Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen, dan komt er een omgangsregeling. Nu de kinderen de ene keer bij jou zijn en de andere keer bij de ex is de kans groot dat je te maken krijgt met verschillende manieren van opvoeden. Dit kan voor de nodige onenigheid zorgen en het komt dan ook vaak voor dat hier ruzies over ontstaan. De ruzies gaan over kleine dingen als bedtijd, hoelang mogen ze op de IPad, televisie kijken en wat krijgen ze te eten?
Op zich is dit niets bijzonders. Dit overkomt bijna alle gescheiden stellen wel eens. Anders wordt het als de kinderen hier last van krijgen. Bij kleine kinderen uit zich dit vaak in bedplassen, buikpijn of slecht slapen. Pik deze symptomen als ouder zijnde goed op en doe er wat mee. Blijkbaar hebben de kinderen last van jullie geruzie. Wij geven tips om zonder ruzie om te gaan met je ex. Als jij je lekker voelt, voelen de kinderen zich ook lekker!
Hoe ga je op een goede manier om met jouw ex?
- Gun jezelf de tijd om te rouwen
- Laat je emoties neutraal zijn
- Leer de taal van de ex
- Stap uit het conflict
- Sluit een compromis
- Wees er voor je kinderen
- Denk niet alleen aan jezelf
- Samen opvoeden
1. Gun jezelf de tijd om te rouwen
Je verliest je relatie die je had en je gezinsleven, misschien ook wel jezelf. Het kost tijd om dit verlies een plek te geven. Eigenlijk is het te vergelijken met een rouwproces. Je gaat door een aantal verwerkingsfasen: ontkenning, protest, boosheid, onderhandelen, eventueel komt er een depressie bij kijken, aanvaarden, accepteren en uiteindelijk een nieuw begin. Als je de scheiding uiteindelijk aanvaard hebt, dan ben je ook klaar voor een nieuw begin. Bij de een gaat dit sneller dan de ander. Neem je eigen tijd hierin, het is belangrijk om dit goed te verwerken.
Realiseer jezelf dat jouw kinderen en de ex ook in hun eigen rouwproces zitten. Heb er begrip voor dat dit bij de één langer duurt dan bij de ander!
2. Laat je emoties neutraal zijn
Na een scheiding zijn er vaak nog de nodige onverwerkte emoties zoals boosheid en verdriet tijdens het rouwproces. Het is voor jouw gezondheid belangrijk om hier open over te zijn en deze gevoelens te accepteren en een plek te geven. Onverwerkte emoties geven je stress en dat leidt weer tot kans op verhoging van de cortisolproductie. Je immuunsysteem wordt hierdoor kwetsbaar en je kan ziek worden. Zorg goed voor jezelf en verwerk de emoties. Dan kun je weer neutraal omgaan met de situatie en dus ook met je ex.
3. Leer de taal van de ex
Iedereen heeft zo zijn eigen manier van communiceren. Tegenover je ex spreek je misschien andere taal of op een andere toon dan tegenover je kind of jouw moeder. Het communiceren tegenover je ex kan vaak uitlopen op een conflict, je beseft niet dat je een andere manier van praten hebt. Dit kan weer leiden tot ruzie.
Jij kunt de eerste stap zetten in het voorkomen van deze ruzies. Dit doe je door jouw eigen communicatiestijl eens kritisch te bekijken. Welke toon sla je aan als jij met de ex praat? Klinken hier constant verwijten in door of ben je misschien heel erg belerend? Dit lokt dan weer een reactie uit. Probeer jouw communicatie hierop aan te passen. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat de ex hier ook mee te maken heeft. Door wat er is gebeurd, heeft het contact tussen jullie toch een bepaalde lading. De één kan daar beter mee omgaan dan de ander. Pas jouw communicatie aan, aan de communicatiestijl van de ex. Als je dat leert begrijpen van de ander, kun je misschien beter naar de ander luisteren, het in je opnemen en het ook begrijpen. Je kan dan rustiger reageren, waardoor er niet zo snel meer ruzies zullen ontstaan.
4. Stap uit het conflict
Conflicten escaleren snel, waardoor je misschien ongewild in een vechtscheiding terecht komt. Uit onderzoek is gebleken dat niet de scheiding zelf het meest schadelijk is voor de kinderen, maar het conflict.
Als een conflict lang duurt ben je als ouder emotioneel minder beschikbaar voor je kinderen. Conflicten leiden tot meer stress en misschien krijg je daar wel een burn-out van. Als je in staat bent om het conflict als schadelijk te zien, besef je dat dit invloed heeft op je kinderen en kun je makkelijker een keuze maken om het conflict uit de weg te gaan. Hiermee stel je je kinderen weer voorop!
