“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat is nou eigenlijk een voorlopige voorziening?

21 feb, 2018 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Samen moet je veel afspraken maken en dit kost behoorlijk wat tijd. Het duurt dan ook wel even voor alles geregeld is, maar hoe ga je in de tussentijd om met belangrijke dingen zoals de omgangsregeling en de alimentatie? En wie mag er tijdens het regelen van de scheiding in het huis blijven wonen? Dit zijn allemaal vragen waar snel een antwoord op moet komen als jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Natuurlijk kun je hier samen de nodige afspraken over maken. Lukt dit niet, dan kun je naar de rechter om een voorlopige voorziening aan te vragen.

Voorlopige voorziening

Om een voorlopige voorziening aan te vragen kun je naar de rechter. Je kan verschillende verzoeken bij hem/haar neerleggen. Dit zijn de onderwerpen die je kunt aankaarten bij het regelen van de voorlopige voorzieningen:

  • Wie mag er tijdens het regelen van de scheiding in de woning blijven?
  • Bij wie blijven de kinderen tot er een goede omgangsregeling is?
  • En welke omgangsregeling wordt er gehanteerd?
  • Welke kinderalimentatie moet er worden betaald?
  • Kan er alvast een bedrag aan partneralimentatie worden vastgesteld?
  • Mag je gebruik maken van spullen die je nodig hebt voor dagelijks gebruik?

Dit zijn dus allemaal vragen die je voor kunt leggen aan de rechter. De rechter zal vervolgens een besluit nemen. Dit is bindend, maar is wel tijdelijk geldig. De voorlopige voorzieningen komen te vervallen als de scheiding achter de rug is en er duidelijke afspraken zijn voor de toekomst.

Hoe regel je dit?

Het aanvragen van een voorlopige voorziening kun je niet zelf. Hier heb je een advocaat bij nodig. De advocaat zet op papier wat jij graag zou willen. Dit is het verzoekschrift. Dit verzoekschrift wordt vervolgens ingediend bij de rechtbank. Dit verzoek wordt snel door de rechtbank behandeld, waarna je in ieder geval voor eventjes weet waar je aan toe bent.

Hulp nodig?

Wil je een voorlopige voorziening aanvragen en heb je hier hulp bij nodig? Onze medewerkers helpen je graag verder en kunnen je in contact brengen met de juiste advocaat die hierbij kan helpen.