“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

6 tips om het beëindigen van jouw relatie zo goed mogelijk te laten verlopen

30 jan, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Ook al houden jullie misschien nog van elkaar, soms is de liefde gewoon over en is het tijd om een punt achter de relatie te zetten. We zullen het niet mooier proberen te maken dan het is, want het einde van een relatie is in vrijwel alle gevallen natuurlijk vreselijk. Zelfs als je je misschien juist opgelucht voelt. Hoe dan ook zullen er heftige emoties de revue passeren. Wij geven daarom graag 6 tips om de break up zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Het perfecte moment bestaat niet

Komen de feestdagen eraan of is het misschien bijna Valentijnsdag of iemand verjaardag? Zo zal er altijd iets te verzinnen zijn waardoor de timing misschien niet goed lijkt. Helaas bestaat ‘het perfecte moment’ om de relatie te beëindigen niet. Wel kan het verstandig zijn om het gesprek even uit te stellen als één van jullie beiden, om welke reden dan ook, onder grote spanning staat. Heeft jouw partner bijvoorbeeld een hele drukke stressvolle week op het werk? Dan kan het verstandig zijn om het gesprek even uit te stellen tot de stabiliteit terug is. Maar, bedenk je ook dat uitstel geen afstel moet worden als je de beslissing al hebt genomen. Want nogmaals, het perfecte moment bestaat echt niet.

2. Constructief gesprek

Hoewel het niet eenvoudig is zo’n moeilijk gesprek constructief te houden, zijn er wel degelijk wat handvatten die je kunt gebruiken in je gesprek. Vermijd vooral om de schuld bij de ander neer te leggen. Verval niet in uitspraken zoals  ‘jij doet dit niet goed, jij doet dat niet goed’. Houd het feitelijk. Accepteer daarin dat jij de beslissing neemt en jij je hebt kunnen voorbereiden op het gesprek en jouw partner niet. Het nieuws kan voor jouw partner een verrassing zijn en veel emotie oproepen. Gun jouw partner dan ook wat tijd om het gesprek te verwerken. Wees daarnaast wel duidelijk. Heb je voor jezelf echt helemaal definitief de knoop doorgehakt? Geef dan ook geen enkel signaal dat jouw partner de relatie nog zou kunnen redden. Daar krijg je ingewikkelde en verwarrende situaties voor beiden van.

3. Direct een rebound of eerst een bak ijs?

Als je de romantische films kijkt lijkt het allemaal zo makkelijk. Of je bent degene die een bak ijs pakt en avonden lang kan huilen op de bank, of je bent degene die vlucht, elk stukje gevoel negeert en gelijk voor de rebound gaat. Daarna loopt het allemaal fantastisch. Hoe dan ook, de periode na een break-up ziet er voor iedereen anders uit. Wat bij jouw past is heel persoonlijk. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. De enige die dit weet ben je zelf. Probeer je daarbij niet teveel aan te trekken van de mening van anderen. Onthoud wel, als jullie kinderen hebben en daardoor nog even aan elkaar vast zitten: wees altijd respectvol naar elkaar. Hoe moeilijk dat soms ook is. Hou het grotere plaatje voor ogen!

4. Cold Turkey

Hou na het verbreken van de relatie afstand van elkaar. Ook als je vrienden wilt blijven heeft dit over het algemeen wat tijd nodig. Datzelfde geldt als je vanwege de kinderen nog met elkaar verder moet. Even afstand nemen is het sleutelwoord. Zo komen jullie beiden tot rust en hebben jullie tijd om te wennen aan de nieuwe situatie, namelijk een leven zonder elkaar. Verwijder elkaar van alle social media. Zo voorkom je ergernis of hangerij in iemands leven terwijl je elkaar los zou moeten laten.

5. Regel alle zaken rondom de scheiding / uit elkaar gaan

Zorg dat je alles goed regelt voor jezelf en de eventuele kinderen. Een ervaren mediator of advocaat kan je hierbij helpen. Wij brengen je graag vrijblijvend in contact met een ervaren advocaat of mediator.  Zijn er kinderen in het spel? Zorg dan voor een goed en volledig ouderschapsplan. Het voorkomt een hoop problemen wanneer je zaken direct goed regelt. Maak gebruik van onze online ouderschapsplanmodule, zo ben je verzekerd van een volledig en rechtsgeldig ouderschapsplan.

6. Bouw je nieuwe leven op

Hebben jullie alle zaken goed geregeld en zijn jullie langzaam gewend aan het feit dat jullie uit elkaar gaan?  Dan is het nu tijd om uit je zelfmedelijden te stappen en verder te gaan. Of misschien voelde je je stiekem al opgelucht. Ga er weer lekker op uit, laat het ijs in de vriezer staan en de focus op vooruit. Voel je ook zeker niet schuldig tegenover jouw ex.