Bij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Jullie moeten je wel afvragen of jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat of dat je allebei kiest voor een eigen advocaat.
Lees meerZonder tussenkomst van de rechter
Hebben jullie geen minderjarige kinderen en zijn jullie het met elkaar eens dat jullie het geregistreerd partnerschap willen beëindigen? Dan kan dit zonder tussenkomst van de rechter. In dat geval heb je het over een beëindiging met wederzijds goedvinden.
In dat geval kan een advocaat of notaris het geregistreerd partnerschap ongedaan maken door het opstellen van een overeenkomst. Hierin verklaren jullie allebei dat jullie het partnerschap willen beëindigen en dat jullie relatie duurzaam ontwricht is. Verder worden in deze overeenkomst, net als bij een echtscheiding, rechten en plichten geregeld zoals alimentatie en de verdeling van de bezittingen. Is er bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap onenigheid of verschil van mening? Dan moet er toch een rechter aan te pas komen.
Geregistreerd partnerschap beëindigen via de rechter
Komen jullie er samen niet uit? Of wil de één het partnerschap wel beëindigen, maar de ander niet? Dan loopt de procedure via de rechter en is eigenlijk hetzelfde als een scheidingsprocedure bij het huwelijk; je hebt hier dan ook een advocaat voor nodig.
Ook als jullie minderjarige kinderen hebben, zul je het geregistreerd partnerschap via de rechter moeten beëindigen. Hierbij is ook een ouderschapsplan nodig. Als jullie dit samen indienen via de advocaat, dan zal de rechter vervolgens het geregistreerd partnerschap te ontbinden. Zodra de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap beëindigd. Zijn er discussies over de afspraken die gemaakt moeten worden, dan zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken.
Voorlopige voorziening
Worden jullie het maar niet eens over bepaalde zaken? Dan kan de ontbinding van het geregistreerd partnerschap wel meer dan een jaar duren. Maar wat nou als jullie onenigheid hebben over het gezag van de kinderen of over wie er in de woning mag blijven? Je kunt geen jaar wachten voordat hier duidelijkheid over is. In dit soort gevallen kun je de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Een advocaat kan dit voor je regelen. Bij een voorlopige voorziening neemt de rechter een voorlopige beslissing over zaken waarover jullie het niet eens kunnen worden.
Twijfel je of je om een voorlopige voorziening kunt vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Zij zullen samen met jou de situatie bekijken en geven je gratis advies waar je mee verder kunt!