Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meerAlles wat er moet gebeuren om de scheiding te regelen, noem je de echtscheidingsprocedure. Hoe een echtscheidingsprocedure er precies uitziet hangt vooral af van jullie situatie. Hoe zijn jullie getrouwd en hoe willen jullie scheiden? Willen jullie de scheiding regelen via een advocaat of mediator? Of besluiten jullie te gaan scheiden van tafel en bed? Een ding hebben al deze situaties met elkaar gemeen. Je krijgt te maken met de rechter en je zult een juridisch specialist in moeten schakelen om alles op de juiste manier voor jullie in te dienen.
Specialist echtscheidingsprocedure
Bij een echtscheidingsprocedure is altijd een advocaat nodig. Dit is namelijk de enige die de scheiding aan kan vragen bij de rechtbank. Maken jullie onderling afspraken over de scheiding? Dan zullen jullie alsnog een advocaat in moeten schakelen om alle afspraken te controleren, in de goede vorm te gieten en in te dienen bij de rechtbank.
Hebben jullie een mediator ingeschakeld om te helpen bij de scheiding? Dan zal deze er waarschijnlijk voor zorgen dat er een advocaat wordt ingeschakeld die het officiële gedeelte regelt of misschien is de mediator zelf ook advocaat. Meestal zit dit bij jullie prijsafspraak in. Bij de wat minder goede mediators zul je zelf met je convenant op pad worden gestuurd om een advocaat te zoeken om alles in te dienen, maar dit is niet gebruikelijk.
Hebben jullie een gezamenlijke advocaat of allebei een eigen advocaat, dan zal deze advocaat alles voor jullie regelen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Hulp
Wil jij weten waar jij qua echtscheidingsprocedure aan toe bent? Op deze site kun je heel wat informatie vinden, zoals een duidelijk stappenplan voor jullie echtscheiding en handige berekentools.
Ook bieden wij rechtsgeldige documenten die je samen online kunt opstellen. Alle documenten zijn opgesteld door advocaten. Maak tijdelijk voor €19,95 een ouderschapsplan of een co-ouderschapsplan. Neem dit vervolgens mee naar jullie advocaat en bespaar daar kosten. Je kan altijd achteraf nog wijzigingen aanbrengen in het document!
Heb je specifieke vragen over jouw situatie, dan mag je deze altijd stellen aan onze juridische medewerkers. Zij weten alles van scheiden, alimentatie, omgangsregelingen enzovoort. Zij staan je graag te woord en geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt. Bel ons gerust op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) als je er niet uit komt.
Niet getrouwd en uit elkaar
Als jullie uit elkaar gaan en niet getrouwd zijn, is het allemaal wat eenvoudiger. Toch moet je ook dan de nodige zaken regelen. Kijk voor meer informatie op www.eindesamenwonen.nl.
Meer informatie


Afspraken over de omgang met jullie kinderen kun je baseren op co-ouderschap. Wat zijn de voordelen en de nadelen van co-ouderschap? En past co-ouderschap bij jullie?
Lees meer
Omgangsregeling wijzigen? Dit is mogelijk! Wat zijn redenen om een omgangsregeling te wijzigen en hoe gaat dit in z’n werk?
Lees meer
Bij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Jullie moeten je wel afvragen of jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat of dat je allebei kiest voor een eigen advocaat.
Lees meer
Scheiden en de bezittingen verdelen is een hele klus. Heeft een van jullie een eigen bedrijf, dan zitten er nog wat meer haken en ogen aan.
Lees meer
Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meer
Scheiden is nooit leuk en ook zeker niet makkelijk. Een echtscheiding hoeft echter ook niet op vechten uit te draaien. Je verkleint de kans op langslepende ruzies als je kiest voor echtscheidingsbemiddeling of mediation. Vooral als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan echtscheidingsbemiddeling een goede keuze zijn.
Lees meer
Probeer een vechtscheiding te voorkomen. Het veroorzaakt veel leed en kost onnodig geld. Ben je in een vechtscheiding verwikkeld? Schakel altijd hulp in!
Lees meer
De flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.
Lees meer
Een echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die verstand heeft van communicatie. De bemiddelaar helpt jullie om samen goede afspraken te maken, waar jullie beiden achter staan.
Lees meer
Het is belangrijk om een advocaat in te schakelen waar je een alle vertrouwen in hebt. Maar hoe vind je die? Ben je op zoek […]
Lees meer
De eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel […]
Lees meer
Wanneer de kinderen niet op een vast adres wonen of bij de andere ouder, ben je afhankelijk van de onderlinge communicatie. Wil je weten wanneer je kinderen schoolvakantie hebben, dan kun je dat hier gemakkelijk nagaan.
