In principe moet je met elkaar overleggen wie van jullie na de scheiding in het huurhuis mag blijven wonen. Als je daar samen niet uitkomt, bepaalt de rechter wie mag blijven.
Lees meerSoms is het slim om jouw huwelijk in gemeenschap van goederen of in beperkte gemeenschap van goederen om te zetten in een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden. Begint één van jullie bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Dan is het opstellen van huwelijkse voorwaarden zeker verstandig. Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd en heb je toen verder geen actie ondernomen, dan betekent dat dat je automatisch in gemeenschap van goederen bent getrouwd. In dat geval moet bij een scheiding alles fifty fifty worden verdeeld. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Dit kan nogal wat gevolgen hebben.
Huwelijkse voorwaarden
Tijdens jullie huwelijk kan er iets veranderen waardoor het verstandig is om toch huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Het opstarten van een eigen bedrijf is zo’n verandering. In zo’n geval is het alsnog mogelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het is wel belangrijk dat jullie dit allebei willen en dat jullie het ook allebei eens zijn met de voorwaarden die worden opgesteld. Wil één van de twee geen huwelijkse voorwaarden opstellen, dan is dit ook niet mogelijk.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Notaris
Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Deze zet alle afspraken die jullie willen maken op papier. Daarnaast adviseert de notaris wat in jullie situatie verstandig is. De akte, die door de notaris is opgemaakt, moet daarna door de rechtbank worden goedgekeurd. De rechtbank bekijkt hierbij of er niets in strijd is met de wet en of er geen derden (bijvoorbeeld schuldeisers) zijn, die nadeel ondervinden van het omzetten van het huwelijk van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Hierna moet de akte binnen drie maanden bij de notaris worden ondertekend. De huwelijkse voorwaarden gaan pas in na deze ondertekening.
Huwelijkse voorwaarden en schulden
Als er schulden zijn kan het moeilijk worden om het huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. De schuldeisers kunnen hier last van krijgen. Daardoor zal de rechtbank het waarschijnlijk niet goedkeuren.
Hulp nodig?
Wil jij bekijken of het in jullie situatie verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij geven je advies en kunnen je ook eventueel in contact brengen met een goede notaris die hierbij kan helpen.
Meer informatie
Bij een scheiding moeten ook de schulden en leningen verdeeld worden. Wie is aansprakelijk voor welke schulden of leningen? Wat zijn de verschillen bij gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?
Lees meerBij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Jullie moeten je wel afvragen of jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat of dat je allebei kiest voor een eigen advocaat.
Lees meerHoe zit het met alimentatie? Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting of alimentatieplicht.
Lees meerAls je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meerScheiden is nooit leuk en ook zeker niet makkelijk. Een echtscheiding hoeft echter ook niet op vechten uit te draaien. Je verkleint de kans op langslepende ruzies als je kiest voor echtscheidingsbemiddeling of mediation. Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan echtscheidingsbemiddeling een goede keuze zijn.
Lees meerProbeer een vechtscheiding te voorkomen. Het veroorzaakt veel leed en kost onnodig geld. Ben je in een vechtscheiding verwikkeld? Schakel altijd hulp in!
Lees meerDe flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.
Lees meerElk jaar worden de alimentatiebedragen aangepast omdat de prijzen en lonen jaarlijks stijgen door inflatie. Op de automatische aanpassing van de alimentatiebedragen bestaat wel een aantal uitzonderingen.
Lees meerEen echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die verstand heeft van communicatie. De bemiddelaar helpt jullie om samen goede afspraken te maken, waar jullie beiden achter staan.
Lees meerHet is belangrijk om een advocaat in te schakelen waar je een alle vertrouwen in hebt. Maar hoe vind je die? Ben je op zoek naar een betrokken en goede familierecht advocaat die jou kan helpen bij je scheiding? Wij helpen je graag verder. Dagelijks spreken wij veel...
Lees meerDe eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meerLig je in echtscheiding en ben je op zoek naar een goede advocaat in de buurt? Echtscheiding-wijzer.nl is onderdeel van De Nationale Adviesbalie en werkt samen met in echtscheiding gespecialiseerde advocaten door heel Nederland. Vul jouw gegevens in op onderstaand...
Lees meerDe collaborative divorce is nog vrij nieuw. Het wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. De overlegscheiding zit eigenlijk een beetje tussen mediation en scheiden via een advocaat in. Het is de bedoeling om samen uit elkaar te gaan in goed overleg, maar dit terwijl...
Lees meerDirect juridische hulp bij vragen over co-ouderschap Zijn er problemen rond het co-ouderschap en heb je juridische hulp nodig om veranderingen door te voeren? Vul jouw gegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met je op. We luisteren met aandacht naar jouw verhaal...
Lees meerTijden veranderen. Sommige regels over trouwen en uit elkaar gaan zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Vandaar dat de partijen D’66, VVD en de PvdA de regels omtrent trouwen en scheiden wilden moderniseren. Huwelijk in 1838 Het standaard trouwen in...
Lees meerHet inschakelen van de scheidingsbemiddelaar houdt jn: één aanspreekpunt voor de praktische afhandeling van je scheiding. De scheidingbemiddelaar helpt jullie om de echtscheiding af te handelen zonder onnodige ruzies.
Lees meerNa een scheiding kan er aan beide kanten heel wat veranderen. Inkomens wijzigen, er komen nieuwe partners, de omgangsregeling wordt aangepast. Al deze wijzigingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Misschien is er een verlaging of juist een...
Lees meerIn deze brief krijg je bericht van de rechter wanneer de zitting plaatsvind en welke stukken ingediend moeten zijn, uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de zitting.
Lees meerOnline mediation is vooral geschikt als een van de partijen in het buitenland woont of wanneer de rechtstreeks contact te confronterend is.
Lees meerBekijk het overzicht van al onze advocaten kantoren. Wij werken samen met kantoren door heel Nederland.
Lees meerKrijg je als alleenstaand ouder een nieuwe relatie en ga je samenwonen of trouwen? Dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe situatie brengt veel veranderingen met zich mee. Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig om alles goed te regelen? Vul...
Lees meerAls je een brief ontvangt over de controle van de alimentatieverzoekschriften, dan ontbreekt er informatie. Deze informatie dient zo spoedig mogelijk toegestuurd te worden.
Lees meerAls je partner van je wilt scheiden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en helpen je de juiste stappen te nemen...
Lees meerAls je in goed overleg uit elkaar wilt gaan, kunnen wij je daarbij helpen. Vul onderstaand formulier in en kom in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je persoonlijke situatie door te nemen. Daarnaast geven we je antwoord op je eerste vragen....
Lees meerAls jullie uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden. Een van de moeilijkste punten is het maken van afspraken over de alimentatie. Hierover ontstaan de meeste ruzies. Dit omdat jullie allebei tegenstrijdige belangen hebben. De ontvanger vindt het bedrag altijd te...
Lees meerWil je scheiden of heb je te horen gekregen dat jouw partner er een punt achter wil zetten? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een professionele echtscheidingsdeskundige. Wij nemen dan zo snel mogelijk...
Lees meer