“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kosten van een scheiding

  • Soms kun je een tegemoetkoming van de overheid krijgen.
  • Wij helpen je graag om kosten te besparen. Neem voor advies gratis contact met ons op!
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Scheiden is niet gratis. Een advocaat kost geld en ook voor de uitspraak van een rechtbank moet je betalen. Het kan natuurlijk zijn dat je daar niet genoeg geld voor hebt. In dat geval kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. Krijg je een toevoeging, dan betaalt de overheid het grootste deel van de kosten van jouw scheiding. Zelf hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen. Dat scheelt flink in de portemonnee. Als aan het begin van je scheiding nog onduidelijk is wat je financiële positie is, kun je ook een voorlopige toevoeging krijgen.

Let op:
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Sommige verzekeraars vergoeden de kosten voor mediation. De mediator moet dan wel zijn aangesloten bij de NMI of de vFAS. De vergoeding kan oplopen tot €3000,–. Neem contact op voor meer informatie.

Wat kost een scheiding ongeveer?

De grootste kostenpost is de advocaat of mediator. Gaan jullie samen naar één advocaat of naar een mediator, dan zullen de uiteindelijke kosten flink lager zijn, dan als jullie allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Jullie moeten dan allebei je eigen advocaat betalen en gemiddeld vraagt een advocaat  tussen de 150 en 200 euro per uur. Vaak kun je onderhandelen over het uurtarief. Als je scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je misschien beter vooraf een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de 2500 euro. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat maakt. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding zomaar tienduizenden euro’s kosten.

Verder moet je ook voor een bezoek aan de rechtbank betalen. Dit zijn de griffiekosten. Een deurwaardersexploot, een bezoekje van de deurwaarder aan je partner, kost 60 euro. Ten slotte kunnen daar nog de eventuele kosten van een notaris, een accountant of een therapeut bij komen.

Hoe houd ik de kosten zo laag mogelijk?

Het meeste geld ben je kwijt aan je advocaat, dus daar kun je ook het meeste op bezuinigen. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen en gaan jullie samen naar de advocaat? In dat geval kunnen jullie misschien onderling al heel wat afspraken maken. De advocaat hoeft het dan alleen nog goed op papier te zetten. Dat scheelt behoorlijk.

Schakel je eenzijdig een advocaat in? Gebruik je advocaat dan niet om je verhaal kwijt te kunnen, daarvoor is hij veel te duur. Hij is er puur voor het behartigen van jouw belangen. Neem dus alleen contact met hem op als het echt nodig is. Heb je een afspraak met je advocaat? Kom op tijd en bereid je goed voor. Kom meteen to-the-point. Dat scheelt tijd en dus ook geld.

Waarschijnlijk probeert jouw advocaat ook om je in zo kort mogelijke tijd uit te leggen wat hij aan het doen is. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent, zodat je zijn verhaal beter en sneller snapt. Lees daarom deze website goed door. Op deze site kun je in je eigen tempo informatie verzamelen. Kom je er niet helemaal uit, dan mag je altijd voor gratis advies bellen met onze medewerkers.

Let op:
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om gratis te scheiden. Je moet dan wel een de nodige voorwaarden voldoen en het echt niet kunnen betalen. Kom je hiervoor in aanmerking, dan betaalt de specialist jullie eigen bijdrage en de griffiekosten. Lees hier meer over op onze pagina over gratis scheiden.

Advocaatkeuze

Hoe lang een echtscheidingsprocedure duurt en hoeveel het gaat kosten hangt behoorlijk af van je advocaatkeuze. Je kunt bij een scheiding kiezen voor:

  • ieder een eigen advocaat
  • een gezamenlijke advocaat
  • een echtscheidingsbemiddelaar/mediator

Kies je allebei voor een eigen advocaat, dan kan het lang gaan duren omdat je lijnrecht tegenover elkaar staat. Als je partner al een eigen advocaat heeft ingeschakeld, zul jij ook een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Hoe langer het proces duurt, hoe meer het gaat kosten.

Als het je lukt om samen in hoofdlijnen tot afspraken te komen, dan kun je besluiten een gezamenlijke advocaat te nemen. De begeleiding van de advocaat blijft meestal beperkt tot enkele gesprekken en de procedure hoeft niet lang te duren.

Hoe lang mediation duurt en hoeveel het gaat kosten is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden. Gemiddeld is een echtscheidingsbemiddelaar tien tot vijftien uur met een echtscheidingszaak bezig. Het doel van mediation is samen in goed overleg de scheiding regelen.

Wil je graag weten wat voor jou de beste en goedkoopste optie is? Onze medewerkers denken graag met je mee. Laat gerust even je gegevens achter, dan bellen we jou vrijblijvend even terug en geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt.

Meer informatie