Fraude door studenten m.b.t. de studiefinanciering kennen we wel. Toch blijkt er ook door getrouwde stellen heel wat gefraudeerd te worden. Door te toen alsof je gaat scheiden terwijl je eigenlijk gewoon bij elkaar blijft wonen verdienen echtparen soms duizenden euro’s. De gemeenten zien het aantal fraudegevallen en nepscheidingen stijgen, maar doen niets.
Toeslagen
De stellen gaan slim te werk. Zij schrijven zich op papier uit bij hun partner, om zo allerlei toeslagen te krijgen waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Het gaat hierbij vooral om een hogere zorgtoeslag, meer huurtoeslag en een hoger kindgebonden budget. Al met al kan het met die toeslagen aardig aantikken. “Het voordeel kan oplopen tot 10.000 euro”, zegt Henk van Dijkhuizen van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. “Het gaat hier om gemeenschapsgeld. Dus we betalen hier allemaal aan mee. Dat maakt het extra ernstig”, aldus Van Dijkhuizen.
Controle
Vorig jaar kwamen er bij controles ruim driehonderd nepscheidingen aan het licht. Dit is waarschijnlijk een topje van de ijsberg, want gemeenten controleren niet of nauwelijks. Daarnaast is het lastig te bewijzen dat er sprake is van fraude. Als iemand wordt aangetroffen op het adres van zijn/haar ex moet nog wel bewezen worden dat deze persoon hier ook echt woont en niet alleen op bezoek is.
Tips
In sommige gemeenten wordt wel actief jacht gemaakt op deze nepscheiders. Een voorbeeld van zo’n gemeente is Almelo. “Het is triest dat er door andere gemeenten zo weinig wordt gecontroleerd. Wij krijgen regelmatig anonieme tips binnen. Ook een heel laag of juist hoog waterverbruik kan een aanwijzing zijn”, zo zegt Elly Ligtenberg van het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs. Na zo’n tip leggen zij en haar collega’s huisbezoeken af om te controleren of er inderdaad sprake is van adresfraude.
Hardere aanpak
In een aantal andere gemeenten zijn ze ondertussen aan het experimenteren met strengere controles. De Tweede Kamer is in ieder geval voor een hardere aanpak. PvdA-er Henk Nijboer zeg:”Deze mensen bedonderen de boel. Dat kost de gemeenschap geld. Dat moet niet kunnen”. Ook Pieter Omtzigt van het CDA is hierover heel duidelijk:”Deze manier van fraude verdient een keiharde aanpak”. Betere controle op adresfraude kan heel wat geld opleveren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken berekende dat een investering van 13 miljoen euro wat betreft de controle en opsporing het drievoudige kan opleveren. Zo’n 42 miljoen euro.