“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gratis scheiden

  • Gratis scheiden kan alleen in heel uitzonderlijke gevallen.
  • Wel kan je proberen de scheiding zo goedkoop mogelijk te houden.
9,5
Klanten vertellen

1318 beoordelingen

Lees voor

Een scheiding kan je flink wat geld kosten. Lost van het regelen van alles loop je ook tegen heel wat andere kosten aan. Zo zal je jouw huis misschien opnieuw moeten inrichten en moet er wellicht alimentatie betaald worden. Ook het juridische gedeelte kan flink in de papieren lopen. Toch is het wel mogelijk om hierop te besparen en is het soms zelfs mogelijk om gratis te scheiden.

Gratis scheiden kan alleen in hele uitzonderlijke gevallen waarbij beide partners nauwelijks inkomen hebben en het financieel heel zwaar hebben. Is dit bij jou niet het geval, maar wil je wel zoveel mogelijk besparen op jouw scheiding, dan kan je zeker de nodige dingen doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Wij helpen je daar graag bij en geven je een paar goede tips. Daarnaast vertellen wij je wanneer je wel in aanmerking komt voor gratis scheiden. 

De overheid betaalt de advocaat

Heb jij een wat lager inkomen, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. De meeste mensen kennen dit onder de noemer pro deo hulp of gefinancierde rechtsbijstand. Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan betaalt de overheid de kosten van jouw advocaat of mediator. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage die is gebaseerd op jouw inkomen. Op die manier hoef je niet bang te zijn voor hoge kosten en weet je qua geld precies waar je aan toe bent.

Hierbij is het wel goed om te weten dat de eigen bijdrage die je moet betalen het hoogst is bij het inschakelen van een advocaat. Besluit je een mediator in te schakelen of kies je voor online scheiden, dan betaal je een lagere eigen bijdrage.

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan gerust even contact op met onze medewerkers. Zij kunnen dit vrijblijvend voor je bekijken en brengen je ook in contact met een pro deo- advocaat of mediator bij jou in de buurt als jij dat wilt.

Wanneer kan ik gratis scheiden?

Voor mensen met een heel laag inkomen is de eigen bijdrage die je moet betalen voor een pro-deo advocaat soms ook moeilijk op te brengen. Voor die mensen is het soms mogelijk om gratis te scheiden. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hebben jullie thuiswonende minderjarige kinderen dan mag het verzamelinkomen van 2020 niet meer zijn dan €20.900, het heffingsvrij vermogen moet onder de €25.000 euro liggen en het resultaat van de scheiding mag niet meer zijn dan €15.000 euro. Zijn er geen thuiswonende kinderen, dan geldt een inkomensgrens van €14.000. De andere voorwaarden zijn hetzelfde. 

Voldoe jij aan deze voorwaarden? Dan kunnen wij jou in contact brengen met een goede partij die jullie scheiding gratis kan regelen. Het is dan wel belangrijk dat jullie bereid zijn om samen om tafel te gaan. De eigen bijdrage en de griffiekosten worden in dat geval betaald door de specialist die jullie gaat helpen. Bel ons gerust om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Dit kost je niets. 

Wat vergoedt de rechtsbijstandverzekering bij een scheiding?

Heb jij een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zo zijn dat jouw verzekeraar een mediationtraject in zijn geheel vergoedt. Het is dus slim om met jouw verzekeraar te bellen als je gaat scheiden. Alle andere zaken omtrent de scheiding, zoals alimentatiekwesties of conflicten over de verdeling of de omgang met de kinderen, worden niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Je hebt hier dus alleen iets aan als jullie nog goed met elkaar door één deur kunnen. Kom je in aanmerking voor zo’n vergoeding en zoek je een goede mediator die jullie kan helpen, dan brengen wij jou graag in contact met een specialist bij jou in de buurt. 

Kies de juiste manier om te scheiden

Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging en is er geen rechtsbijstandsverzekering? In dat geval kan je kosten besparen door de juiste manier van scheiden te kiezen. Besluiten jullie een mediator in te schakelen, terwijl jullie de grootste heibel hebben over de omgangsregeling, dan is dit weggegooid geld en is de kans groot dat je hierna alsnog een advocaat moet inschakelen. Daarnaast is het ook niet slim om een advocaat in te schakelen als dat eigenlijk niet nodig is. Wij zetten de verschillende opties op een rijtje. 

Wanneer kies je voor een advocaat?

Staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar? Is er geen enkel overleg meer mogelijk? Laat jij je in een gesprek makkelijk ondersneeuwen door jouw ex? Is één van jullie ondernemer of moet er op financieel vlak veel geregeld worden? In dat geval is het slim om een advocaat in de arm te nemen. Door iemand te kiezen die bij jullie situatie past, kan je flink besparen. Kies je voor het inschakelen van een advocaat, dan is het ook verstandig om de nodige advocaten met elkaar te vergelijken. De tarieven kunnen nogal verschillen.

Wanneer kies je voor een mediator?

Kunnen jullie nog best goed met elkaar overleggen en willen jullie graag samen tot afspraken komen? Dan kan een mediator jullie helpen. Ook hierbij kan je kosten besparen door de juiste mediator in te schakelen. Bij mediation is dat nog belangrijker dan bij het inschakelen van een advocaat. Iedereen mag zich namelijk mediator noemen. Het is geen beschermde term. Ga je via internet op zoek naar een mediator bij jou in de buurt, dan zitten hier ongetwijfeld een paar hele goedkope bij. Dit zijn echter vaak wel mediators die geen opleiding tot mediator hebben gehad en dus eigenlijk niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Mensen die hier toch voor kiezen krijgen vaak achteraf te maken met allerlei extra kosten die zij niet hadden zien aankomen. Zorg er dus altijd voor dat je een mediator inschakelt die weet wat hij/zij doet en de juiste opleiding heeft gehad. Neem hiervoor gerust even contact op. Wij hebben altijd een goede mediator bij jou in de buurt. 

Wanneer kies je voor online scheiden?

Dan is er ook nog een derde optie. Namelijk online scheiden. Kom je niet in aanmerking voor pro deo hulp en is er geen vergoeding vanuit de verzekeraar, dan is online scheiden de goedkoopste en snelste optie. Bij online scheiden regel je eigenlijk alles zelf. Deze vorm van scheiden is dan ook alleen geschikt als jullie alle afspraken samen kunnen maken en je zelf goed in de gaten houdt waar je recht op hebt. Zijn jullie al enige tijd uit elkaar en hoeft er eigenlijk weinig meer verdeeld te worden, dan kan online scheiden ook een goede mogelijkheid zijn. Ook als je in aanmerking komt voor een toevoeging kan je gebruik maken van online scheiden en betaal je dezelfde lage eigen bijdrage als bij mediation. 

Voorbeeld uit de praktijk

Lisa en Tygo zijn ondertussen twee jaar getrouwd. Zij hebben samen één kind. Helaas is Tygo erachter gekomen dat Lisa is vreemdgegaan. Tygo is woedend en zet Lisa acuut het huis uit. Als na een paar dagen de eerste boosheid is weggeëbd besluit Tygo dat het beter is om te proberen om op een goede manier uit elkaar te gaan. Zij zullen immers nog altijd samen voor hun kindje moeten zorgen.

Lisa en Tygo hebben het niet breed en besluiten samen op zoek te gaan naar de goedkoopste manier om hun scheiding te regelen. Ze zoeken online op gratis scheiden, maar al snel blijkt dat dat eigenlijk geen optie is. Wel komen ze er hierdoor achter dat zij allebei in aanmerking komen voor een toevoeging. Dat scheelt. Toch is de eigen bijdrage voor het inschakelen van een advocaat nog best hoog. Een andere optie is online scheiden. Ook dat is iets wat ze wel aanspreekt. Toch hebben Lisa en Tygo iets meer hulp nodig bij het maken van de afspraken die nodig zijn en besluiten zij een mediator in te schakelen. Doordat zij in aanmerking komen voor een toevoeging hoeven zij alleen een eigen bijdrage te betalen en blijven de kosten beperkt.  

Via De Nationale Adviesbalie komen zij terecht bij een goede mediator bij hen in de buurt. Deze helpt hen om samen tot goede afspraken te komen. De kosten worden betaald door de overheid en zelf hoeven zij alleen een lage eigen bijdrage te betalen. Op die manier is de scheiding snel, goed  en goedkoop geregeld

Hulp bij het maken van de juiste keuze!

Wij snappen dat het best moeilijk is om de juiste keuze te maken. Welke vorm van scheiden past het beste bij jullie en wat is precies het goedkoopst? Wij helpen je graag. Neem gerust contact op met onze medewerkers. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wat voor jou de beste optie is. Ook brengen zij je eventueel in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Advies vragen aan onze medewerkers is gratis en vrijblijvend. Je hoeft van ons dus geen rekening te verwachten en je zit nergens aan vast. 

Meer informatie