“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

De zomervakantie is in volle gang. Voor veel gescheiden ouders is het ieder jaar weer een hoop geregel en ook even slikken. Veel van hen zullen hun kinderen een paar weken moeten missen. Wij hebben wat tips voor je verzameld. Zo kom je de komende weken zo goed mogelijk door.

Afspraken maken

Het begint allemaal met het maken van duidelijke afspraken. Hoe verdelen jullie de vakantie? Wanneer zijn ze bij jou en wanneer bij de ex? Als het goed is hebben jullie hier in het ouderschapsplan ook al de nodige afspraken over gemaakt, maar toch blijft het belangrijk om hierover goed te communiceren met de ex. Door duidelijke afspraken te maken weten zowel jullie als de kinderen waar jullie aan toe zijn. Dit geeft rust. Stem alles duidelijk af. Waar wil je heen op vakantie? Wanneer vertrek je precies? Hoe zit het met bijvoorbeeld kamp? Door dit alles de revue te laten passeren voorkom je vervelende discussies.

Wat is prettig voor de kinderen?

Plan de vakantie niet te vol. Probeer bij jullie planning te bedenken wat prettig is voor jullie kinderen. Zo vinden veel kinderen het ook heel fijn om in de vakantie een weekje thuis te zijn om lekker te relaxen en te spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Is de scheiding nog heel vers, dan is het misschien goed om niet te ver weg te gaan en ervoor te zorgen dat ze de andere ouder tussendoor ook nog een keertje zien. Zo kunnen ze een beetje wennen aan de nieuwe situatie.

Toestemming

Wil jij met de kinderen op vakantie naar het buitenland? Denk dan ook aan het toestemmingsformulier. Dit heb je nodig bij de douane. Op het formulier geeft de ex jou toestemming op alleen met de kinderen op reis te gaan. Het formulier kunnen jullie samen invullen en ondertekenen en is te downloaden op de site van de Rijksoverheid. Daarnaast heb je nog wat papierwerk nodig. Namelijk een kopie van het paspoort van de ex, een uittreksel van het gezagsregister, een geboorteakte, een kopie van het ouderschapsplan of van de uitspraak van de rechter. Wil de ex geen toestemming geven, dan is het ook mogelijk om vervangende toestemming aan de rechter te vragen.

Contact met het thuisfront

Ben je met de kinderen heerlijk aan het genieten van zon, zee en strand? Neem dan ook af en toe even de tijd voor contact met het thuisfront. Laat de kinderen een leuke ansichtkaart sturen naar andere ouder, koop samen een leuk souvenirtje of laat ze via Skype even met elkaar bellen. Ook tijdens de vakantie mag je kind best af en toe even aan de andere ouder denken. Geef je kind daar ook de ruimte voor.

Alleen thuis

Dan komt het moment dat de kinderen een paar of misschien zelfs drie weken naar de ex gaan. Dat zal best even slikken zijn. Houd in je achterhoofd dat jouw ex dit waarschijnlijk op dezelfde manier heeft ervaren als jij nu. Maak er wat van en probeer te genieten van de vrije tijd die je nu hebt. Probeer niet alleen te werken en in huis aan de slag te gaan, maar pak ook momenten voor jezelf. Heb je het moeilijk? Praat er dan vooral over met familieleden of goede vrienden. Lucht je hart, dat scheelt. Kom in beweging en doe iets wat je al lange tijd wilde doen. Plan een dagje strand. Ga op stap met vrienden en vriendinnen en geniet!