Heel wat stellen die willen trouwen hebben hun grote dag door corona moeten uitstellen. In sommige gevallen hebben zij echter al wel huwelijkse voorwaarden laten opmaken. Gelden deze huwelijkse voorwaarden eigenlijk wel nu het huwelijk nog niet officieel is voltrokken? Wij zochten het voor je uit.
Wanneer gaan huwelijkse voorwaarden officieel in?
Huwelijkse voorwaarden kan je op ieder moment laten opstellen. Voor het huwelijk of tijdens het huwelijk. Het lastige is dat de huwelijkse voorwaarden pas officieel gaan gelden als het huwelijk eenmaal voltrokken is. In de wet is hier geen termijn aan verbonden. Het is dus niet zo dat het huwelijk na het opstellen van de huwelijkse voorwaarden binnen bijvoorbeeld een jaar voltrokken moet zijn. Sterker nog… er hoeft niet eens sprake te zijn van een voorgenomen huwelijk.
Wanneer gelden de huwelijkse voorwaarden niet?
Je begrijpt dat dit toch tot flink wat discussie kan leiden als een huwelijk wordt uitgesteld of afgeblazen. Want wat als jullie in de huwelijkse voorwaarden hadden afgesproken dat het huis dat bijvoorbeeld de man al had gekocht van jullie samen wordt en het huwelijk toch wordt afgeblazen. Betekent dit dan dat de vrouw nergens meer aanspraak op kan maken?
Rechters krijgen af en toe te maken met dit soort situaties. Zo speelde er jaren geleden een zaak bij rechtbank Den Haag. Een stel sloot in 2005 huwelijkse voorwaarden af, maar gingen uiteindelijk in 2009 pas trouwen. Niet lang daarna besloten zij te scheiden en ontstond er een flinke discussie of er nou sprake was van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden of een huwelijk in gemeenschap van goederen. De één was van mening dat de huwelijkse voorwaarden destijds waren opgesteld in een hele andere financiële situatie en dat deze nu dus niet meer aangehouden zouden moeten worden, terwijl de ander van mening is dat de huwelijkse voorwaarden wel degelijk moeten worden nageleefd.
De rechtbank bekeek de kwestie en kwam tot de conclusie dat de huwelijkse voorwaarden inderdaad zijn opgesteld met het oog op het voltrekken van het huwelijk in 2006 en ook met het oog op de vermogensrechtelijke situatie van dat moment. Hierna is deze situatie behoorlijk veranderd. Daar komt bij dat er na het opstellen van de huwelijkse voorwaarden hier door het stel nooit meer met een woord over is gesproken. Het huwelijk moest dus worden gezien als een huwelijk in gemeenschap van goederen.
Wanneer gelden de huwelijkse voorwaarden wel?
Ook rechtbank Noord-Holland kreeg met een kwestie van een uitgesteld huwelijk te maken. In dit geval werden in 1999 de huwelijkse voorwaarden opgemaakt, terwijl het stel pas in 2010 in het huwelijksbootje stapte. In de huwelijkse voorwaarden werd afgesproken dat zij in beperkte gemeenschap van goederen zouden trouwen. Enige tijd na het huwelijk kwam de man te overlijden en begon het gedonder. De vrouw was van mening dat zij gewoon in gemeenschap van goederen waren getrouwd. De rechtbank oordeelde anders. Zij stelden dat deze huwelijkse voorwaarden heel bewust waren opgemaakt en zijn ingegaan op de dag van hun huwelijk. Hadden zij bij nader inzien toch niet onder huwelijkse voorwaarden willen trouwen, dan hadden zij dit officieel moeten laten wijzigen. De vrouw ging nog in hoger beroep, maar kreeg geen gelijk.
Verschillende uitspraken
Het is bijzonder om te zien hoe verschillend rechtbanken met dit soort kwesties omgaan. Het geeft echter wel aan dat het belangrijk is om die huwelijkse voorwaarden in de gaten te houden als jullie besluiten jullie huwelijk uit te stellen. Is er na het opstellen van de huwelijkse voorwaarden veel in jullie situatie veranderd, dan is het wellicht slim om de huwelijkse voorwaarden daar ook weer op aan te laten passen. Een andere optie is om het huwelijk gewoon te laten voltrekken en alleen het feest uit te stellen. De huwelijkse voorwaarden gaan direct in. Zo voorkom je discussies.