“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Woning baart zorgen bij scheiding

24 jun, 2020 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Steeds meer stellen die uit elkaar gaan, hebben problemen met het vinden van een andere woonruimte. Dit door het tekort aan woningen dat steeds verder oploopt. Hierdoor ontstaat er steeds vaker ruzie over de vraag wie er in de woning mag blijven en loopt het uit elkaar gaan een stuk stroever dan anders. Bij de juridisch medewerkers van De Nationale Adviesbalie kwamen de afgelopen weken 30 procent meer vragen binnen over hoe om te gaan met de woning bij echtscheiding.

Discussie over de woning

Wie mag er in de woning blijven wonen? Mijn ex wil het huis niet uit. Wat moet ik doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik in ons koophuis kan blijven? Dit zijn voorbeelden van vragen die momenteel veel binnenkomen bij De Nationale Adviesbalie. Het geeft duidelijk aan dat veel stellen met de woning in hun maag zitten. “Het aantal vragen over huur- en koopwoningen in combinatie met uit elkaar gaan is de afgelopen weken ineens gestegen. Het lijkt erop dat er steeds vaker discussie ontstaat over dit onderwerp”, vertelt juridisch adviseur Marleen van Beek van De Nationale Adviesbalie. Ook het aantal bezoekers dat op de sites van De Nationale Adviesbalie op pagina’s over dit onderwerp terechtkomt is flink gestegen. Namelijk met 40 procent. “De pagina’s over uit elkaar gaan en de koopwoning zijn op dit moment de beste bezochte pagina’s.”

Let op:
Hypotheek advies nodig? Wij werken samen met de onafhankelijke adviseurs van Hypotheek Visie. Zij bekijken jouw persoonlijke situatie en wensen. Vervolgens vergelijken zij vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar. Hieruit volgt een advies op maat. Wil jij weten waar je aan toe bent? Plan dan een vrijblijvend gesprek in met een hypotheekadviseur.

Huurwoningen schaars

Het wordt voor stellen die uit elkaar gaan steeds moeilijker om een andere woning te vinden. Betaalbare huurwoningen zijn erg schaars en in de meeste gemeenten kun je al geen urgentieverklaring meer krijgen als je gaat scheiden. Hierdoor is het niet zo gek dat er steeds meer stellen zijn die ruzie krijgen over wie er in de huidige huurwoning mag blijven. “Gaat een stel uit elkaar en staan zij allebei als huurder of medehuurder in het huurcontract, dan hebben zij allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Als het moeilijk is om een andere woning te vinden, ontstaat er al snel een strijd om de huidige woning. Dit gaat zo ver dat mensen zelfs naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen”, aldus Van Beek.

Huizenmarkt

Voor mensen met een koophuis is de situatie al niet veel gunstiger. De prijzen van koophuizen zijn momenteel ontzettend hoog. In mei lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op 330.000 euro. Dit is hoger dan ooit. Wil je alleen op basis van jouw eigen inkomen een huis kopen, dan zal dit niet makkelijk zijn. Daarnaast is het lastig om er tussen te komen. Zie jij een leuk en betaalbaar huis te koop staan, dan is het vaak in no-time verkocht. Ook zijn de banken sinds de coronacrisis iets terughoudender in het verstrekken van hypotheken. Het feit dat mensen hun inkomen of een deel daarvan zijn kwijtgeraakt helpt daar ook niet bij. Hierdoor wordt het voor stellen met een koopwoning lastig om te besluiten wat er met de woning moet gebeuren en wie van de twee in het huis mag blijven wonen.

Onzekerheid

De toekomstige woning is een onzekere factor binnen de scheiding en dat maakt het moeilijk om knopen door te hakken. Want waar moet je heen als je geen andere woning kunt vinden? “Sommigen komen er simpelweg niet uit en besluiten daarom de scheiding maar uit te stellen. Dit is één van de redenen waarom er van de verwachte echtscheidingspiek nog geen sprake is. Aan de andere kant zien we ook een verharding. Waar het stellen eerder wel lukte om samen tot goede afspraken te komen, zorgt de discussie over de woning ervoor dat er strijd ontstaat. Daarnaast blijven mensen door het huizentekort langer bij elkaar onder één dak wonen, waardoor er steeds meer irritaties ontstaan. Ook hierdoor kan het steeds moeilijker worden om het uit elkaar gaan in goed overleg te regelen”, vertelt Marleen van Beek.

Advocaten en de rechter

Uiteindelijk zorgt de woningnood ervoor dat mensen vaker een advocaat in moeten schakelen, dat er meer voorlopige voorzieningen getroffen moeten worden en dat stellen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan in de rechtbank als zij samen geen knoop kunnen doorhakken over de woning.
Heb jij zelf een vraag over het uit elkaar gaan en de woning? De juridisch adviseurs van De Nationale Adviesbalie geven je gratis advies en leggen je uit welke mogelijkheden er zijn. Kijk voor meer informatie op www.echtscheiding-wijzer.nl. Wij besteden ook uitgebreid aandacht over de woning en fiscale gevolgen op onze site!