“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kerst voor kinderen van gescheiden ouders

11 dec, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Veel kinderen van gescheiden ouders maken zich er weken van te voren al zorgen om: de feestdagen. Ieder jaar is het voor veel kinderen weer de vraag of de kerstdagen rustig zullen verlopen, wanneer ze bij welke ouder zijn en of hun ouders zich niet rot zullen voelen bij de verdeling van de kerstdagen. Villa Pinedo (platform voor kinderen van gescheiden ouders) maakte een mooi filmpje, waarin kinderen duidelijk wordt gemaakt dat het regelen van dit soort dingen niet bij hen ligt, maar bij de ouders. Door corona zal het dit jaar een nog grotere uitdaging zijn om iedereen tevreden te houden. Hoe kun je dit als ouder nou het beste aanpakken zonder dat de kinderen daar last van hebben?

Duidelijke planning

Maak van te voren samen een duidelijke planning. Op die manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Dat is voor jullie prettig, maar ook voor de kinderen. Hou hierbij rekening met de regels die gelden in verband met corona en hou er rekening mee dat kerst misschien even anders is dan andere jaren. Misschien is het zelfs slim om er een aantal kerstdagen aan vast te plakken en zo het bezoek te verspreiden. Probeer hier in ieder geval samen afspraken over te maken en te bekijken op welke manier kersttradities toch door kunnen gaan met wat aanpassingen. Vertel ook duidelijk aan de kinderen wat precies de bedoeling is en wanneer ze waar zullen zijn. Dit geeft hen ook een stukje rust.

Ouderschapsplan is leidend

Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan om de planning te overleggen met de ex. Is het contact met jullie niet al te best en is overleggen moeilijk? In dat geval is het slim om vast te houden aan de afspraken die in het ouderschapsplan staan. Als het goed is, hebben jullie hierin duidelijke afspraken gemaakt en is hierin ook een feestdagenregeling opgenomen. Door het ouderschapsplan aan te houden weten zowel jullie als de kinderen goed waar jullie aan toe zijn. Dat is wel zo prettig. Natuurlijk kan het zijn dat corona roet in het eten gooit en de plannen hierdoor omgegooid moeten worden. Doe dit altijd in goed overleg!

Uitjes

Ben jij van plan om in de kerstvakantie met de kinderen op stap te gaan? Check dan van te voren goed wat de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het slim om jouw ex ook op de hoogte te stellen van jouw plannen. Bekijk samen welke risico’s er zijn en bespreek dit. Mocht de ex het geen prettig idee vinden dat je nu met de kinderen naar de Efteling gaat, dan is het misschien beter om even pas op de plaats te maken en dit uitje uit te stellen tot volgend jaar. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde tradities niet door kunnen gaan, maar gezondheid gaat voor alles.

Rust

Het is een hectisch jaar geweest. Niet alleen voor jullie als ouders, maar ook voor de kinderen. In plaats van allemaal activiteiten in te plannen, je druk te maken over de coronaregels die overal gelden en hier met je ex over te discussiëren, kan je de kerstvakantie ook gebruiken om samen tot rust te komen. Verzin leuke dingen om thuis te doen. Maak een bioscoop van de woonkamer en kruip op de bank met jullie favoriete kerstfilm, doe lekker veel spelletjes, bak samen kerstkransjes en knutsel leuke dingetjes voor in de boom. Ga voor de nodige buitenlucht een lekkere wandeling maken in de buurt en bekijk alle kerstverlichting die er is. Ook een wandeling in het bos is altijd een succes! Op deze manier kunnen jullie de feestdagen op een ontspannen manier doorbrengen en hoef je je nergens druk om te maken.

Komen jullie er niet uit?

Natuurlijk kan het zo zijn dat jullie hier samen totaal niet uitkomen. Dit kan behoorlijk wat spanningen met zich meebrengen en is een behoorlijke domper op de feestvreugde. Daarnaast geeft dit de kinderen flink wat stress, want zij hebben vaak dondersgoed in de gaten dat er iets speelt. Schakel in dit soort situaties op tijd hulp in, zodat het niet uit de hand loopt. Misschien kan een goede vriend of familielid tussen jullie bemiddelen. Een gezinscoach of mediator kan ook goed helpen.

Geniet

De belangrijkste tip is om jullie eventuele onderlinge strijd voor nu even te laten voor wat het is. Geniet van deze dagen met de kinderen en maak er samen iets moois van!