“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden en hypotheek

  • Welke hypotheek opties zijn er wanneer je gaat scheiden?
  • Advies nodig? Onze medewerkers zitten voor je klaar!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis, dan is de hypotheek waarschijnlijk de grootste schuld die jullie samen hebben. Welke mogelijkheden zijn er? Tegen welke problemen kan je aanlopen? En wat is voor jullie de beste oplossing? Het is fijn als je inzicht krijgt in de mogelijkheden. NBG helpt je graag op weg. Plan vrijblijvend een afspraak met hun financieel scheidingsexpert om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie. Daarnaast zetten wij hieronder alle informatie voor je op een rijtje.

Hypotheek op beide namen

Staan de hypotheek en de akte van eigendom op naam van één van jullie en zijn jullie niet in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het simpel. Degene op de aktes is en blijft de eigenaar van de woning en bepaalt zelf wat hiermee gebeurt. Hij/zij heeft de mogelijkheid om de ander uit de woning te zetten.

In de meeste gevallen staan de hypotheek en de eigendomsakte op beide namen. In dat geval moeten jullie samen afspraken maken over de woning. Je hebt dan de volgende opties:

  1. Een van jullie blijft in het huis wonen en neemt de hypotheek over.
  2. De woning wordt verkocht en jullie gaan allebei ergens anders wonen.
  3. Jullie laten de situatie zoals het is.

1. Een van jullie blijft in het huis wonen en neemt de hypotheek over

Hebben jullie besloten dat één van jullie in het huis blijft wonen, dan is het belangrijk om contact te leggen met de hypotheekverstrekker. Dit is uiteindelijk namelijk degene die bepaalt of één van jullie de hypotheek alleen op naam kan krijgen. Hier hangt dus veel vanaf. Daarnaast zal degene die het huis overneemt de andere partner moeten uitkopen.

Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. De waarde hangt af van de hypotheek die is afgesloten en de taxatiewaarde van de woning. Is het huis meer waard dan de schuld die jullie hebben bij de bank, dan is er overwaarde. In dat geval moet degene die in het huis blijft de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex. Is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van het huis, dan is er sprake van een onderwaarde. In dat geval zal de vertrekkende partner een x bedrag moeten betalen aan de partner die achterblijft.

De uiteindelijke uitkoopsom wordt vaak in de hypotheek meegenomen. Jullie hypotheekverstrekker kan helpen om hier een goede regeling voor te vinden. NBG geeft je graag vrijblijvend inzichten in de mogelijkheden. Plan een gesprek in om jouw persoonlijke situatie te bespreken. Er blijkt vaak meer mogelijk dan wordt gedacht.

2. De woning wordt verkocht en jullie gaan allebei ergens anders wonen

Kunnen jullie allebei de hypotheek niet op naam krijgen of willen jullie allebei niet in de woning blijven, dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning te verkopen. De eventuele overwaarde of restschuld wordt 50/50 verdeeld.

Tip:
Wil je advies over jouw mogelijkheden wat betreft de hypotheek, dan kan je voor een gratis oriënterend gesprek terecht bij de financieel scheidingsexperts van NBG. Zij bekijken jouw persoonlijke situatie en geven hypotheekadvies op maat. Zo heb je snel duidelijkheid en weet je exact waar je aan toe bent. Let op: er blijkt vaak meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht wordt. Pak dit gesprek dus met beide handen aan!

3. Jullie laten de situatie zoals het is

Soms is het slim om het besluit van wat er met de woning gaat gebeuren nog even uit te stellen. Staat de woning onder water (maken jullie verlies als jullie de woning nu zouden verkopen), dan kan het slim zijn hier nog even mee te wachten. Of misschien kan je de hypotheek nu nog niet overnemen, maar over een poosje wel. Ook dat kan een reden zijn om alles even te houden zoals het is.

Het nadeel hiervan is dat jullie nog steeds met elkaar verbonden blijven en dat de bank ook bij de vertrekkende partner aan zal kloppen als er problemen zijn met de betaling. Daarnaast zal je waarschijnlijk geen hypotheek kunnen krijgen als je al een hypotheek op jouw naam hebt staan. Het is dus een oplossing, maar wel een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zal er een knoop doorgehakt moeten worden.

