Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meerOuderschapsplan
Toen je ging scheiden of uit elkaar ging is er als het goed is een ouderschapsplan voor de kinderen opgesteld. Een belangrijk onderdeel van dit ouderschapsplan is de omgangsregeling. Het kan zijn dat je binnen een samengesteld gezin te maken krijgt met verschillende omgangsregelingen. Deze zullen moeten worden samengevoegd. Hierdoor ontstaat een nieuwe en vaak hectische gezinssituatie.
Het nieuwe gezin wordt een zogenaamd fulltime of parttime samengesteld gezin, waarbij de samenstelling van de gezinsleden sterk kan verschillen. Daarnaast worden er binnen deze “nieuwe samengestelde gezinnen” kinderen geboren. Voor zowel ouders als kinderen vergt dit een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Soms is het slim om nieuwe afspraken over de omgangsregeling te maken om zo alles zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kunnen jullie eventueel gebruik maken van onze online ouderschapsplan-module. Hiermee maak je samen stapsgewijs een officieel ouderschapsplan op maat. Met dit online ouderschapsplan bespaar je een hoop kosten en hoef je geen dure advocaat in te schakelen.
Stiefouder
Onderdeel van een samengesteld gezin is de stiefouder. Deze stiefvader of stiefmoeder zal zich ook met de opvoeding van de stiefkinderen bezighouden. Deze extra inmenging in de opvoeding kan tot wrijving en discussie leiden met de ex-partner. Maak samen goede afspraken over de opvoeding en trek één lijn. Door de afspraken eensgezind na te komen geven jullie de kinderen zekerheid en veiligheid.
Een voorbeeld uit de praktijk
Paul heeft een dochtertje van vier jaar oud als hij en zijn vrouw uit elkaar gaan. Hij heeft een uitgebreide omgangsregeling waarbij hij dochter Meike één dag in de week en om het weekend ziet. Een half jaar na de scheiding ontmoet hij Evelien. Een gescheiden moeder met een kleintje van twee. Het is liefde op het eerste gezicht en het duurt niet lang tot Paul besluit Evelien aan Meike voor te stellen. Het klikt meteen en ook de kinderen kunnen het goed met elkaar vinden. Ze hebben een half jaar een relatie voor ze besluiten samen te gaan wonen.
Het lijkt allemaal aardig vlekkeloos te gaan tot de vakanties ter sprake komen. Het blijkt dat Paul voor zijn dochter andere vakantieweken heeft dan Evelien. Zo heeft Paul bijvoorbeeld Meike ieder jaar de eerste drie weken van de zomervakantie en heeft Evelien juist de laatste drie weken met haar dochter. Dat zou dus betekenen dat in de zomervakantie niet als gezin op vakantie kunnen.
De ex van Paul is niet blij met de situatie. Zij vindt dat Paul te snel met Evelien is gaan samenwonen en vindt de verandering voor Meike te groot. Zij is in eerste instantie niet bereid om te gaan schuiven met de vakanties. Paul stelt voor om een mediator in te schakelen om goede afspraken te maken over de nieuwe situatie. Gelukkig wil de ex hier ook aan meewerken. Uiteindelijk weten zij onder begeleiding van de mediator tot een goede regeling te komen waar iedereen blij van wordt.
Alimentatie
Bij een nieuw samengesteld gezin hoort ook een nieuwe financiële situatie. Als jullie gaan samenwonen of trouwen kan dit invloed hebben op de alimentatie. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt de nieuwe partner zelfs automatisch stiefouder van de kinderen (thuiswonend en uitwonend). Stiefouders zijn net als ouders onderhoudsplichtig. Als jullie besluiten een samengesteld gezin te vormen kan het verstandig zijn om ook de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen.
Afspraken maken
Het vormen van een nieuw samengesteld gezin brengt veranderingen met zich mee. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om afspraken op papier te zetten in de vorm van een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de omgangsregeling, de financiën en alimentatie, maar ook over jullie gezamenlijke opvoeding. Het is verstandig hiervoor een mediator in te schakelen. Een mediator zorgt ervoor dat de juiste afspraken gemaakt worden tussen de verschillende partijen en kan meteen de financiële veranderingen inzichtelijk maken.
Hulp
Heb je nog vragen of wil je in contact komen met een juridische specialist? Wij helpen jou graag. Bel ons op werkdagen gerust tussen 9.00 en 17.15 op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.