“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe kom je goed door een scheiding heen? 7 tips!

23 sep, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een scheiding heeft veel impact. Los van dat er veel geregeld moet worden en je leven ineens flink verandert brengt het ook op emotioneel vlak het nodige teweeg. Hoe kom je hier nou het beste doorheen? Wij geven je 7 goede tips die je hopelijk kunnen helpen in deze moeilijke periode.

Hoe kom je goed door een scheiding heen?

Even de tips op een rijtje:

  1. Zorg goed voor jezelf
  2. Laat de scheiding ook eens een dag los
  3. Zorg voor een goed team om je heen 
  4. Een goede voorbereiding is het halve werk
  5. Verbeter jullie communicatie als ouders
  6. Zie je ex als de andere ouder
  7. Ga verder met je leven 

1. Zorg goed voor jezelf

Scheiden brengt veel stress met zich mee. Vaak zitten mensen tegen een burn-out aan in deze periode. Door te bewegen raak je stresshormonen kwijt. Het maakt niet uit in welke vorm je beweegt. Of dit nou fietsen of zwemmen is of een stuk wandelen met je hond. Beweeg! Vind je het niet leuk om alleen te doen? Zoek dan een maatje met wie je dit samen kunt doen. Ga samen wandelen en heb mooie gesprekken. Zo zorg je niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Buiten sporten is nog beter, omdat dit je slaap bevorderd. En zeg nou zelf, slaap doet wonderen.

Je moet goed voor jezelf zorgen. Daarom is het ook belangrijk om te letten op je eten. Misschien heb je ontzettend behoefte aan comfort food en bestel je het liefst iedere dag een pizza, maar geef hier niet constant aan toe. Eet gezond. Neem de tijd om echt voor je maaltijden te gaan zitten en voor te bereiden. Ruim je huis op, dit ordent je hoofd en geeft rust. Mocht je hier zelf allemaal niet uit komen, bedenk dan eens of psychische hulp wat voor jou kan zijn om structuur en gezondheid in je leven te brengen.

2. Laat de scheiding ook eens een dag los

Probeer om niet iedere dag aan de scheiding te denken. Het is ook goed om het eens los te laten. Als je er elke dag aan denkt, heb je elke dag stress. Plan de dingen die je moet regelen voor de scheiding in. Maak daarnaast ook tijd om je met andere (leuke) dingen bezig te houden. Zo ben je niet iedere dag met de scheiding bezig.

Komt er toch iets in je op wat je moet regelen? Schrijf het op zodat je het niet vergeet, maar parkeer het even. Dit komt op het moment dat je bedacht had om ermee bezig te zijn wel weer aan de beurt. Is een moment in de week niet genoeg? Plan dan meerdere momenten in, maar zorg dat er tijd overblijft voor andere dingen en zorg ook voor afleiding.

3. Creëer een goed team om je heen

Maak een lijst van mensen om je heen die belangrijk voor je zijn en die je kunnen helpen tijdens de scheiding. Iemand die met je meedenkt, constructief maar ook kritisch. Iemand die verstand heeft van financiële zaken, iemand die met je mee gaat om huizen te bezichtigen, iemand om te lachen en te huilen, iemand om te sporten… Je hebt mensen nodig om mee te sparren en goede keuzes te maken. Mensen die zelf problemen hebben kunnen je vaak niet goed helpen. En ook je kinderen zijn hier niet geschikt voor. Dit zijn wel zaken voor volwassenen om te bespreken.

Let er hierbij wel op dat de mensen waarmee jij je omringt je wel echt helpen. Zo heb je er bijvoorbeeld niets aan als jouw beste vriendin constant roept wat een eikel jouw ex wel niet is en dat je ervoor moet zorgen dat hij de kinderen niet meer ziet. Tuurlijk is het fijn om tegen iemand aan te kunnen klagen, maar aan dit soort advies heb je niets. Dit helpt je alleen maar dieper in de put.

