Ondernemer en scheiden

Je bent ondernemer en je gaat scheiden. Je weet dat er dan veel geregeld moet worden. Maar wat gebeurt er met jouw onderneming? Is jouw onderneming veilig gesteld? Of valt de onderneming in de boedel, die verdeeld moet worden?

De praktijk pakt soms anders uit, dan je van te voren had gedacht. Wat zijn de moeilijkste en meteen ook de belangrijkste dingen die je als ondernemer gaat tegenkomen?

Deskundige hulp is bij een scheiding met een eigen bedrijf noodzakelijk. Neem contact met ons op voor de juiste specialist.
TIP:

Financiën

Begin met een grondige inventarisatie van de financiën. Schakel hiervoor een deskundige in. Deze deskundige voorkomt dat er verwachtingen ontstaan die niet waargemaakt kunnen worden. Continuïteit van de onderneming op de lange termijn is voor beide partijen belangrijk. Jij wilt verder met jouw bedrijf en jouw ex-partner wil geen financiële zorgen.

Waarde onderneming

De waarde van de onderneming moet bepaald worden om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen. De moeilijkheid bij het vaststellen is, dat die waarde binnen een bepaalde bandbreedte ligt. De uiteindelijke waarde wordt namelijk door allerlei interne en externe factoren beïnvloed. Laat een deskundige een goed onderbouwde taxatie van uw onderneming maken! Dit zal helpen bij het maken van verdere afspraken en zorgt ervoor dat er geen valse verwachtingen zijn.

Fiscus

Hou bij alle financiële regelingen die je samen met je financieel adviseur bedenkt, rekening met de fiscus. Het kan zijn dat de fiscus anders tegen de uitkomsten aankijkt. Je moet een afweging maken tussen de aftrekbaarheid van de belasting bij de één en de belastbaarheid bij de ander. Schakel een deskundige in als je hiervoor goede afspraken wilt maken. Deze week precies hoe het werkt en waar je op moet letten.

Pensioen

Wanneer een ondernemer gaat scheiden moet ook het pensioen worden verdeeld. Volgens de rechtspraak mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen. Toch loopt de ondernemer het risico dat een deel van de pensioenreserve moet worden afgestort. Dat deel is voor de (ex-)partner en moet dus in contanten aanwezig zijn.

Bij pensioenen gaat het vaak om grote bedragen. Eventueel kan het pensioendeel van jouw (ex-) partner, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden. Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag een deskundige op het gebied van echtscheidingen voor ondernemers om advies.

In gemeenschap of op voorwaarden getrouwd

Wat er met jouw onderneming gebeurt wanneer je gaat scheiden, hangt van veel factoren af. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt jouw onderneming (of jouw aandeel) in de gemeenschap. Het bedrijf blijft van jou, maar de waarde moet wel verdeeld worden.

Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt de verdeling af van de gemaakte afspraken: bijv. koude uitsluiting, beperkte gemeenschap, periodiek verrekenbeding. Hierbij loop je tegen allerlei mitsen en maren aan, aarzel niet om een deskundige in te schakelen.

In dienst

Is het bedrijf van één van de partners en is de ander hier officieel in dienst, dan rijst de vraag of jullie nog samen kunnen/willen werken. Is dit niet het geval, dan zal het dienstverband op de juiste manier ontbonden moeten worden. Neem hiervoor een kijkje op

Emoties

Voorkom een vechtscheiding! Omdat er een onderneming bij betrokken is, zitten er bij jullie veel haken en ogen aan het scheiden. Toch moet je er samen uitkomen. Gun je elkaar helemaal niets, dan wordt het een hele lange procedure. Zorg er daarom voor dat jullie beiden in dezelfde fase van de echtscheiding zitten. Als één van beide partijen emotioneel al verder in het proces zit, wordt het nog moeilijker. Daarnaast hebben jullie er allebei niets aan als een van jullie straks financieel in de problemen zit. Komt het bedrijf onder druk te staan door de scheiding, dan kan dit ook invloed hebben op de alimentatie die betaald kan worden.

Advies

Zoek een partij met een helikopterview. De accountant kan je heel goed bijstaan wanneer het om jouw onderneming gaat, maar hij of zij is geen echtscheidingsadvocaat. Andersom geldt ook dat een echtscheidingsadvocaat geen accountant of fiscalist is.

Neem contact op met onze [pagina:scheiden-ondernemer-advies-aanvragen adviseurs voor de juiste deskundige bij jou in de buurt.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!