“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pensioen automatisch geregeld bij scheiding

16 mrt, 2018 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

“De verdeling van pensioenen bij scheidingen kan en moet eenvoudiger”, dat zegt minister Wouter Koolmeer van Sociale Zaken. Hij wil regelen dat vanaf 2020 pensioenen na een scheiding automatisch worden verdeeld tussen de voormalige partners. Ook worden de pensioenrechten op papier direct gesplitst. Hierdoor wordt het voor iedereen duidelijker wat zij straks aan pensioen kunnen verwachten.

Pensioen na scheiding

Bij het regelen van de scheiding wordt vaak niet aan de pensioenen gedacht. De meeste mensen hebben geen idee welke gevolgen een scheiding kan hebben voor het pensioen. Toch moet er voor de pensioenen wel iets geregeld worden. Na een scheiding hebben de partners in principe recht op de helft van het pensioen dat de ex heeft opgebouwd tijdens het huwelijk. Het is ook mogelijk hier andere afspraken over te maken.

Twee jaar

Wat veel mensen niet weten is dat de scheiding wel binnen twee jaar aan de pensioenverstrekker moet worden gemeld. Alleen dan wordt het pensioen automatisch verdeeld. Doe je dit niet, dan moet je uiteindelijk bij de ex aankloppen en het onderling regelen. Dat kan nogal lastig zijn.

Automatisch

Door het verdelen van de pensioenen automatisch te laten gebeuren voorkom je dit soort problemen. Daarnaast krijgen mensen meer inzicht in hun financiële situatie, waardoor zij hier ook beter op kunnen inspelen.