Actuele rentestanden

Wil je weten wat de actuele rentestanden zijn? In onze rentestandentool bekijk je de rentes van alle hypotheekverstrekkers. NBG werkt samen met alle hypotheekverstrekkers in Nederland. Vraag een hypotheekgesprek bij NBG aan. Zij kijken naar wat mogelijk is en helpen jou verder.

Tegen welke problemen kan je aanlopen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat jullie het samen niet eens kunnen worden over de woning. Misschien willen en kunnen jullie hier allebei wel blijven wonen en komen jullie hier niet samen uit. In dat geval kan je de rechter vragen om hier een besluit in te nemen. Een advocaat kan je helpen om de woning toegewezen te krijgen.

Jullie worden het niet eens over de uitkoopsom. In dat geval is het slim om de woning te laten taxeren. Een taxateur kan jullie precies vertellen wat de woning waard is en met dat bedrag kunnen jullie vervolgens aan de slag. Is één van jullie het hier niet mee eens, dan kan een advocaat hier verder bij helpen. De advocaten gaan samen in overleg over de uitkoopsom en komen uiteindelijk tot een bedrag. Lukt dat niet, dan zal de rechter de uitkoopsom bepalen.

Een ander probleem dat veel voorkomt is dat stellen besluiten alles nog even zo te laten zoals het is. Een van de twee blijft in de woning wonen en zit daar eigenlijk wel goed. Hij/zij kan de hypotheek niet op naam krijgen, maar maakt ook geen aanstalten om te vertrekken. Ondertussen heeft de andere partner een hypotheek aan zijn/haar broek hangen. Op een gegeven moment ben je dat wel zat. Kan de ex de woning niet op naam krijgen en wil hij/zij ook niet meewerken aan de verkoop van de woning, dan kun je de verkoop afdwingen via de rechter. Ook hier kan een advocaat bij helpen.

Tip:

Vrijblijvend juridische hulp en advies over jouw situatie

Loop jij tegen problemen aan en heb je behoefte aan juridisch advies? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij bespreken jouw situatie, geven advies en helpen je graag vrijblijvend op weg.

Onthoud altijd dat je niet alleen staat in deze situatie. Met hulp van de juiste specialisten zorgen wij dat alles goed geregeld wordt.

Een nieuwe woning vinden

Het vinden van een nieuwe woning als je gaat scheiden kan een behoorlijke opgave zijn. Ben je altijd ingeschreven gebleven bij de woningbouwvereniging, dan heb je geluk. In dat geval kan je waarschijnlijk vrij snel aan een woning komen. In andere gevallen ben je qua huur vaak aangewezen op particuliere verhuur of bijvoorbeeld antikraak.

Wil je zelf een huis kopen, dan loop je ook tegen de nodige onzekerheden aan. Want hoe komt jouw inkomen er na de scheiding precies uit te zien. Dit is vaak een vrij onzekere factor. Wil jij weten hoeveel je van de bank zou kunnen lenen en wat in jouw situatie de meest gunstige hypotheek is? Neem dan gerust contact op met de financieel scheidingsexperts van NBG. Zij geven je vrijblijvend advies over jouw situatie. Laat je telefoonnummer achter en ze nemen binnen 24 uur contact op om een oriënterend gesprek in te plannen.

MakelaarslandHeb je helder wat je kan kopen en wil je de nieuwe woning graag met behulp van een aankoopmakelaar kopen? Wij werken samen met de ervaren makelaars van Makelaarsland. Zij leggen je graag in een vrijblijvend gesprek uit wat ze voor je kunnen betekenen en hoeveel dit kost. Naar aanleiding van dit gesprek kan je kiezen of zij bij je passen. Laat jezelf informeren! Vul het contactformulier van Makelaarsland in en zij nemen contact met je op.

 

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?

Het kan behoorlijk lastig zijn om een keuze te maken bij de scheiding. Wat is voor jullie nou het handigst en het voordeligst om te doen wat betreft de woning? De advocaat of mediator die jullie inschakelen om te helpen bij de scheiding kan hier ook goed bij helpen. Zij kunnen alle verschillende opties voor je op een rijtje zetten. Wil je graag vrijblijvend in contact komen met een specialist bij jou in de buurt die kan helpen bij de scheiding? Bel voor gratis advies met 088-6002801 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier.

Meer informatie