“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Het klinkt misschien gek, maar laatst had ik iemand aan de telefoon en die vroeg: Ik ga binnenkort trouwen, maar wil me ook zo goed mogelijk voorbereiden op een scheiding. Is dat raar? Hieronder vertel ik je waarom het eigenlijk helemaal niet raar is om alvast over een eventuele scheiding na te denken.

Scheiden? Dat overkomt mij niet

Meer dan 1 op de 3 huwelijken gaat stuk. Men gaat scheiden. Ongetrouwde stellen zijn hierin niet meegenomen, dus eigenlijk ligt het aantal relaties dat wordt verbroken nog een stuk hoger. Dit zal jou toch nooit overkomen? Dat denk je misschien. Toch kan het maar zo zijn dat jullie een van de drie stellen zijn die uit elkaar gaan. Dit gebeurde ook Vréneli Stadelmaier. Zij is ondertussen gescheiden en weet nu beter. “We hadden een bedrijf samen en hadden het advies gekregen de aandelen niet eerlijk te verdelen. Dat was fiscaal handiger. Maar toen we dus uit elkaar gingen, had ik het nakijken.”

Denk alvast na over de financiën

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat het bij scheidingen misgaat. Ineens blijkt dat alles eigenlijk helemaal niet zo goed geregeld is en voor je het weet blijft één van de twee met lege handen achter. Financieel adviseur Jacqueline van der Vorm komt veel van dit soort situaties tegen. “Wie tijdens een scheiding pas over de verdeling van geld gaat nadenken, is in de mix van emoties vaak te laat. Mensen hebben weinig zin om nog afspraken te maken ten gunste van de ander.” Het is dan ook behoorlijk slim om al bij het trouwen stil te staan bij de mogelijkheid dat het misschien ooit misgaat. Denk alvast na over de financiën, dat kan je een hoop ellende besparen.

Geen fijn gesprek om te voeren

Dat mensen hier niet vooraf stil bij staan is heel begrijpelijk. In de euforie van het regelen van je trouwdag is een gesprek over scheiden wel het laatste waar je op zit te wachten. Toch is het wel slim om over bepaalde dingen goed na te denken. Check ook of bepaalde zaken wel goed geregeld zijn, want soms kan dit best tegenvallen. “Vaak als mensen een huis kopen en niet trouwen, wordt er wel een samenlevingscontract opgesteld. Hierbij denken mensen dat er ook wat in staat over de financiële verdeling. Helaas valt dit vaak tegen”, zegt Van der Vorm. “Je maakt er vaak geen aanspraak in op het vermogen of een deel van het pensioen van de ander, en er staat niets in over het recht op de partneralimentatie. Dit kun je wel laten regelen, dan moet je dit melden bij de notaris. Ik heb het maar twee keer gezien, in de vijftien jaar dat ik dit werk al doe,”, aldus Van der Vorm. Daaruit blijkt wel dat dit voor de meeste stellen geen prioriteit heeft.

Dit stel ging er wél voor zitten

Youri en zijn vriendin gingen wél met elkaar om de tafel: “We stelden ons voor dat de ander er met je beste vriend of vriendin vandoor gaat. Dit hoop je natuurlijk absoluut niet, maar het deed ons nadenken. Nu kunnen we nog rationeel nadenken en hier afspraken over maken.” “We kochten een huis, kozen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan in plaats van een samenlevingscontract, gezien er een kleintje onderweg is. In deze vorm is er toch meer geregeld”, aldus Youri.

Geld verdelen

Ze pasten de verdeling van het geld aan. Dit aan de hand van het gesprek dat ze hadden gevoerd. “Eerder stortten we allebei een vast bedrag op de gezamenlijke rekening, nu komt alles op die rekening binnen en keren we onszelf een gelijk bedrag aan zakgeld uit.” Dat zorgt voor meer gelijkwaardigheid. “En als we uit elkaar zouden gaan, is het bovendien makkelijker: dan delen we die rekening gewoon door twee.”

Drie belangrijke dingen

Van der Vorm geeft het advies om drie belangrijke dingen goed te bekijken voor het geval dat het misgaat: inkomen, vermogen en het pensioen. Het pensioen wordt vaak vergeten. Je bent er nog niet echt mee bezig. “Maar als je als heterostel in traditionele rolpatronen zit en de vrouw minder werkt, bouw je dus ook minder pensioen op.”

Vaak wordt er wel nagedacht over het overlijden. De hypotheekadviseur die geeft dit meestal in het gesprek wel aan. Van der Vorm zou het goed vinden als er ook gesproken wordt over de mogelijkheid dat stellen uit elkaar gaan. Hoezo zou een overlijdens-gesprek wel kunnen en normaal zijn, maar een relatiebreuk niet. Ze is van mening dat als een neutraal persoon dit onderwerp aansnijdt, dit helpt bij het nadenken hierover.

Vrouwen komen slechter uit de scheiding

Vréneli Stadelmaier begeleidt nu hoogopgeleide vrouwen en ziet dat veel vrouwen er na een scheiding er niet goed vanaf komen. De reden hiervan is volgens haar dat vrouwen geld anders zien dan mannen. Voor mannen is het belangrijk. Het heeft invloed op je status. Zij zijn veel meer bezig met sparen, beleggen en denken na over hun pensioen. Voor vrouwen is geld nuttig. Hier kunnen ze leuke dingen van doen en genoeg is genoeg. Met deze gedachte komen vrouwen vaak al op een achterstand te staan.

Hoe kun je jezelf voorbereiden op een scheiding?

Je kunt jezelf voorbereiden op een eventuele relatiebreuk door eens goed na te denken over jullie situatie. Hoe is het nu en hoe zou jouw situatie eruit zien als jullie nu uit elkaar zouden gaan? Wat wil je hierin veranderen. Vervolgens ga je naar de notaris en geef je duidelijk aan wat jullie precies willen. De notaris zal ervoor zorgen dat dit op de juiste manier op papier komt te staan. Zo hoef je niet bang te zijn voor de toekomst en weet je dat alles goed geregeld is.

Het is aan te raden om eens in de zoveel jaar te kijken of alles nog klopt en actueel is. Bij je hypotheek doe je dit eigenlijk standaard. Vaak kijk je eens in de vijf jaar of er niet wat veranderd kan worden om voordeliger uit te komen. Denk aan de volgende opties: is er iemand meer of minder gaan verdienen? Is er een nieuwe wet toegepast? Denk je er nog steeds zo over als een paar jaar terug? Neem dit mee in je beslissingen!