“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ondernemer en scheiden

  • Ben je ondernemer? Dan is een scheiding behoorlijk complex!
  • Schakel hier altijd een specialist bij in.
  • In contact komen met een goede advocaat die gespecialiseerd is in scheiden voor ondernemers? Wij helpen je verder.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Je bent ondernemer en je gaat scheiden. Je weet dat er dan veel geregeld moet worden. Maar wat gebeurt er met jouw onderneming? Is jouw onderneming veilig gesteld? Of valt de onderneming in de boedel, die verdeeld moet worden?

De praktijk pakt soms anders uit, dan je van te voren had gedacht. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten even voor je op een rijtje.

Let op:
Deskundige hulp is bij een scheiding met een eigen bedrijf noodzakelijk. Neem contact met ons op voor de juiste specialist. Wij hebben altijd een advocaat of mediator in de buurt die gespecialiseerd is in scheiden voor ondernemers.

Financiën

Het is belangrijk om het voortbestaan van het bedrijf te waarborgen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te beginnen met een grondige inventarisatie van de financiën. Schakel hiervoor een deskundige in. Deze deskundige voorkomt dat er verwachtingen ontstaan die niet waargemaakt kunnen worden. De continuïteit van de onderneming is voor beide partijen belangrijk. Jij wilt verder met jouw bedrijf en jouw ex-partner wil geen financiële zorgen.

Waarde onderneming

De waarde van de onderneming moet bepaald worden om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen. De moeilijkheid bij het vaststellen is, dat die waarde binnen een bepaalde bandbreedte ligt. De uiteindelijke waarde wordt namelijk door allerlei interne en externe factoren beïnvloed. Laat een deskundige een goed onderbouwde taxatie van de onderneming maken! Dit zal helpen bij het maken van verdere afspraken en zorgt ervoor dat er geen valse verwachtingen zijn.

Fiscus

Hou bij alle financiële regelingen die je samen met je financieel adviseur bedenkt, rekening met de fiscus. Het kan zijn dat de fiscus anders tegen de uitkomsten aankijkt. Je moet een afweging maken tussen de aftrekbaarheid van de belasting bij de één en de belastbaarheid bij de ander. Schakel een deskundige in als je hiervoor goede afspraken wilt maken. Deze weet precies hoe het werkt en waar je op moet letten.

Pensioen

Als een ondernemer gaat scheiden moet ook het pensioen worden verdeeld. Volgens de rechtspraak mag de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komen. Toch loopt de ondernemer het risico dat een deel van de pensioenreserve moet worden afgestort. Dat deel is voor de (ex-)partner en moet dus in contanten aanwezig zijn.

Bij pensioenen gaat het vaak om grote bedragen. Eventueel kan het pensioendeel van jouw (ex-) partner, tegen iets anders dat geld waard is geruild worden. Let daarbij goed op de fiscale gevolgen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vraag een deskundige op het gebied van echtscheidingen voor ondernemers om advies.

In (beperkte) gemeenschap of op huwelijkse voorwaarden getrouwd

Wat er met jouw onderneming gebeurt als je gaat scheiden, hangt van veel factoren af. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan valt jouw onderneming (of jouw aandeel) in de gemeenschap. Het bedrijf blijft van jou, maar de waarde moet wel verdeeld worden.

Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hangt de verdeling af van de gemaakte afspraken: bijv. koude uitsluiting, beperkte gemeenschap, periodiek verrekenbeding. Hierbij loop je tegen allerlei mitsen en maren aan, aarzel niet om een deskundige in te schakelen.

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd? Dan ben je waarschijnlijk in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Hierbij is het belangrijk om te kijken wanneer het bedrijf is opgericht. Voor of tijdens het huwelijk.

In dienst bij je partner

Is het bedrijf van één van de partners en is de ander hier officieel in dienst, dan rijst de vraag of jullie nog samen kunnen/willen werken. Is dit niet het geval, dan zal het dienstverband op de juiste manier ontbonden moeten worden. Je hebt dan ineens ook te maken met ontslag. Kijk voor meer informatie over ontslag op www.ontslag-krijgen.nl.

Emoties

Voorkom een vechtscheiding! Omdat er een onderneming bij betrokken is, zitten er bij jullie veel haken en ogen aan het scheiden. Toch moet je er samen uitkomen. Gun je elkaar helemaal niets, dan wordt het een hele lange procedure. Zorg er daarom voor dat jullie allebei in dezelfde fase van de echtscheiding zitten. Als één van beide partijen emotioneel al verder in het proces zit, wordt het nog moeilijker. Daarnaast hebben jullie er allebei niets aan als een van jullie straks financieel in de problemen zit. Komt het bedrijf onder druk te staan door de scheiding, dan kan dit ook invloed hebben op de alimentatie die betaald kan worden.

Advies

Zoek een partij met een helikopterview. De accountant kan je heel goed bijstaan wanneer het om jouw onderneming gaat, maar hij of zij is geen echtscheidingsadvocaat. Andersom geldt ook dat een echtscheidingsadvocaat geen accountant of fiscalist is. Wij hebben een groot aantal advocaten in ons netwerk die gespecialiseerd zijn in scheiden voor ondernemers. Wil je in contact komen met zo’n specialist bij jou in de buurt? Laat dan gerust even je gegevens achter, dan bellen wij je even terug.

Meer informatie