“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stappenplan woning bij scheiding

  • Wat gebeurt er met de woning bij een scheiding?
  • Bekijk onderstaand stappenplan, zodat je weet wat je moet doen!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden en hebben samen een koopwoning. Er moet van alles geregeld worden. Waar begin je nou eigenlijk? Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen met de woning bij een scheiding.

Woning bij scheiding: onderneem deze stappen

Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Een van de belangrijke dingen die geregeld moet worden is de woning. Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt. Daarnaast werken we samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs die jou kunnen helpen. De volgende belangrijke stappen moet je nemen met betrekking tot jullie woning bij scheiding:

  1. Bekijk wat financieel mogelijk is
  2. Bepaal wat er met de woning gebeurt
  3. Bedenk tegen welke problemen jullie kunnen aanlopen
  4. Regel de hypotheek
  5. Naar de notaris

Stap 1: Bekijk wat financieel mogelijk is

Breng als eerste de verschillende opties met betrekking tot de woning in kaart. Wat is er financieel gezien mogelijk en welke consequenties hangen er aan de verschillende opties. Wanneer je alles goed in kaart hebt gebracht kan je de juiste keuze maken. Een financieel scheidingsexpert kan jullie hierbij helpen. De financieel scheidingsexpert bekijkt of één van jullie de hypotheek alleen op naam kan krijgen en kan ook bekijken welke overwaarde of onderwaarde er eventueel is. Aan de hand van het gesprek met de financieel scheidingsexpert weten jullie precies welke opties mogelijk zijn en welke gevolgen dit heeft op financieel vlak. Hierna kunnen jullie verdere afspraken gaan maken.

Actielijst:

1. Plan een gesprek in bij de financieel scheidingsexpert van NBG. Bereid dit gesprek voor en zet je vragen vast op papier. Hierbij kan je denken aan de volgende opties:

  • In hoeverre kan één van jullie de hypotheek alleen op naam krijgen.
  • Hoe zit het met de hypotheek en alimentatie?
  • Bespreek ook de mogelijkheden wat betreft de restschuld en NHG!

2. Laat jullie woning taxeren zodat jullie de waarde (en zo de eventuele uitkoopsom) kunnen berekenen.

Stap 2: Bepaal wat er met de woning gebeurt

Na het gesprek met de financieel scheidingsexpert weet je welke opties er zoal zijn en is het aan jullie om hier een keuze in te maken. Uiteindelijk zijn er de volgende mogelijkheden:

1 De ene partner koopt de andere partner uit
Als jullie het er over eens zijn dat één van beiden de woning over neemt, dan koopt de blijvende partner de vertrekkende partner uit. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, dan zal de overwaarde of restschuld van de woning 50/50 moeten worden verdeeld. Bereken op onze site vrijblijvend de uitkoopsom. Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Controleer dan wat jullie over de woning hebben afgesproken.

2 Jullie willen de woning verkopen
Willen jullie geen van beiden in de woning blijven wonen of lukt het niet om de hypotheek op naam te krijgen, dan kunnen jullie ervoor kiezen om de woning te verkopen. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap wordt de opbrengst of restschuld 50/50 verdeeld. Bij huwelijkse voorwaarden is de verdeling afhankelijk van de gemaakte afspraken. Jullie kunnen samen een makelaar in de arm nemen om de verkoop te regelen.

3 Jullie willen de woning (tijdelijk) onverdeeld laten
Jullie kunnen er ook voor kiezen om de woning tijdelijk onverdeeld te laten. Dit kan in eerste instantie voor de duur van twee jaar. Hou er rekening mee dat aan deze optie ook wat nadelen kleven. Zo kan de vertrekkende partner waarschijnlijk zelf geen nieuwe hypotheek aangaan en blijft hij of zij verantwoordelijk voor de huidige hypotheek. Jullie moeten dan ook goede en duidelijke afspraken maken over de woning

Tip:

Woning verkopen? Makelaarsland helpt je!

Zorg voor een goede makelaar bij de verkoop van jullie woning. Dit levert een hoop rust op, maar zo weet je ook dat de zaken op de juiste manier worden opgepakt. Een goede makelaar levert je veel voordelen op. Wij werken samen met Makelaarsland. Wil je weten wat ze voor jou kunnen betekenen? Vul dan vrijblijvend het contactformulier in van Makelaarsland. Zij bellen je vervolgens op en leggen uit hoe zij te werk gaan en wat de kosten zijn. Het mooie aan Makelaarsland is dat zij verschillende pakketten hebben. Er is dus altijd iets wat bij je past.

Stap 3: Bedenk tegen welke problemen jullie kunnen aanlopen

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kan het regelen van de zaken omtrent de woning best soepel gaan. In sommige gevallen gaat het helaas wat minder gemakkelijk. Jullie worden het niet eens of er komt op een andere manier een kink in de kabel. Daarom is het verstandig om van te voren te bedenken tegen welke problemen je aan kunt lopen. Wij zetten de meest voorkomende problemen op een rij:

1. Jullie worden het niet eens over de uitkoopsom
Wanneer jullie hebben besloten wie van jullie in de woning blijft wonen moeten jullie het eens worden over de uitkoopsom. Hierin hebben jullie tegenstrijdige belangen. Voor de één is het gunstig als er een lage uitkoopsom wordt afgesproken, terwijl de ander juist baat heeft bij een hoge uitkoopsom. Komen jullie hier echt niet uit, dan kan de rechter de knoop doorhakken. Hiervoor kun je een advocaat in de arm nemen.

