“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe werkt het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

07 okt, 2022 | Algemeen, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Wil je niet trouwen, maar wel jouw samenleving officieel vastleggen? Dan kun je in plaats van een huwelijk ook een geregistreerd partnerschap aangaan. Een geregistreerd partnerschap staat ondertussen gelijk aan een huwelijk en heeft juridisch gezien dezelfde gevolgen. Toch krijg je bij het uit elkaar gaan in sommige gevallen wel te maken met andere regels.

Niet naar de rechter

Het voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat je bij het uit elkaar gaan niet naar de rechter hoeft als jullie het samen eens zijn en er geen minderjarige kinderen zijn. In dat geval kan een advocaat of notaris jullie geregistreerde partnerschap ongedaan maken door een overeenkomst op te stellen. In deze overeenkomst wordt aangegeven dat jullie allebei het geregistreerd partnerschap willen beëindigen en dat de relatie duurzaam is ontwricht. Daarnaast worden in deze overeenkomst ook alle afspraken die jullie samen maken vastgelegd. Denk hierbij aan de verdeling van al jullie eigendommen en eventuele alimentatie. Is de overeenkomst opgesteld en hebben jullie allebei getekend, dan kun je de ambtenaar van de burgerlijke stand vragen om de ‘scheiding’ in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. Hiermee is jullie geregistreerd partnerschap officieel beëindigd.

Toch naar de rechter

Hebben jullie samen minderjarige kinderen, dan zal de ontbinding van het geregistreerd partnerschap wel via de rechter moeten verlopen. Dit omdat de rechter graag wil controleren dat er goede afspraken over de kinderen worden gemaakt. Het staat jullie natuurlijk vrij om in goed overleg de nodige afspraken te maken en deze op papier te zetten in samenwerking met een advocaat of mediator, maar deze afspraken zullen wel moeten worden bekrachtigd door de rechter.

Ook als jullie geen kinderen hebben, maar er bijvoorbeeld qua verdeling of alimentatie niet samen uitkomen is de gang naar de rechter noodzakelijk om het geregistreerd partnerschap te ontbinden. In dat geval is het slim om een eigen advocaat in de arm te nemen die jou helpt om jouw belangen te behartigen.

Hulp nodig bij beëindigen geregistreerd partnerschap?

Heb jij hulp nodig bij het beëindigen van jouw geregistreerd partnerschap of heb jij vragen over het uit elkaar gaan? Wij helpen je graag. Bel gerust voor gratis advies met 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier.