“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1418 beoordelingen

Je hebt een relatie en jullie willen graag samen verder. Daar hoort ook een huis bij. Maar denk wel goed na voor je samen een hypotheek aangaat en bekijk vooral goed wat jouw rechten zijn. Een scheiding kan vrij vlot geregeld zijn, maar van een hypotheekschuld kom je niet zo makkelijk af.

Wel aansprakelijk voor schuld, maar geen eigenaar

Dit ondervond een vrouw onlangs aan den lijven. In 2007 ging zij samen met haar man een hypothecaire lening aan. Het was geen gewone hypotheek. De vrouw werd wel aansprakelijk voor de schuld, maar werd geen eigenaar van de woning. De vrouw stond dus niet op de akte van eigendom, maar wel op de hypotheekakte. Zij werd hier goed over ingelicht en wist waar zij voor tekende.

Let op:
Sta jij op het punt een nieuwe hypotheek aan te gaan en wil je hierover goed geïnformeerd worden, dan kan je voor een vrijblijvend gesprek terecht bij NBG. NBG onderscheidt zich doordat zij gespecialiseerd zijn in hypotheken bij echtscheiding. Bij echtscheidingen is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Laat jouw telefoonnummer achter, dan belt de adviseur jou voor het maken van een vrijblijvende afspraak! Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek bekijkt de hypotheekadviseur jouw persoonlijke situatie en wensen. Vervolgens worden vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar vergeleken. Hieruit volgt een advies op maat. Ontdek gauw wat er bij jou mogelijk is!

De scheiding

In 2010 besloot het stel te gaan scheiden. De man bleef in de woning wonen en betaalde ook de hypotheek. Op dat moment was er nog niet zoveel aan de hand. In 2012 probeerden zij de hypotheek op naam van de man te krijgen, zodat de vrouw niet meer aansprakelijk zou zijn voor de schuld. Helaas ging de bank hier niet mee akkoord, omdat de man een te laag inkomen had.

Achterstanden

Hierna beginnen de problemen. Er ontstaan achterstanden in de betalingen. De man weet deze achterstanden altijd wel weer in te halen, maar toch krijgt de vrouw regelmatig de bank en een incassobureau op haar dak. 10 jaar na de scheiding is zij dit ondertussen goed zat. Zij wil van de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek af. Helaas wil de man hier ondertussen niet meer aan meewerken, waardoor het voor de bank onmogelijk is om te beoordelen of hij de hypotheek kan dragen. De vrouw geeft aan dat haar ex al die jaren de hypotheek zelf heeft betaald en dat dit voldoende informatie zou moeten zijn om de hypotheek volledig op zijn naam te zetten. De bank gaat hier niet in mee.

Kifid

De vrouw laat het er niet bij zitten en stapt naar klachteninstituut Kifid. De klachtencommissie buigt zich over de zaak, maar ook hier krijgt de vrouw de deksel op de neus. De klachtencommissie begrijpt dat de vrouw van haar aansprakelijkheid voor de hypotheek af wil, maar is van mening dat dit een zaak is tussen haar en de ex. Zij zullen dit onderling moeten oplossen. De bank hoeft de hypotheek dus niet aan te passen.

Laat je goed informeren!

Dit verhaal leert ons een wijze les. Laat je altijd goed informeren over de eventuele risico’s als je een hypotheek aangaat. Ook als je op een roze wolk zit is het verstandig om te bedenken wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Hiermee kan je dit soort vervelende situaties voorkomen.