Huisdieren

In veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Wanneer je als partners uit elkaar gaat heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie dier zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van de scheiding en dit kan een lastige situatie opleveren. Vaak zijn meerdere personen in een gezin gehecht aan het beestje wat dit extra lastig maakt.

Huisdier is een zaak

Het klinkt vrij onvriendelijk, maar een huisdier wordt door de wet gezien als een object. Bij een scheiding heeft een huisdier dus dezelfde positie als de andere objecten die verdeeld moeten worden zoals de bank en de kast. Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding. Het is aan de eigenaren om te bepalen wat er met het huisdier gebeurd. Een wettelijke regeling voor een omgangsregeling is er dan ook niet. Jullie kunnen dit als partners echter wel onderling afspreken. Dit gebeurd vaker. Want ondanks dat een huisdier wettelijk gezien een object is, voelt dit gelukkig voor de meest personen anders. Huisdieren zijn vaak onderdeel van het gezin. Het is dan ook niet makkelijk om te bepalen wat er met een huisdier gebeurd bij een echtscheiding.

Wie is de eigenaar?

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn alle bezittingen gemeenschappelijk en worden deze eerlijk verdeeld. Jullie moeten dan onderling overeen komen wie de hond krijgt. Het is belangrijk om dan te kijken naar de belangenafweging. Dit betekent dat jullie kijken wie een betere band heeft met het huisdier, hem beter kan verzorgen of dat er kinderen zijn die erg gehecht zijn aan de hond. Er moet zowel naar jullie eigen belangen als die van de hond worden gekeken. Bij het beëindigen van samenwonen, een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden is het anders geregeld. Je hebt dan recht op de zaken die van jou zijn. Het is dan belangrijk om uit te zoeken wie de rechtsmatige eigenaar van de hond is. Soms is het onduidelijk wie de eigenaar is. Denk er dan aan om op te zoeken wie de hond gekocht heeft, wie als eigenaar vermeld staat in de stamboom of wie de hond heeft betaald.

Omgangsregeling huisdier

Ondanks dat er geen wettelijke regels bestaan voor een omgangsregeling met jullie huisdier kunnen jullie dit wel samen overeen komen. Je neemt dan als onderdeel in het convenant een omgangsregeling met het huisdier op. Zo kunnen jullie afspreken dat het huisdier de ene week bij een een verblijft en de andere week bij de ander. Een andere optie is dat het huisdier meegaat met de zorgregeling van de kinderen.

Let op: Denk ook aan het maken van afspraken over de dagelijkse en incidentele kosten van jullie huisdier.
TIP:

Vragen?

Heb je nog vragen of heb je juridische hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Bel ons op 0900 4455600 (40 cent per minuut) of vul het contactformulier in als je door ons teruggebeld wil worden.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!