Lees meer
Lig je in echtscheiding en ben je op zoek naar een goede advocaat in de buurt? Echtscheiding-wijzer.nl is onderdeel van De Nationale Adviesbalie en werkt […]
Lees meer
De collaborative divorce is nog vrij nieuw. Het wordt ook wel een overlegscheiding genoemd. De overlegscheiding zit eigenlijk een beetje tussen mediation en scheiden via […]
Lees meer
Zijn er problemen rond het co-ouderschap en heb je juridische hulp nodig om veranderingen door te voeren? Vul jouw gegevens in en wij nemen vrijblijvend […]
Lees meer
Tijden veranderen. Sommige regels over trouwen en uit elkaar gaan zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Vandaar dat de partijen D’66, VVD en de […]
Lees meer
Het inschakelen van de scheidingsbemiddelaar houdt jn: één aanspreekpunt voor de praktische afhandeling van je scheiding. De scheidingbemiddelaar helpt jullie om de echtscheiding af te handelen zonder onnodige ruzies.
Lees meer
In deze brief krijg je bericht van de rechter wanneer de zitting plaatsvind en welke stukken ingediend moeten zijn, uiterlijk 10 dagen voor aanvang van de zitting.
Lees meer
Online mediation is vooral geschikt als een van de partijen in het buitenland woont of wanneer de rechtstreeks contact te confronterend is.
Lees meer
Bekijk het overzicht van al onze advocaten kantoren. Wij werken samen met kantoren door heel Nederland.
Lees meer
Krijg je als alleenstaand ouder een nieuwe relatie en ga je samenwonen of trouwen? Dan ontstaat er een nieuw samengesteld gezin. Deze nieuwe situatie brengt […]
Lees meer
Als je partner van je wilt scheiden, is het verstandig om hulp te zoeken. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een […]
Lees meer
Als je in goed overleg uit elkaar wilt gaan, kunnen wij je daarbij helpen. Vul onderstaand formulier in en kom in en wij nemen zo […]
Lees meer
Wil je scheiden of heb je te horen gekregen dat jouw partner er een punt achter wil zetten? Dan is het verstandig om hulp te […]
Lees meer
Heeft de rechter een uitspraak gedaan over de scheiding en ben je het er niet mee eens? Dan heb je nog drie maanden de tijd […]
Lees meer
Als je besluit te gaan scheiden zorgt dit vaak ook voor veel onduidelijkheid. Een voorlopige voorziening kan rust bieden in een hectische tijd.
Lees meer
Op 1 januari 2012 is de wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen in werking getreden. Door deze wetswijzigingen wordt het huwelijksvermogensrecht gemoderniseerd. Lees wat de belangrijkste wijzigingen zijn.
Lees meer
De gevolgen van een geregistreerd partnerschap zijn bijna hetzelfde als die van een huwelijk. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen het ontbinden van een geregistreerd partnerschap en een echtscheiding.
Lees meer
Als je gaat scheiden, kun je een echtscheidingsconvenant opstellen. Daarin maak je afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, de verdeling van de bezittingen en schulden en je pensioen. Bovendien moet je een regeling voor de kinderen afspreken.
Lees meer
Als jullie willen scheiden, moet je een verzoekschrift tot echtscheiding laten opstellen door een advocaat. Jullie advocaat dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank.
Lees meer
Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, betekent dat formeel meestal dat jij en je partner geen gezamenlijke spullen of gezamenlijk geld hebben. In de praktijk hebben jullie vaak wel een soort gezamenlijke rekening waarvan jullie de vaste lasten betalen.
Lees meer
Bij een scheiding van tafel en bed blijf je volgens de wet getrouwd, maar leef je apart van elkaar. Je hebt dus dezelfde rechten en plichten als tijdens het huwelijk. Een scheiding van tafel en bed is geen officiële scheiding, maar toch komt er een rechter aan te pas.
Lees meer
Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, hebben jullie ervoor gekozen alle individuele bezittingen gemeenschappelijk bezit te maken. Niet alle bezittingen horen echter bij die gemeenschap van goederen.
Lees meer
Het procesreglement alimentatieprocedure (inclusief de controlelijst alimentatieverzoekschriften, de referteverklaring en de oproepingsbrief zitting) geldt voor alle rechtbanken in Nederland.
Lees meer