Verzoekschrift tot echtscheiding

Het aanvragen van een scheiding begint met een verzoekschrift tot echtscheiding. Een verzoekschrift tot echtscheiding is een aanvraag aan de rechtbank om te scheiden. De rechtbank verklaart jullie officieel gescheiden als het huwelijk tussen jou en je partner ‘duurzaam ontwricht’ is. Dat doet de rechter op verzoek van jou, je partner of jullie allebei. Het verzoekschrift tot echtscheiding wordt via een advocaat ingediend bij de rechtbank.

Naast het verzoek om te scheiden kun je in het verzoekschrift vragen om één of meer nevenvoorzieningen. Als jullie minderjarige kinderen hebben dan moet er bij het verzoek tot echtscheiding ook een ouderschapsplan worden gevoegd.

Gemeenschappelijk verzoekschrift

Als jullie het eens zijn over de scheiding en in goed overleg uit elkaar gaan, dan kan een scheiding binnen zo’n 3 maanden worden uitgesproken. Als je samen een echtscheiding aanvraagt, spreek je over een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding. Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift hebben jullie samen afspraken gemaakt over de scheiding en de gevolgen van de scheiding. Deze afspraken kun je vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt meegestuurd met het gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding.

Eenzijdig verzoekschrift

Bij een eenzijdig verzoekschrift heb jij of je partner het initiatief voor de scheiding genomen en hebben jullie samen geen afspraken kunnen maken. Er wordt dan door een advocaat een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding opgesteld en ingediend bij de rechtbank. De advocaat zorgt er vervolgens voor dat de andere partij een kopie van het verzoekschrift krijgt. De huwelijkspartner kan bezwaar maken tegen het eenzijdig verzoek, ofwel verweer voeren.

Als jullie het niet eens kunnen worden over de te maken afspraken, kan de echtscheidingsprocedure soms wel meer dan een jaar duren. Het is dan mogelijk om via je advocaat een voorlopige voorziening te laten treffen.

Nevenvoorziening

Eventueel kan er in het eenzijdig verzoekschrift aan de rechter gevraagd worden om één of meer nevenvoorzieningen. In een nevenvoorziening beslist de rechter over een verzoek dat te maken heeft met jouw echtscheiding. Je moet hierbij denken aan afspraken over minderjarige kinderen, alimentatie en de boedelverdeling.

Bezwaar

Er kan bezwaar gemaakt worden tegen een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding of ontbinding van het huwelijk. De advocaat van degene die verweer voert dient het verweer in bij de rechtbank. Dit moet gebeuren binnen zes weken nadat de partner het verzoekschrift heeft ontvangen.

Eén van de partners kan ook bezwaar hebben tegen de voorgestelde nevenvoorzieningen. Dergelijke bezwaren, bijvoorbeeld tegen de hoogte van de alimentatie of wie het gezag over de kinderen krijgt, kan de rechter ook op een aparte zitting behandelen.

Echtscheiding definitief

Vanaf het moment dat de scheidingsprocedure begint is er een ontbinding van de gemeenschap. Alls wat hierna aan vermogen wordt verkregen of schulden die worden gemaakt zijn privé en vallen niet meer in de gemeenschap. De scheiding is echter pas op een later tijdstip echt definitief.

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven worden in de gemeente waar jullie destijds zijn getrouwd. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn rechtskracht en blijft jullie huwelijk in stand!

Als één van jullie het niet eens is met de beslissing van de rechter, kun je binnen 3 maanden in hoger beroep gaan bij het gerechtshof of de Hoge Raad.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!