Echtscheidingsprocedure

Hoe ziet een echtscheidingsprocedure er uit? Voor de echtscheiding zijn in de wet verschillende zaken geregeld waar je rekening mee moet houden. Hoe de echtscheidingsprocedure verloopt, kan afhangen van de manier waarop jullie destijds getrouwd zijn. Je partner en jij kunnen op verschillende manieren uit elkaar gaan: door een echtscheiding, het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, een scheiding van tafel en bed en door ontbinding van het huwelijk nadat je van tafel en bed gescheiden bent. In de meeste gevallen zul je te maken krijgen met de rechtbank.

Als jullie uit elkaar gaan en niet getrouwd zijn, is het allemaal wat eenvoudiger. Toch moet je ook dan zaken regelen. Kijk voor meer informatie op www.eindesamenwonen.nl.

Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen

Op 1 januari 2012 is de wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen in werking getreden. Door deze wetswijzigingen wordt het huwelijksvermogensrecht gemoderniseerd. Lees wat de belangrijkste wijzigingen zijn.

lees meer

Verzoekschrift tot echtscheiding

Als jullie willen scheiden, moet je een verzoekschrift tot echtscheiding laten opstellen door een advocaat. Jullie advocaat dient het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank.

lees meer

Echtscheidingsconvenant bij scheiden

Als je gaat scheiden, kun je een echtscheidingsconvenant opstellen. Daarin maak je afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, de verdeling van de bezittingen en schulden en je pensioen. Bovendien moet je een regeling voor de kinderen afspreken.

lees meer

Akte van berusting

Als de rechter een uitspraak heeft gedaan over de scheiding hebben beide partners nog 3 maanden de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Pas na deze 3 maanden kan de scheiding ook daadwerkelijk worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Zijn jullie het allebei eens met de uitspraak van de rechter en is […]

lees meer

Gemeenschap van goederen bij scheiden

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, hebben jullie ervoor gekozen alle individuele bezittingen gemeenschappelijk bezit te maken. Niet alle bezittingen horen echter bij die gemeenschap van goederen.

lees meer

Huwelijkse voorwaarden en scheiden

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, betekent dat formeel meestal dat jij en je partner geen gezamenlijke spullen of gezamenlijk geld hebben. In de praktijk hebben jullie vaak wel een soort gezamenlijke rekening waarvan jullie de vaste lasten betalen.

lees meer

Geregistreerd partnerschap beëindigen

De gevolgen van een geregistreerd partnerschap zijn bijna hetzelfde als die van een huwelijk. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen het ontbinden van een geregistreerd partnerschap en een echtscheiding.

lees meer

Voorlopige voorziening

Als je besluit te gaan scheiden zorgt dit vaak ook voor veel onduidelijkheid. Een voorlopige voorziening kan rust bieden in een hectische tijd.

lees meer

Scheiding van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed blijf je volgens de wet getrouwd, maar leef je apart van elkaar. Je hebt dus dezelfde rechten en plichten als tijdens het huwelijk. Een scheiding van tafel en bed is geen officiële scheiding, maar toch komt er een rechter aan te pas.

lees meer

Flitsscheiding afgeschaft

De flitsscheiding was een snelle manier om te scheiden. Als je destijds uit elkaar bent gegaan door middel van een flitsscheiding, kun je nu tegen problemen aanlopen.

lees meer

Procesreglement alimentatieprocedure

Het procesreglement alimentatieprocedure (inclusief de controlelijst alimentatieverzoekschriften, de referteverklaring en de oproepingsbrief zitting) geldt voor alle rechtbanken in Nederland.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!