“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kinderen meer betrekken bij rechtszaken

13 mrt, 2020 | Algemeen, Juridisch, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

In rechtszaken wordt vooral over kinderen beslist. Dit moet veranderen. Kinderen moeten een grotere stem krijgen in wat er besloten wordt over hun toekomst. Dit is de conclusie van het onderzoek ‘Kind in proces’ van het Wetenschappelijk Onderzoek & Documentatiecentrum (WODC).

Grotere rol

Het onderzoek van het WODC is gedaan om de procespositie en het hoorrecht van minderjarigen te verbeteren. De conclusie is helder. Om deze positie te verbeteren moeten kinderen in rechtszaken die gaan over hun toekomst een grotere rol krijgen. Het horen van kinderen gaat goed, maar het is belangrijk dat kinderen meer en beter betrokken worden bij de rechtszaken die over hun leven gaan.

Jongere kinderen horen

Is er een rechtszaak over bijvoorbeeld de omgangsregeling, dan worden in de huidige situatie kinderen boven de 12 uitgenodigd voor een kindgesprek met de rechter. Bij de rechter kunnen zij aangeven hoe zij de situatie ervaren en wat zij een goede oplossing zouden vinden. De rechter neemt de mening van het kind mee bij het nemen van de uiteindelijke beslissing. Het WODC stelt nu voor om ook jongere kinderen uit te nodigen voor zo’n kindgesprek en zo het hoorrecht voor kinderen in rechtszaken te verruimen. Zo stellen zij voor om voortaan kinderen vanaf 8 jaar de kans te geven hun zegje te doen. Het kind heeft op deze manier de keus. Hij/zij mag zijn zegje doen, maar het is geen verplichting.

Verbeterpunten

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tevreden zijn om hun gesprek met de rechter. Toch zijn er nog wel een aantal verbeterpunten. Zo moet de informatievoorziening vooraf beter, dan valt er ook nog wat te verbeteren aan de manier waarop de beslissing aan het kind wordt verteld. “Dit is iets waar ik 10 jaar geleden als rechter nog niet bij stilstond. Toen was de rol van het kind klaar als het kindgesprek was afgelopen. Nu bespreken we zoveel mogelijk met het kind hoe hij of zij op de hoogte wordt gebracht van de beslissing. Een ander advies uit het rapport is om het voor kinderen boven de 12 mogelijk te maken zelfstandig een zaak te beginnen over de contactregeling, bij een complexe echtscheiding bijvoorbeeld. Maar daar is een wetswijziging voor nodig”, vertelt Ellen van Kalveen voorzitter van de expertgroep Jeugdrechters.