2. Beide partners willen en kunnen de woning overnemen
Blijkt uit het gesprek met de hypotheekadviseur dat jullie allebei de hypotheek op naam kunnen krijgen en willen jullie allebei in de woning blijven wonen? Dan kan het lastig zijn om hier samen uit te komen. Lukt dit niet, omdat geen van beiden wil vertrekken dan kun je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. Een advocaat helpt je hierbij. De rechter zal de situatie goed bekijken en uiteindelijk besluiten wie van jullie de woning mag overnemen.

3. Jullie worden het niet eens over de verkoopprijs van de woning
Hebben jullie besloten de woning te verkopen, dan moet er een verkoopprijs worden vastgesteld. Hierbij kan het goed zijn om een paar makelaars te laten komen om een vrijblijvende waardebepaling te doen. Op die manier krijgen jullie een vrij neutraal beeld van de waarde van de woning. Kom je hier niet uit, dan kan je hiervoor eventueel vervangende toestemming vragen aan de rechter. Ook als er een bod op de woning komt dat jij wel wil accepteren maar jouw ex niet kan je de rechter om toestemming vragen.

4. De ex is in de woning blijven wonen, maar kan deze niet op naam krijgen. Hij/zij wil echter niet meewerken aan de verkoop.
Besluiten jullie de woning onverdeeld te laten, dan brengt dat best een risico met zich mee. Stel dat jouw ex in de woning blijft wonen. Hij/zij zit hier wel goed en geen haast om hier weg te gaan. Na twee jaar is de situatie nog precies hetzelfde. Jij wil graag een huis kopen met jouw nieuwe partner, maar jij kan geen hypotheek op naam krijgen. Je wil graag dat jouw ex de woning overneemt of het huis verkopen. De ex wil hier echter niet aan meewerken. Deze situatie zien wij in de praktijk vaak voorkomen. In dit geval kan je vervangende toestemming van de rechter vragen om het huis te verkopen. Dit betekent dus dat jij het huis te koop kan zetten zonder medewerking van jouw ex. Een advocaat kan je hier goed bij helpen.

Heb jij juridisch advies nodig over jouw situatie? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002801
gebruikelijke belkosten

Stap 4: Regel de hypotheek

NBG RONDZijn jullie er uit gekomen en neemt één van jullie de hypotheek van het huis over, dan zal dit geregeld moeten worden. Ook hier kan de hypotheekadviseur jullie bij helpen. Hij/zij zal samen met jullie kijken of het slim is om een nieuwe hypotheek af te sluiten of dat de huidige hypotheek overgenomen kan worden. In dat laatste geval moet de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. De hypotheekadviseurs van NBG vergelijken hiervoor de mogelijkheden bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers in Nederland.

Door het Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA) te regelen is de vertrekkende partner niet meer verantwoordelijk voor de financiële verplichtingen wat betreft de hypotheek. Het is wel belangrijk om te weten dat de vertrekkende partner pas zelf weer een hypotheek aan kan gaan als de OHA helemaal rond is en is goedgekeurd door de hypotheekverstrekker. De hypotheekadviseur zal dit allemaal in goede banen leiden.

Stap 5: Naar de notaris

Zijn jullie er helemaal uit en is alles financieel ook rond, dan kunnen jullie de afspraken die jullie maken over de woning opnemen in jullie echtscheidingsconvenant. Vervolgens is het belangrijk om de overdracht te regelen. Hiervoor kan je terecht bij de notaris. De notaris maakt een akte van verdeling en schrijft dit ook in bij het Kadaster. Wij werken samen met de Nationale Notaris. Zij zitten door heel Nederland dus kunnen jullie altijd helpen. Vul ons contactformulier in en zij nemen vrijblijvend contact met je op voor meer informatie.

nationale notaris
Tip:
Zoals je kan lezen moet er veel geregeld worden bij de verkoop of overname van een woning. Regel de akte van verdeling op tijd. Zo is er duidelijkheid en heb je het minste kans op conflicten. De notaris is de persoon die jullie hiermee helpt. Zoals je ziet sta je nergens alleen voor.

Wij werken samen met de Nationale Notaris. Een betrouwbare en betaalbare partij. Zij helpen je dan ook graag bij de akte van verdeling of andere notariële zaken. Vul het contactformulier in  en ze bellen je binnen 1 werkdag terug om vrijblijvend uit te leggen wat ze voor je kunnen doen.

Hulp met de woning bij scheiding

Wanneer je gaat scheiden zijn er nogal wat stappen die je moet ondernemen om alles goed te regelen met betrekking tot de woning. Gelukkig sta je hier niet alleen voor en is er veel hulp beschikbaar met betrekking tot de woning bij scheiding. Wij werken samen met de financieel scheidingsexperts van NBG die jou adviseren en helpen. Zo ben je verzekerd dat je de juiste beslissing maakt. Neem vrijblijvend contact met ons op via 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) als je meer wil weten.

Meer informatie