“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De Wet Basisregistratie Personen

  • Zorg ervoor dat je op het juiste adres staat ingeschreven.
  • Dit voorkomt problemen en onnodige boetes.
  • Vragen? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Lees voor

Op 6 januari 2014 is de Wet gemeentelijke basisadminstratie (GBA) vervangen door de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Deze verandering betekent ook dat er dingen veranderen bij het geval van een scheiding.

Verhuizen bij scheiding

Sommige mensen denken dat je bij een scheiding de verhuizing pas kan melden als de scheiding helemaal rond is. Dit is niet het geval. Zodra je ergens anders gaat wonen is het belangrijk om deze wijziging door te geven. Hiermee zorg je er ook direct voor dat je in aanmerking kunt komen voor toeslagen of fiscale voordelen. Dit kan voor beiden partijen voordeel opleveren.

Uitschrijven weigeren

Als je partner niet meer in het huis woont, maar weigert zich uit te schrijven kun jij geen toeslagen of uitkeringen aanvragen. Behoorlijk lastig. Hier kun je wel iets tegen doen. Je kan dan de gemeente om hulp vragen. Zij zullen een onderzoek instellen naar de woon- en verblijfplaats van je ex. Als blijkt dat de ex inderdaad ergens anders woont, dan kan hij/zij een boete verwachten.

Adres onbekend

In sommige gevallen is het misschien belangrijk om je adres geheim te houden voor de ex. Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld. In de nieuwe Wet BRP is er de mogelijkheid om het verstrekken van gegevens aan derden te beperken.

Vakantiepark

Het komt regelmatig voor dat bij stellen, in het begin van de scheiding, één van de partners in een vakantiehuisje verblijft. Dit om de nodige rust te krijgen tijdens het hele proces. Vaak wordt dan het adres van een vriend of familielid opgegeven als woonadres. Officieel mag dit niet en in de nieuwe wet kun je in zo’n geval op een flinke boete rekenen.

Contact

Zit je met een vraag over jouw scheiding? Blijf er niet mee zitten. Stel hem aan onze juridische medewerkers. Wij helpen je graag vrijblijvend verder.

Meer informatie