Samengesteld gezin

In Nederland zijn ieder jaar meer dan 50.000 kinderen betrokken bij de 100.000 echtscheidingen of relatiebreuken. Wanneer je als alleenstaande ouder opnieuw gaat samenwonen of trouwen ontstaat er een “nieuw samengesteld gezin”, ook wel fusiegezin genoemd.

Zowel voor ouders als voor kinderen is het omgaan met de nieuwe gezinssituatie niet altijd even gemakkelijk. Een nieuwe gezinssamenstelling brengt veel veranderingen en problemen met zich mee, zowel praktisch als emotioneel.

Hulp nodig om samen nieuwe afspraken te maken over de omgangsregeling of kinderalimentatie? Neem contact op.
TIP:

Nieuw samengesteld gezin

Het woord “nieuw samengesteld gezin” geeft direct de meest ingrijpende verandering aan die voor kinderen en ouders plaatsvindt. Vaak hebben één van de partners of beide partners kinderen uit de vorige relatie. In een samengesteld gezien moeten kinderen ineens hun leefomgeving, hun speelgoed en papa of mama delen met nieuwe gezinsleden.

Ouderschapsplan

Ten tijde van de scheiding of relatiebreuk hebben jullie een ouderschapsplan voor de kinderen opgesteld. Een onderdeel van dit ouderschapsplan is de omgangsregeling. Binnen een samengesteld gezin kunnen meerdere omgangsregelingen worden samengevoegd. Hierdoor ontstaat een nieuwe maar vaak hectische gezinssituatie.

Het nieuwe gezin wordt een zogenaamd fulltime of parttime samengesteld gezin, waarbij de samenstelling van de gezinsleden sterk kan verschillen. Daarnaast worden er binnen deze “nieuwe samengestelde gezinnen” kinderen geboren. Voor zowel ouders als kinderen vergt dit een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Nieuwe afspraken over de omgangsregeling zijn soms noodzakelijk.

Stiefouder

Onderdeel van een samengesteld gezin is de stiefouder. Deze stiefvader of stiefmoeder zal zich ook met de opvoeding van de stiefkinderen bezighouden. Deze extra inmenging in de opvoeding kan tot wrijving en discussie leiden met de ex-partner. Maak samen goede afspraken over de opvoeding en trek één lijn. Door de afspraken eensgezind na te komen geven jullie de kinderen zekerheid en veiligheid.

Alimentatie

Bij een nieuw samengesteld gezin hoort een nieuwe financiële situatie. Als jullie gaan samenwonen of trouwen heeft dit invloed op de alimentatie. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner zelfs automatisch stiefouder van de kinderen (thuiswonend en uitwonend). Stiefouders zijn net als ouders onderhoudsplichtig. Wanneer jullie een samengesteld gezin vormen is het verstandig opnieuw de kinderalimentatie te laten berekenen.

Afspraken maken

Het vormen van een nieuw samengesteld gezin brengt veranderingen met zich mee. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om afspraken op papier te zetten in de vorm van een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de omgangsregeling, de financiën en alimentatie, maar ook over jullie gezamenlijke opvoeding. Het is verstandig hiervoor een mediator in te schakelen. Een mediator zorgt ervoor dat de juiste afspraken gemaakt worden tussen de verschillende partijen en kan meteen de financiële veranderingen inzichtelijk maken.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!