“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Op vakantie na de scheiding. Zo hou je het leuk!

14 jul, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Bij de scheiding hebben jullie duidelijke afspraken gemaakt over de omgangsregeling en als het goed is ook over de verdeling van de vakanties. Maar op het moment dat het dan zomervakantie is, kan het best moeilijk zijn om je kind twee of drie weken niet te zien. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind. Hoe kan je de vakantie zo goed mogelijk laten verlopen. Wij geven je een paar goede tips!

Hoe hou je de vakantie zo leuk mogelijk na de scheiding?

De vakantie hoort een moment van ontspanning te zijn. Toch vinden veel gescheiden ouders dit best een stressvolle periode. Hoe kan je het toch zo leuk mogelijk maken voor jezelf en de kinderen?

  1. Maak duidelijke afspraken
  2. Hou rekening met elkaars agenda
  3. Betrek je kinderen bij het maken van de plannen
  4. Zorg voor de juiste papieren
  5. Met samengesteld gezin op vakantie of niet?
  6. Facetimen, appen of bellen
  7. Andere verdeling vakantie
  8. Maak er wat leuks van!

1. Maak duidelijke afspraken

Het begint allemaal met het maken van duidelijke afspraken. Als het goed is hebben jullie in het ouderschapsplan een verdeling gemaakt van de vakanties en weten jullie allebei dus waar jullie op dit vlak aan toe zijn. Toch is het belangrijk om ook na het opstellen van het ouderschapsplan met elkaar te blijven overleggen. Geef duidelijk bij de ex aan wanneer je precies weg wil en waar je met de kinderen heen wilt gaan. Zo voorkom je dat hier onenigheid over ontstaat. Net als jij vindt de ex het ook fijn om goed op de hoogte te zijn.

2. Hou rekening met elkaars agenda

Probeer bij het plannen van jouw vakantie rekening te houden met elkaars agenda. Stel dat jouw kinderen de eerste drie weken van de vakantie bij de ex zijn en ze pas aan het eind van die drie weken terugkomen van de camping in Frankrijk. Het is voor de kinderen dan niet prettig om bij terugkomst meteen weer in de auto te springen op weg naar Denemarken. Zorg dat er tussendoor wat rustmomenten zitten, zodat ze even bij kunnen komen.

3. Betrek je kinderen bij het maken van de plannen

De kinderen kunnen er best wat moeite mee hebben dat zij de andere ouder langere tijd niet zien. Dit kunnen ze best een beetje spannend vinden. Om een stukje van die spanning weg te nemen en vooral een beetje voorpret te creëren is het leuk om de kinderen te betrekken bij het maken van de vakantieplannen. Waar gaan jullie heen? Wat is er in de buurt te doen? Wat zouden de kinderen tijdens de vakantie graag willen doen? Hoe ziet de planning er precies uit en wanneer zijn jullie weer terug?  Op deze manier gaat het allemaal wat meer leven en weten ze aan de hand van de planning ook wanneer zij weer naar huis gaan. Op die manier voorkom je heimwee en stress.

4. Zorg voor de juiste papieren

Wil jij met de kinderen naar het buitenland en hebben jullie allebei gezag? Dan is het belangrijk om te weten dat jij officieel toestemming nodig hebt van de andere ouder. Download hiervoor het toestemmingsformulier reizen met een minderjarige op de site van de rijksoverheid. Hierop vul je in wanneer je weg gaat en waar je precies heen gaat. De andere ouder moet dit formulier ondertekenen. Daarnaast heb je nog wat andere paperassen nodig. Wat je precies nodig hebt lees je hier.

Wil de ex hier niet aan meewerken, dan kan je vervangende toestemming aan de rechter vragen. Een advocaat kan je hierbij helpen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

5. Met samengesteld gezin op vakantie of niet?

Heb je een samengesteld gezin, dan kan het plannen van de vakantie een hele opgave zijn. Iedereen moet maar net op hetzelfde moment kunnen en je wil natuurlijk ook iedereen tevreden houden. Toch kan het ook goed zijn om te bedenken of het wel een goed idee is om met het samengestelde gezin op vakantie te gaan. Is het niet fijner om even alleen met je kinderen wat tijd door te brengen? Misschien hebben ze daar wel even behoefte aan.

Besluit je toch met het samengestelde gezin op vakantie te gaan, bekijk dan goed wat iedereen gewend is en wat iedereen leuk vindt. Misschien gaan jullie ieder jaar kamperen in Frankrijk, maar zit de stiefouder liever all inclusive in een hotel. Probeer een middenweg te vinden, zodat iedereen het naar zijn zin heeft. Maak de vakantie ook niet te lang als jullie nog aan elkaar moeten wennen.

6. Facetimen appen of bellen

Twee of drie weken zonder je vader of moeder is best lang en ook als ouder is het niet fijn om je kind zo lang te moeten missen. Het is dan ook voor iedereen fijn als jullie afspreken om tijdens de vakantie een paar keer contact te hebben met de andere ouder. Bijvoorbeeld via Facetime of door te appen of te bellen. Spreek hier vast momenten voor af, zodat je kind niet teleurgesteld is als vader of moeder niet opneemt. In de hele vakantieplanning kan je dit ook al meenemen. Zo weet je kind dat hij/zij de andere ouder in ieder geval wel zal spreken.

7. Andere verdeling vakantie

Helemaal de eerste keer na de scheiding op vakantie is best spannend. Hoe gaat het en hoe ervaren jij en de kinderen het om elkaar langere tijd niet te zien? Misschien blijkt wel dat de verdeling die jullie in het ouderschapsplan hebben opgenomen in jullie geval eigenlijk helemaal niet fijn is. Het is dan ook slim om na de vakantie eens even samen te evalueren of de vakantieafspraken in het ouderschapsplan zo moeten blijven of dat jullie ze toch beter kunnen aanpassen.

8. Maak er wat leuks van!

De belangrijkste tip van allemaal! Maak er wat leuks van! Probeer de vakantie een periode van ontspanning te laten zijn zonder gedoe over de scheiding en gemopper op de ex. Zorg voor leuke uitjes en activiteiten. Op die manier hebben jullie allebei de afleiding die jullie nodig hebben. Geniet!