of er niets in strijd is met de wet en of er geen derden (bijvoorbeeld schuldeisers) zijn, die nadeel ondervinden van het omzetten van het huwelijk van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Hierna moet de akte binnen drie maanden bij de notaris worden ondertekend. De huwelijkse voorwaarden gaan pas in na deze ondertekening.

Huwelijkse voorwaarden en schulden

Als er schulden zijn kan het moeilijk worden om het huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. De schuldeisers kunnen hier last van krijgen. Daardoor zal de rechtbank het waarschijnlijk niet goedkeuren.

Hulp nodig?

Wil jij bekijken of het in jullie situatie verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij geven je advies en kunnen je ook eventueel in contact brengen met een goede notaris die hierbij kan helpen.

Meer informatie