“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Boedelverdeling

  • Schakel hulp in wanneer je samen niet uit de verdeling komt.
  • Wij brengen je graag in contact met de juiste specialist!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Jullie gaan scheiden. Dat betekent dat al jullie bezittingen verdeeld moeten worden. Nadat je samen hebt bepaald wat er met het huis gaat gebeuren is het tijd voor de volgende stap. De boedelverdeling. Onder de inboedel valt alles wat waarde heeft. Je moet dan denken aan alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, auto en grasmaaier.

Hoe pak je de boedelverdeling aan? 

  1. Wat moet er verdeeld worden; maak een inventarisatie.
  2. Bepaal de waarde van de inboedel.
  3. Maak de daadwerkelijke verdeling.
  4. Is er een groot verschil in waarde?

Maak een inventarisatie

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je allebei voor de helft eigenaar van alle spullen die jullie hebben. Bij huwelijkse voorwaarden heb je misschien samen afgesproken, dat bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn. Zijn jullie na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan blijven alle bezittingen die je voor het huwelijk had van jou. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen hebben gekocht of zijn aangegaan valt in de gemeenschap en moet verdeeld worden. In al deze gevallen is het verstandig om samen een uitgebreide inventarisatie te maken van de spullen die verdeeld moeten worden.

Verknochte goederen

Verknochte goederen, zoals sieraden, kleding en erfenissen of schenkingen zijn niet automatisch gemeenschappelijk eigendom. Deze verknochte goederen behoren toe aan de eigenaar en hoeven niet altijd meegenomen te worden in de boedelverdeling.

Bepaal de waarde

Om tot een eerlijke verdeling te komen is het belangrijk om te weten wat de waarde is van jullie spullen. Dit blijft moeilijk, want de meeste spullen uit de inboedel zijn natuurlijk gebruikt. Een taxateur kan je helpen tot een reële waarde te komen.

Goederen die je op je verjaardag gekregen hebt of spullen die afkomstig zijn uit de familie hebben voor de eigenaar vaak een emotionele waarde. Je kunt samen afspreken dat deze spullen uit de inboedel niet verdeeld worden, maar eigendom blijven van degene die ze heeft gekregen.

De daadwerkelijke verdeling

Als alles is verdeeld, tel je de waarde bij elkaar op en zie je onder de streep of de verdeling ongeveer gelijk is. Zit er onderling een groot verschil in de waarde, dan moet dit verschil met de ander verrekend worden.
Je kunt de inboedel ook verdelen met gesloten beurzen. Apart van elkaar geef je dan aan op een lijst wat je graag zou willen hebben. Aan het einde van de rit vergelijk je de lijsten met elkaar. Zijn er zaken uit de inboedel die jullie allebei willen hebben, verdeel die dan in onderling overleg. Let er hierbij op dat je tot een verdeling komt die redelijk is.

Tip:
Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de onafhankelijke en erkende taxateurs van Value & Views. Zij helpen jullie graag verder!

Wat als de boedelverdeling niet lukt?

Een boedelverdeling is onvermijdelijk. Mocht je er samen niet uitkomen, dan kan een echtscheidingsbemiddelaar helpen om in mediation goede afspraken te maken. Wil je ex-partner niet meewerken aan mediation, dan kun je bij de rechter een verzoek tot boedelverdeling indienen. De rechter doorloopt dezelfde vier stappen. Het grote verschil is dat er bij de rechter geen emoties meespelen. Schakel een advocaat in om je hierin te adviseren.

Kinderen en inboedel

De spullen van de kinderen zijn van de kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk, dat ze zelf bepalen welke spullen bij welke ouder komen te liggen. In beide huizen is een kinderkamer nodig. Voor kinderen is het prettig om vertrouwde spullen in zowel het huis van de moeder als het huis van de vader te hebben. Voor tieners kan een scheiding aanleiding zijn om op kamers te gaan. Zij nemen dan hun eigen spullen gewoon mee.

Meer informatie