“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Goedkoop scheiden

  • Goedkoop scheiden is wel degelijk mogelijk.
  • Welke specialist je kiest is daarbij erg belangrijk.
  • Bekijk welke manier van scheiden het beste bij jouw situatie zou passen en bespaar op de scheiding!
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

Lees voor

Het is al vervelend genoeg dat je gaat scheiden en dan kost dat ook nog eens heel veel geld. Toch? Maar wist je dat je ook kunt besparen op de scheiding. Wij geven je tips hoe je de scheiding zo goedkoop mogelijk kan regelen. Want goedkoop scheiden is mogelijk, maar het is wel belangrijk dat je kiest wat bij jullie situatie past!

Hoe kan je goedkoop scheiden?

Er zijn meerdere mogelijkheden om te besparen op de scheiding. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

  1. Bekijk of je in aanmerking komt voor een toevoeging: Heb jij een wat lager inkomen, dan kan het heel goed zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Dit is een bijdrage in de juridische kosten van de overheid. Veel mensen kennen dit ook wel als pro deo of gefinancierde rechtsbijstand. Kom je hiervoor in aanmerking, dan betaalt de overheid de kosten van jouw advocaat of mediator of van jouw online scheiden traject. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. Kom je hiervoor in aanmerking, dan is het goed om te weten dat de eigen bijdrage het laagst is bij mediation en online scheiden. Daar betaal je namelijk maar 56 euro. Helaas werken niet alle advocaten en mediators op basis van zo’n toevoeging. Wil jij in contact komen met de juiste specialist bij jou in de buurt? Neem dan gerust vrijblijvend even contact met ons op. Wij kijken wie jou het beste kan helpen en de toevoeging voor je kan aanvragen.
  2. Neem contact op met jouw rechtsbijstandsverzekering: Er zijn een aantal rechtsbijstandsverzekeraars die een mediationtraject bij scheiding helemaal vergoeden. Kunnen jullie nog enigszins met elkaar overleggen, dan kan je op die manier de scheiding gratis regelen. Dat scheelt dus behoorlijk. Neem gerust contact met ons op als je op zoek bent naar een goede mediator
  3. Zoek de juiste specialist: Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging en is er geen rechtsbijstandsverzekering, dan is het belangrijk om de juiste specialist in te schakelen. De tarieven verschillen nogal, daarnaast is het belangrijk om de vorm van scheiden te kiezen die bij jullie past. Weten jullie al precies hoe jullie alles willen regelen, dan is mediation geen logische keuze. In dat geval kan je beter samen naar een advocaat of kiezen voor een online scheiding. Liggen jullie standpunten op bepaalde vlakken heel ver uiteen, dan is mediation wellicht ook geen goede optie. Kom je er in mediation niet uit, dan zal je alsnog een advocaat in de arm moeten nemen. Dit brengt allemaal extra kosten met zich mee. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan is het weer niet logisch om allebei een eigen advocaat in te schakelen. Door de juiste vorm van hulp te kiezen kan je flink wat tijd en geld besparen. Vind je het lastig om hier een keuze in te maken, dan helpen wij je daar graag bij. 

Wat is voor jullie de goedkoopste manier van scheiden?

Op welke manier jullie de scheiding zo goedkoop mogelijk kunnen houden, hangt helemaal af van jullie situatie. Wij zullen de verschillende mogelijkheden even voor je op een rijtje zetten. Wil je persoonlijk advies, dan mag je ons altijd vrijblijvend even bellen. 

