“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het mediationtraject in 10 stappen

10 mei, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan en jullie nog redelijk goed met elkaar kunnen overleggen, is het inschakelen van een mediator om alles goed te regelen een goede optie. Samen met de mediator gaan jullie om tafel om de nodige afspraken met elkaar te maken. Dit heet een mediationtraject. Maar hoe verloopt zo’n mediationtraject nou eigenlijk?

Hoe verloopt een mediationtraject?

Iedere scheiding is anders en daardoor zal ieder mediationtraject ook anders zijn. Zo heeft het ene stel misschien genoeg aan drie sessies, terwijl het andere stel na zes sessies klaar is met het maken van afspraken. Ieder mediationtraject is persoonlijk, maar toch zijn er een aantal stappen die in iedere mediation terugkomen. Wij zetten deze 10 stappen voor je op een rij:

  1. Kennismaking
  2. Ontvangst stukken
  3. Eerste mediationgesprek
  4. Jouw verhaal
  5. Mogelijkheden onderzoeken
  6. Communicatie
  7. Opties inventariseren
  8. Onderhandelen
  9. Vastleggen van de afspraken
  10. Afwikkeling

1. Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voordat het traject kan beginnen is het belangrijk om kennis te maken met de mediator. De mediator is degene die jullie gaat helpen in deze moeilijke periode. Het is belangrijk dat jullie allebei een goed gevoel hebben bij de mediator die jullie kiezen. Je legt immers wel je hele hebben en houden bij deze persoon neer. Om te kijken of er een klik is, vindt er vaak eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek plaats. Dit kan telefonisch, op kantoor of op afstand via Teams/Zoom. Tijdens dit gesprek zal de mediator zich voorstellen en uitleg geven over het mediationtraject, de ‘spelregels’ en de kosten.

2. Ontvangst stukken

Is er een klik en hebben jullie allebei het idee dat deze mediator jullie goed kan helpen, dan kan het mediationtraject beginnen. Om goed geïnformeerd van start te gaan zal de mediator jullie de nodige stukken toesturen. Hierbij kun je denken aan de mediationovereenkomst (hierin staan de wederzijdse rechten, verplichtingen en spelregels die voor jullie en de mediator gelden) en de MfN/vFas gedragsregels (voor de mediator). Zodra jullie allebei de mediationovereenkomst hebben getekend kan er gestart worden. Vanaf dat moment valt alles dat door jullie besproken wordt onder een geheimhoudingsclausule.

3. Eerste gesprek

Het is tijd voor het eerste inhoudelijke mediationgesprek. Tijdens dit eerste gesprek is het belangrijk om samen te inventariseren wat er zoal geregeld moet worden en wat daarin prioriteit heeft. Aan de hand van deze punten wordt meestal een agenda gemaakt, zodat jullie precies weten wat wanneer aan bod zal komen.

4. Jouw kant van het verhaal vertellen

In zo’n eerste gesprek is het voor de mediator belangrijk om ook ruimte te geven aan de emoties die meespelen. Het is aan de mediator om te achterhalen wat de reden voor de scheiding is en of de scheidingsmelding goed is gegaan. Door jullie allebei de kans te geven jouw kant van het verhaal te vertellen, kan de mediator bepalen hoe jullie onderlinge relatie in elkaar steekt. Op basis hiervan kan de mediator bepalen hoe hij/zij de gesprekken aan moet pakken. De mediator heeft ruime ervaring met dit soort gesprekken en stelt de juiste vragen om relevante informatie te verkrijgen. Hou er dus rekening mee dat jouw kant van het verhaal aan bod komt, maar dat de ex ook de kans krijgt om zijn/haar verhaal te vertellen.

5. Onderzoeken

De mediator wil niet alleen jullie verhaal horen, maar wil ook graag weten wat jullie precies van de mediator verwachten. Daarnaast is het voor de mediator belangrijk om te weten waar jouw behoeftes liggen, wat jouw belangen zijn en waar jij je zorgen over maakt. Door de juiste vragen te stellen zal de mediator dit onderzoeken.

6. Communiceren

Ondertussen is het mediationtraject in volle gang. Hierbij is het ontzettend belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Door alle emoties kan dit soms best lastig zijn. Naar de ander luisteren en elkaar tegemoetkomen is ontzettend moeilijk, maar de mediator helpt jullie daarbij en leert jullie weer hoe je met elkaar kan praten en naar elkaar te luisteren.

7. Opties inventariseren

Omdat jullie in dit proces open communiceren (tenminste, dat is de bedoeling) ontstaat er onderling begrip voor elkaars situatie. Dit maakt het mogelijk om tot afspraken te komen en samen goede oplossingen te bedenken. De mediator kijkt met jullie naar de toekomst. Wat is de beste oplossing voor jullie allebei? En welke afspraken kunnen er gemaakt worden? Samen met de mediator kijken jullie per onderwerp welke mogelijkheden er zijn. Er hoeven niet direct knopen te worden doorgehakt, in dit stadium inventariseert de mediator de verschillende opties.

8. Onderhandeling

Na deze inventarisatie kijkt de mediator samen met jullie per onderwerp welke oplossingen het meest geschikt zijn voor jullie. Samen ga je deze vervolgens verder bespreken en uitwerken. Dit betekent ook dat er in dit stadium wordt onderhandeld. Het onderhandelen kan best pittig zijn. Jullie hebben immers verschillende belangen. Hierbij is het wel belangrijk om zakelijk te blijven en het niet op de persoon te spelen. Het is niet de bedoeling de ander te kwetsen. De mediator zal dit ook goed in de gaten houden en jullie gesprekken en onderhandelingen begeleiden.

9. Afspraken vastleggen

Uiteindelijk zullen de onderhandelingen ervoor zorgen dat jullie tot afspraken komen. Is dit eenmaal gelukt, dan worden al deze afspraken in een convenant gezet. Zijn er ook afspraken over de opvoeding van de kinderen? Dan worden die vastgelegd in een ouderschapsplan. De mediator helpt jullie met deze stukken.

10. Afwikkeling van de scheiding

De mediator zal er ook voor zorgen dat de scheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Is de mediator zelf ook advocaat, dan kan hij/zij dit zelf. Is dit niet het geval, dan schakelt de mediator een advocaat in om de stukken bij de rechtbank in te dienen. De advocaat is uiteindelijk verantwoordelijk voor de inhoud van jullie gemaakte afspraken en zal dit inhoudelijk met jullie bespreken en bekijken of het juridisch gezien allemaal klopt. Er hoeft geen mondelinge behandeling bij de rechtbank plaats te vinden. De scheiding is eigenlijk alleen nog een formaliteit bij de rechtbank en de gemeente. Als alle afspraken zijn vastgelegd en bekrachtigd door de rechter, eindigt het mediationtraject.