Bij een echtscheiding is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Jullie moeten je wel afvragen of jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat of dat je allebei kiest voor een eigen advocaat.
Lees meerNadat je bent gescheiden van tafel en bed leef je niet meer samen, maar ben je nog wel officieel getrouwd. Volgens de wet mag je zelf bepalen hoe lang je gescheiden van tafel en bed wilt leven. Je kunt er ook voor kiezen je huwelijk te laten ontbinden nadat je bent gescheiden van tafel en bed. Dit kan na drie jaar. Voor de definitieve ontbinding van het huwelijk heb je toestemming nodig van de rechter.
Toen jullie zijn gescheiden van tafel en bed zijn er afspraken gemaakt. Zo is de gemeenschap van goederen overgegaan in huwelijkse voorwaarden en zijn alle gemaakte afspraken vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Ontbinding huwelijk na scheiding van tafel en bed
Een huwelijk waarin je bent gescheiden van tafel en bed, kun je beëindigen door de rechter te vragen je huwelijk te ontbinden. Dit kan op de volgende manieren:
- Willen jullie allebei de scheiding definitief maken? Dan kunnen jullie een gezamenlijk verzoek tot ontbinding van het huwelijk aanvragen. Voor het indienen van een gezamenlijk verzoek geldt geen termijn en een rechter zal altijd akkoord gaan.
- Jij of je ex-partner kan een eenzijdige ontbinding van het huwelijk aanvragen bij de rechtbank. Dit kan als jullie minimaal drie jaar zijn gescheiden van tafel en bed.
- Wil je geen drie jaar wachten op de definitieve scheiding? Dan kun je ook al eerder eenzijdig de ontbinding bij de rechtbank aanvragen. De rechter zal deze aanvraag alleen goedkeuren als je langer dan een jaar gescheiden bent van tafel en bed en je partner zich misdraagt.
- Komen jullie tijdens de scheiding van tafel en bed toch weer bij elkaar? Dan is het mogelijk om de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen door de rechtbank. Jullie zijn dan weer met elkaar getrouwd.
Toen jullie besloten om te gaan scheiden van tafel en bed hebben jullie de nodige afspraken gemaakt en deze ook vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Deze afspraken blijven ook na de officiële ontbinding van je huwelijk geldig.
Beschikking
De toestemming van de rechter voor de ontbinding van het huwelijk noem je een beschikking. Deze beschikking moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar je getrouwd bent. Pas wanneer dit is geregeld, ben je officieel gescheiden.
Zorg ervoor dat jijzelf of je advocaat de beschikking binnen een half jaar na afgifte door de rechter, inlevert bij de burgerlijke stand. Als de houdbaarheidsdatum van de beschikking verloopt, blijf je namelijk gewoon getrouwd.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Meer informatie


Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meer
Met de inboedel wordt bedoeld: alles wat in de woning, schuur, garage en tuin staat, ligt of hangt. Een boedelverdeling is niet gemakkelijk.
Lees meer
Een echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die verstand heeft van communicatie. De bemiddelaar helpt jullie om samen goede afspraken te maken, waar jullie beiden achter staan.
Lees meer
Het is belangrijk om een advocaat in te schakelen waar je een alle vertrouwen in hebt. Maar hoe vind je die? Ben je op zoek naar een betrokken en goede familierecht advocaat die jou kan helpen bij je scheiding? Wij helpen je graag verder. Dagelijks spreken wij veel...
Lees meer
Lig je in echtscheiding en ben je op zoek naar een goede advocaat in de buurt? Echtscheiding-wijzer.nl is onderdeel van De Nationale Adviesbalie en werkt samen met in echtscheiding gespecialiseerde advocaten door heel Nederland. Vul jouw gegevens in op onderstaand...
Lees meer