  1. De advocaat: Is er geen overleg meer tussen jullie mogelijk of staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar, dan heb je eigenlijk geen andere keus dan het inschakelen van een advocaat. Ook als jullie er wel aardig samen uitkomen, maar één van de twee ondernemer is of er op financieel vlak veel geregeld moet worden, is het inschakelen van een advocaat zeker aan te raden. Je kan besparen op de kosten door goed te letten op het tarief van de advocaat. Daarnaast is het belangrijk dat de advocaat goed thuis is in jouw situatie. Door goed voorbereid te zijn en alles goed en duidelijk aan te leveren aan de advocaat bespaar je geld en tijd. 
  2. De mediator: Kunnen jullie nog enigszins met elkaar overleggen, dan is mediation een prettige manier om uit elkaar te gaan. Is er een rechtsbijstandsverzekering of kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan is mediation ook één van de goedkoopste oplossingen. Bij mediation is de eigen bijdrage namelijk lager dan bij het inschakelen van een advocaat. Ook hierbij is het belangrijk om goed op te letten welke mediator je inschakelt. Iedereen mag zich namelijk mediator noemen. Het is geen beschermde term. Hierdoor zijn er veel mensen die zich mediator noemen, maar hier eigenlijk niet de juiste kennis voor in huis hebben. Hierbij kan je uiteindelijk te maken krijgen met veel verborgen kosten die je niet had zien aankomen. Wij helpen je graag een goede keuze te maken!
  3. Online scheiden: Een andere goedkope optie is online scheiden. Ook bij online scheiden kan je gebruik maken van een toevoeging en betaal je dezelfde lage bijdrage als bij de mediator. Bij online scheiden doe je alles zelf. Er komt geen mediator of advocaat aan te pas. Dit betekent wel dat dit alleen kan als jullie het over alles eens zijn en goed weten welke afspraken jullie willen maken. Zorg er ook voor dat je goed weet wat je rechten zijn anders maak je misschien afspraken die voor jou helemaal niet gunstig uitpakken en is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Vaak is het wel mogelijk om extra diensten af te nemen bijvoorbeeld het laten maken van een alimentatieberekening of ondersteuning van een mediator. Maak hier zeker gebruik van als je niet helemaal zeker bent van je zaak. 

Voorbeeld uit de praktijk

Esther en Thijs zijn ondertussen vijf jaar getrouwd. Helaas gaat het al een poosje niet goed. Ze zijn al in relatietherapie geweest, maar het lijkt erop dat de koek echt op is. Ze moeten de scheiding gaan regelen. Toch brengt dat wel de nodige problemen met zich mee. Thijs is zelfstandig ondernemer en heeft zijn inkomsten het afgelopen jaar drastisch zien afnemen. Esther werkt parttime. Heel veel geld is er dus niet. Zij gaan op onderzoek uit en komen er al snel achter dat zij niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de overheid.

Een advocaat of mediator per uur betalen gaat flink in de papieren lopen en ook een rechtsbijstandsverzekering is er niet. Dan stuit Esther op een site over online scheiden. Doordat zij goed met elkaar kunnen overleggen en er eigenlijk niet zo gek veel geregeld hoeft te worden lijkt dit voor hen een goede en vooral goedkope optie. Ook Thijs kan zich hier goed in vinden. Zij besluiten de scheiding online te gaan regelen en gaan samen aan de keukentafel aan de slag met het voorbeeldconvenant dat zij hebben gekregen.

Het duurt niet lang voor zij alle afspraken helder op papier hebben staan. Zij dienen het door hen ingevulde convenant in en de online scheiden aanbieder doet de rest. Op deze manier is hun scheiding niet alleen goedkoop, maar ook snel verlopen. 

Gratis scheiden?

Wist je dat het in sommige gevallen ook mogelijk is om gratis te scheiden. Dit kan alleen als jullie echt een laag inkomen hebben en de eigen bijdrage eigenlijk niet kunnen missen. In dat geval betaalt de specialist die jullie helpt met de scheiding de eigen bijdrage en de griffiekosten. Jullie kunnen hier alleen gebruik van maken als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zijn er thuiswonende kinderen, dan mag jullie verzamelinkomen over 2020 niet hoger zijn dan 20.900 euro. Daarnaast moet jullie heffingsvrije vermogen onder de 25.000 euro liggen en mag het resultaat van de scheiding niet boven de 15.000 euro uitkomen. Hebben jullie geen thuiswonende kinderen, dan ligt de inkomensgrens op 14.000 euro. 

Voldoen jullie aan deze voorwaarden en kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen? Dan brengen wij jullie graag in contact met de specialist die jullie kan helpen om gratis te scheiden!

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Het kan best lastig zijn om voor jezelf te bepalen welke keuze voor jou het meest verstandig en het voordeligst is. Onze medewerkers helpen je hier graag bij. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten welke specialist je het beste in kan schakelen of dat het misschien slim is om de scheiding online te regelen. Leg jouw verhaal dan ook gerust even aan ze voor. Zij geven je vrijblijvend advies en kunnen je ook eventueel doorverwijzen. 

Meer informatie