Gemeenschap van goederen omzetten in huwelijkse voorwaarden

Sommige stellen willen hun huwelijk in gemeenschap van goederen omzetten in huwelijkse voorwaarden. Dit is in de meeste gevallen mogelijk. In Nederland trouwde je voor 1 januari 2018 (als je verder geen actie ondernam) automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Bij een scheiding moet alles eerlijk verdeeld worden. Ieder krijgt de helft.

Huwelijkse voorwaarden

Tijdens een huwelijk kan er iets veranderen waardoor het verstandig is toch huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Bijvoorbeeld bij het opstarten van een eigen bedrijf. In zo’n geval is het alsnog mogelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen. Jullie moeten het hier wel allebei mee eens zijn. Eenzijdig huwelijkse voorwaarden opstellen is niet mogelijk.

Notaris

Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je terecht bij een notaris. Deze zet alle afspraken die jullie willen maken op papier. Daarnaast adviseert de notaris wat in jullie situatie verstandig is. De akte, die door de notaris is opgemaakt, moet daarna door de rechtbank worden goedgekeurd. De rechtbank bekijkt hierbij of er niets in strijd is met de wet en of er geen derden (bijvoorbeeld schuldeisers) zijn, die nadeel ondervinden van het omzetten van het huwelijk van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. Hierna moet de akte binnen drie maanden bij de notaris worden ondertekend. De huwelijkse voorwaarden gaan pas in na deze ondertekening.

Huwelijkse voorwaarden en schulden

Als er schulden zijn kan het moeilijk worden om het huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. De schuldeisers kunnen hinder ondervinden van deze omzetting. Daardoor zal de rechtbank het waarschijnlijk niet goedkeuren.

Hulp nodig?

Wil jij bekijken of het in jullie situatie verstandig kan zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij geven je advies en kunnen je ook eventueel in contact brengen met een goede notaris die hierbij kan helpen.

 

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!