“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verzoekschrift tot echtscheiding

  • Op zoek naar een advocaat voor het indienen van het verzoekschrift?
  • Wij brengen je met een ervaren advocaat in contact!
9,5
Klanten vertellen

1418 beoordelingen

Lees voor

Het aanvragen van een scheiding begint met het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding. Een verzoekschrift tot echtscheiding is een aanvraag aan de rechtbank om de scheiding te regelen. De rechtbank verklaart jullie officieel gescheiden als het huwelijk tussen jou en je partner ‘duurzaam ontwricht’ is. Dit doet de rechter op verzoek van jou, je partner of jullie allebei. Degene die het verzoekschrift indient bij de rechtbank is de advocaat.

Naast het verzoek om te scheiden kun je in het verzoekschrift vragen om één of meer nevenvoorzieningen. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan moet er bij het verzoek tot echtscheiding ook een ouderschapsplan worden gevoegd.

Tip:
Een advocaat of mediator kan helpen met het opstellen van een goed en duidelijk ouderschapsplan, maar wist je dat je dit plan ook zelf kunt maken? Om zeker te weten dat je geen belangrijke zaken vergeet en alles op de juiste manier op papier zet, kun je gebruik maken van onze online ouderschapsplanmodule.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Zijn jullie het eens zijn over de scheiding en kunnen jullie in goed overleg afspraken maken, dan kan een scheiding binnen zo’n drie maanden worden uitgesproken. Vragen jullie samen de scheiding aan, dan spreek je over een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding. Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift hebben jullie samen afspraken gemaakt over de scheiding en de gevolgen van de scheiding. Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt meegestuurd met het gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding.

Eenzijdig verzoekschrift

Je kunt ook eenzijdig een verzoekschrift tot scheiding indienen bij de rechter. Bij een eenzijdig verzoekschrift heb jij of je partner het initiatief voor de scheiding genomen en hebben jullie samen geen afspraken kunnen maken. Er wordt dan door een advocaat een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding opgesteld en ingediend bij de rechtbank. De advocaat zorgt er vervolgens voor dat de andere partij een kopie van het verzoekschrift krijgt. Jouw (ex-) partner kan bezwaar maken tegen het eenzijdig verzoek en in verweer gaan.

Als jullie het niet eens kunnen worden over de te maken afspraken, kan de echtscheidingsprocedure soms wel meer dan een jaar duren. Het is dan mogelijk om via je advocaat een voorlopige voorziening te laten treffen.

Sylvia en John zijn achttien jaar getrouwd. Kinderen zijn er niet. Sinds een aantal jaar heeft John een gokprobleem. Al hun geld gaat op aan zijn verslaving. Ook zijn er al flink wat schulden. Helaas ziet John zelf het probleem niet. Hij steekt zijn kop in het zand en vindt dat het allemaal wel meevalt.

Sylvia kan er niet meer tegen. Zij besluit een advocaat in de arm te nemen om de scheiding te gaan regelen. De advocaat besluit om zo snel mogelijk het verzoekschrift tot scheiding naar de rechtbank te sturen. Dit om ervoor te zorgen dat Sylvia niet meer belast kan worden met de schulden die haar man veroorzaakt. Helaas is zij wel medeverantwoordelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd.

John is vooral kwaad. Hij voelt zich in de steek gelaten en neemt een eigen advocaat in de arm die zijn belangen gaat behartigen. Sylvia wil alles het liefst zo snel mogelijk afwikkelen en is daarom ook best bereid om her er der wat water bij de wijn te doen. Hierdoor is de scheiding gelukkig toch nog vrij snel geregeld.

Nevenvoorziening

Dien je een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechter, dan kun je hierin ook vragen om één of meer nevenvoorzieningen. In een nevenvoorziening beslist de rechter over een verzoek dat te maken heeft met jouw echtscheiding. Hierbij kun je denken aan afspraken over minderjarige kinderen, alimentatie en de boedelverdeling.

Bezwaar

Wordt er een eenzijdig verzoekschrift tot scheiding ingediend en ben je het hier niet mee eens, dan kun je hier bezwaar tegen maken. De advocaat zal dan een verweer indienen bij de rechtbank. Het is belangrijk om dit binnen zes weken in te dienen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het wel eens bent met de scheiding, maar dat je je niet kunt vinden in één van de nevenvoorzieningen die worden gevraagd. Ook hier kun je bezwaar tegen maken. Het kan zijn dat de rechter besluit om dit bezwaar op een aparte zitting te behandelen.

Echtscheiding definitief

Het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding is eigenlijk ook meteen de officiële start van de scheidingsprocedure. Vanaf dit moment is er al sprake van een ontbinding van de gemeenschap. Worden er na het indienen van het verzoekschrift schulden gemaakt of komt er juist vermogen bij, dan valt dit niet meer in de gemeenschap. Dit betekent trouwens nog niet dat de scheiding al definitief is. Dit is nog niet het geval.

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking moet binnen zes maanden ingeschreven worden in de gemeente waar jullie destijds zijn getrouwd. Dit moet worden gedaan door de advocaat. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn kracht en blijven jullie voor de wet met elkaar getrouwd!

Is één van jullie het niet eens is met de beslissing van de rechter, dan kun je binnen drie maanden in hoger beroep gaan.

Meer informatie