“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huisdieren

  • Denk bij het maken van afspraken ook aan de huisdieren.
  • Je kunt hiervoor een omgangsregeling afspreken.
  • Neem jullie afspraken op in het convenant.
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Lees voor

In veel gezinnen wonen ook één of meerdere huisdieren. Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook gevolgen voor jullie huisdier(en). Wie blijft voor jullie hond, kat of konijn zorgen? Moet er een omgangsregeling komen? Ook een dier krijgt te maken met de gevolgen van de scheiding en dit kan een lastige situatie opleveren. Vaak zijn meerdere personen in een gezin gehecht aan het beestje wat dit extra lastig maakt.

Huisdier is een object

Het klinkt niet zo aardig, maar een huisdier wordt door de wet gezien als een object. Bij een scheiding heeft een huisdier dus dezelfde positie als de andere objecten die verdeeld moeten worden, zoals de bank en de kast. Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding. Het is aan de eigenaren om te bepalen wat er met het huisdier gebeurt. Een wettelijke regeling voor een omgangsregeling is er dan ook niet. Jullie kunnen dit als partners echter wel onderling afspreken. Dit gebeurt vaker. Want ondanks dat een huisdier wettelijk gezien een object is, voelt dit gelukkig voor de meest mensen anders. Huisdieren zijn vaak onderdeel van het gezin. Het is dan ook niet makkelijk om te bepalen wat er met een huisdier gebeurt bij een echtscheiding.

Wie is de eigenaar?

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn alle bezittingen gemeenschappelijk en worden deze eerlijk verdeeld. Jullie moeten dan onderling afspreken wie de hond krijgt of wie er voortaan voor de kat zal zorgen. Het is belangrijk om dan te kijken naar de belangenafweging. Dit betekent dat jullie kijken wie een betere band heeft met het huisdier, hem beter kan verzorgen of dat er kinderen zijn die erg gehecht zijn aan het beestje. Er moet zowel naar jullie eigen belangen als die van het dier worden gekeken.

Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Was Bello of Poekie al van één van jullie voordat jullie gingen trouwen, dan blijft hij/zij de officiële eigenaar. Hebben jullie het huisdier samen gekocht, dan zullen jullie onderling moeten afspreken wie de zorg voortaan op zich neemt.

Bij het beëindigen van samenwonen, een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden is het anders geregeld. Wat van jou is, blijft van jou. Dat betekent ook dat als jij het huisdier hebt gekocht, het beestje ook van jou blijft. Kun jij aantonen dat de hond of kat op jouw naam staat of dat jij het dier hebt betaald, dan blijft hij ook van jou.

Omgangsregeling huisdier

Ondanks dat er geen wettelijke regels bestaan voor een omgangsregeling met jullie huisdier kunnen jullie dit wel samen afspreken. Je neemt dan als onderdeel in het convenant een omgangsregeling met het huisdier op. Zo kunnen jullie afspreken dat het huisdier de ene week bij de één verblijft en de andere week bij de ander. Een andere optie is dat het huisdier meegaat met de zorgregeling van de kinderen.

Let op:
Denk ook aan het maken van afspraken over de dagelijkse en incidentele kosten van jullie huisdier.

Vragen?

Heb je nog vragen of heb je juridische hulp nodig. Neem dan contact met ons op. Bel ons op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in als je door ons teruggebeld wil worden.

Meer informatie