“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Voortaan trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

03 apr, 2017 | Algemeen, Financieel, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Ga je trouwen dan was dit tot voor kort altijd in automatisch in gemeenschap naar goederen. Wilde je op huwelijkse voorwaarden trouwen, dan moest je dit zelf regelen via een notaris. Bij trouwen in gemeenschap van goederen delen jullie voortaan alles. Ook bezittingen en schulden van voor het huwelijk. Dit gaat binnenkort veranderen. Voortaan trouw je automatisch in ‘beperkte gemeenschap van goederen’.

Beperkte gemeenschap van goederen

De nieuwe standaard wordt dus trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Schulden en vermogen die jullie tijdens het huwelijk zijn aangegaan zijn van jullie samen. Vermogen en schulden van voor het huwelijk blijven privébezit. Zo kan het nooit gebeuren dat jij opdraait voor de studieschuld van je ex en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan, doordat je niet op de hoogte bent van de schulden van je nieuwe partner.

De mening van de notaris

Notarissen kunnen zich niet goed vinden in de wetswijziging. “75 procent van de mensen trouwt in gemeenschap van goederen. De wetgever zou een systeem moeten kiezen dat past bij het grootste deel van de mensen. Nu wordt alles ineens omgedraaid”, zo zegt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.