Hou de eer aan jezelf en stap uit het conflict. Probeer nare berichten van jouw ex zoveel mogelijk te negeren. Door te reageren lok je alleen maar weer meer reactie uit. Als jij niet of alleen maar positief reageert, zal het conflict uiteindelijk doodbloeden. Je kan geen conflict hebben in je eentje.
5. Sluit een compromis
Een scheiding doe je niet alleen. Je hebt allebei aandeel gehad in de scheiding. Zelfs als er sprake is van vreemdgaan is het belangrijk om je te bedenken dat dit niet was gebeurd als de ander gelukkig was geweest in jullie relatie. Jullie hebben hier uiteindelijk allebei schuld aan. Wanneer jij dit beseft en je in staat bent om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, heb je een belangrijke stap genomen. Je kunt jezelf en de ex nu als gelijken zien en misschien niet meer als exen, maar als ouders. Samenwerken is misschien een stap te ver, maar je kunt wel een compromis sluiten. Maak samen duidelijke afspraken over de kinderen en de opvoeding. Dit zorgt ervoor dat er geen vervelende discussies meer kunnen ontstaan.
6. Wees er voor de kinderen
Ook de kinderen krijgen te maken met een rouwproces tijdens en na de scheiding. Hun hele leven staat op zijn kop. Alles wordt anders. Zij hebben ook hun tijd nodig om dit te verwerken. Vaak weet je als ouder niet goed hoe jij je kinderen hierbij kunt helpen. Je bent zelf nog bezig met hoe alles nu verder moet en bent hierdoor niet goed beschikbaar voor je kinderen. Daarom is het belangrijk om je eigen emoties te verwerken.
Op het moment dat je met een scheiding te maken krijgt, steekt een stuk egoïsme de kop op. Je komt op voor jouw belangen en deze neiging is vaak sterker dan je denkt. Je bent je daar niet van bewust. Zolang je nog handelt uit eigenbelang, kun je er niet goed zijn voor je kinderen. Kinderen zullen altijd loyaal zijn aan beide ouders en soms kan een kindercoach jullie dan helpen. Als jij je wel weer goed kan inleven in de kinderen, kom je erachter wat je kinderen nu echt meemaken in hun wereld en kun je zien wat zij ook echt nodig hebben. Wees er dan ook voor ze!
7. Denk niet alleen aan jezelf
We hadden het net al even over dat eigen belang. Het is opvallend hoeveel moeders bij een scheiding direct roepen dat de ex de kinderen niet meer te zien krijgt. Gelukkig is dit vaak iets dat in de emotie wordt gezegd, maar het geeft wel aan hoe we in zo’n situatie met onszelf bezig zijn. Probeer dat zo snel mogelijk los te laten. Het is belangrijk om in te zien dat het het beste voor de kinderen is om regelmatig contact te hebben met beide ouders. Dat jij jouw ex een eikel vindt, mag daar geen invloed op hebben.
Jij houdt intens veel van je kinderen. Zij zijn het belangrijkste in jouw leven, dus het is logisch dat je hiervoor wil vechten. Maar vergeet niet dat dit voor de ex ook geldt. Ook de ex houdt zielsveel van jullie kinderen en denkt er precies hetzelfde over. Misschien zie je er heel erg tegenop om jouw kinderen in bijvoorbeeld de zomervakantie langere tijd te moeten missen, maar jouw ex zit in precies hetzelfde schuitje. Als je je dit realiseert kun je je beter richten op de belangen van de kinderen en zal je zien dat het allemaal iets makkelijker wordt.
8. Samen opvoeden
Opvoeden is lastig. Ook als je nog bij elkaar bent. Maar gescheiden opvoeden maakt het nog lastiger. Wederzijds respect, vertrouwen in elkaar en openheid zorgen dat de kinderen zich veilig voelen bij beide ouders. De relatie van jou en je ex bepaalt mede de relatie met je kinderen. Is de relatie tussen jou en ex goed, dan is de relatie tussen jou en je kinderen ook goed.
Samenwerken
Ook al hebben jullie allebei een andere manier van opvoeden, probeer je in te beelden in de ander. In plaats van dat je de strijd dan elke keer aangaat, kun je je verplaatsen in de ander en accepteren hoe het daar gaat, en dus samen opvoeden. Jij neemt je verantwoordelijkheid voor jouw proces, en de ex die van hem/haar. Jullie willen ongetwijfeld allebei het beste voor de kinderen. Hou dat in het achterhoofd. Je kunt je ex dan ook respecteren in hoe het bij hem/haar gaat. Samenwerken, in plaats van ruzie maken. Dat is belangrijk voor de kinderen!