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je voor op wat komen gaat. Het is dus belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de gevolgen van jullie scheiding en over jouw rechten en plichten. Onze website www.echtscheidingswijzer.nl kan je daarbij helpen.

Je kunt hierdoor grip krijgen op je scheiding. Je weet dan een beetje wat je moet regelen en wat er komen gaat. Zo ben je ook beter voorbereid op het mediationtraject of op jouw bezoek aan de advocaat. Zit je met veel vragen? Bel ons dan gerust voor gratis juridisch advies!

5. Verbeter jullie communicatie als ouders

Je gaat niet alleen uit elkaar als partners, maar je maakt ook een nieuw begin als gescheiden ouders. De communicatie onderling is hierbij van groot belang. Het is handig, en zelfs verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin jullie duidelijke afspraken maken over bijvoorbeeld de omgangsregeling en de verdeling van de vakanties. Dit zorgt ervoor dat hier geen onduidelijkheid meer over kan ontstaan. Voor de kinderen is het misschien ook fijn om te praten met een professional, denk eens aan een goede kindertherapeut of psycholoog voor positief ouderschap na scheiding.

Voor kleine kinderen is het soms handig om een overzicht te maken welke dagen ze bij jou zijn of bij de ex. Je kunt met kleuren werken in een maandkalender. Voor oudere kinderen kun je een gezamenlijke agenda delen via de telefoon. Een ouderwets schriftje dat heen en weer gaat is ook fijn voor de ouder, zo blijf je op een makkelijke manier op de hoogte van wat er de afgelopen dagen zoal is gebeurd. Vergeet er ook niet de leuke dingen in te zetten. Net als op de opvang of school, koppel je terug naar de andere ouder hoe de dagen waren.

Een goede tip is misschien ook om speciaal een ander e-mailadres aan te maken voor je ex waar hij je op kan bereiken. Jij kan dan zelf bepalen wanneer je naar deze mails gaat kijken. Het geeft je geen onverwachtse stress of onrust. Jij kiest het moment om er even voor te zitten. Spreek met elkaar af wanneer je ex je mag bellen of appen. Bijvoorbeeld alleen als het echt belangrijk is en het niet kan wachten tot het wisselmoment. Zo hebben jullie allebei je vrije dagen zonder kinderen.

Hou altijd in je achterhoofd dat de ander goede intenties heeft en net zoveel van de kinderen houdt als jij. Als je dit maar voor ogen houdt ga je misschien toch anders tegen dingen aankijken.

6. Zie je ex als de andere ouder

Dat jullie relatie voorbij is is heel vervelend. Misschien zijn er wel nare dingen gebeurd en neem jij de ex dit kwalijk. Toch is het nooit slim om dit soort details met de kinderen te delen. Probeer hen hier echt buiten te houden. De ex is namelijk hun ouder. Waar zij zielsveel van houden. Praat dus niet slecht over de ander waar de kinderen bij zijn. Positief praten is natuurlijk wel weer goed.

Kinderen voelen zichzelf vaak aangesproken als een ouder negatief over de ander praat. Ze kunnen zich zelfs schuldig gaan voelen en het gevoel krijgen dat ze niet aan jou kunnen vertellen dat ze het bij de andere ouder best leuk hebben gehad. Je kind gaat dan op zijn tenen lopen en komt in een loyaliteitsconflict terecht. Natuurlijk mag je soms best eens mopperen op de ex, maar denk altijd goed na voor je iets zegt.

7. Ga verder met je leven

Jullie hebben samen natuurlijk ook mooie dingen en momenten meegemaakt. Bekijk nog eens je oude fotoboeken van jullie samen. Houd de goede mooie herinneringen vast en laat de nare periode van scheiding achter je.

Iedereen kan een nieuwe start maken, ook jij. Je hebt dit immers veel vaker in je leven gedaan. Een nieuwe school, nieuw huis, nieuwe mensen leren kennen… Maak die nieuwe start en als je op de goede manier de gevolgen van je scheiding aan kunt, kun jij de beste ouder zijn voor je kinderen!