“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Opa en oma toch een omgangsregeling?

13 jul, 2022 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Gaan ouders scheiden, dan heeft dit ontzettend veel impact op het gezin, maar ook voor opa en oma kan een scheiding erg ingrijpend zijn. Wij spreken regelmatig opa’s en oma’s die door de scheiding hun kleinkinderen niet meer zien. Op dit moment is het voor hen juridisch gezien meestal niet mogelijk om een omgangsregeling te krijgen, maar hier lijkt verandering in te komen.

Wetsvoorstel

Op dit moment kunnen alleen grootouders die langere tijd voor hun kleinkinderen hebben gezorgd of bij wie het kleinkind lange tijd in huis heeft gewoond een omgangsregeling eisen bij de rechter. Pasten opa en oma alleen af en toe op, dan stonden zij met lege handen en was het voor hen niet mogelijk om juridisch gezien actie te ondernemen. Hopelijk gaat dit binnenkort veranderen door de komst van het wetsvoorstel Wet drempelverlaging omgang grootouders. Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat ook opa en oma die een keer per week op de kleinkinderen passen een omgangsregeling kunnen aanvragen bij de rechter.

Waarom dit wetsvoorstel?

Opa’s en oma’s spelen vaak een belangrijke rol in het leven van de kinderen. Zij zijn een soort veilige haven waar de kinderen altijd terecht kunnen voor een stukje gezelligheid, een luisterend oor of wat afleiding. Helemaal ten tijde van de scheiding is dit voor kinderen heel belangrijk. Grootouders kunnen kinderen helpen om de scheiding te verwerken.

Tijdens een scheiding verandert er voor kinderen al een heleboel. Als zij dan ook nog eens opa en oma niet meer mogen zien, dan heeft dit ontzettend veel impact. Het nieuwe wetsvoorstel moet dit soort situaties zien te voorkomen.

De invoeringstermijn van het voorstel zal minimaal drie maanden zijn en de wetswijziging zal volgens vaste regels ingaan per 1 januari of 1 juli. Er komt geen overgangsregeling.