“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kan mijn ex in onze woning blijven wonen?

  • Als je ex in het huis wil blijven heeft dit gevolgen.
  • Lees goed alle informatie en tips. Zoek hulp indien nodig.
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Lees voor

Hoe zit het als jullie samen kinderen hebben en jouw ex met de kinderen in de woning wil blijven. Is dit mogelijk? Ja, dit kan, maar het is wel belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je dit regelt. Als jouw ex de woning zelf kan dragen, dan kan hij of zij jou uitkopen. Maar wat gebeurt er als jouw ex de woning niet kan dragen, maar jullie wel graag willen dat de verzorgende ouder met de kinderen in de woning blijft?

Hoe kan de ex met de kinderen in de koopwoning blijven?

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat de ex met de kinderen in de woning kan blijven. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  1. De ex koopt de woning over
  2. Woning (tijdelijk) onverdeeld laten
  3. Verhogen partneralimentatie
  4. Huurconstructie

Let op:
Advies nodig over jouw huidige of een nieuwe hypotheek? Wij werken samen met de financieel scheidingsexperts van NBG. Zij geven jou aan de hand van jouw persoonlijke wensen onafhankelijk advies op maat. Zo weet je direct waar je aan toe bent. Vraag vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan!

1. De ex koopt de woning over

Wanneer de ex genoeg financiële middelen heeft kan hij/zij de ex uitkopen. Op deze manier is het huis niet meer het bezit van beide partners en heeft degene die is uitgekocht ook geen verantwoordelijkheden meer. Willen jullie bekijken of de ex de hypotheek over kan nemen, dan kan de hypotheekverstrekker daarbij helpen. Lukt dit niet? Dan moet je op zoek naar een andere optie.

2. Woning (tijdelijk) onverdeeld laten

Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar. Wel zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten. We sommen ze voor je op.

Aansprakelijkheid voor de hypotheek

Voor de hypotheekverstrekker blijven jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de betaling van de hypotheek. Dit geldt ook als jullie onderling afspraken hebben gemaakt over de betaling van de hypotheek, al dan niet in het convenant. De bank heeft niets te maken met jullie onderlinge afspraken. Als de een niet betaalt kunnen ze ook bij de ander aankloppen. Aan jouw verantwoordelijkheid op dit gebied verandert dus niets.

Nieuwe hypotheek voor de vertrekkende partner

Wanneer jullie de woning onverdeeld laten blijft de hypotheek ook op jullie beide namen. Dit maakt het voor de vertrekkende partner vrijwel onmogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. De bank zal namelijk de hypotheek van jullie onverdeelde woning meenemen bij de beoordeling van de nieuwe hypotheek. Op die manier kan jullie gezamenlijke huis uiteindelijk een blok aan je been worden. Hypotheek Visie denkt graag met jullie mee. Plan vandaag nog een vrijblijvende afspraak in met een financieel scheidingsexpert van NBG. Zo weten jullie direct waar jullie aan toe zijn.

Hypotheekrente aftrek

Om bij de aangifte de hypotheekrente te kunnen aftrekken, is een voorwaarde dat jullie beiden de helft van de hypotheekrente betalen. Spreken jullie af dat de partner die in de woning blijft de volledige lasten betaalt? Dan is het verstandig om af te spreken dat jullie de hypotheekrente delen. De blijvende partner kan dan een gebruiksvergoeding overmaken aan de vertrekkende partner, ter grootte van het bedrag van de hypotheekrente.

Overige afspraken omtrent de woning

Denk samen goed na over het maximale termijn dat de woning onverdeeld wordt gelaten. Daarnaast is het ook belangrijk om af te spreken wie welke lasten betaalt. Wie betaalt de hypotheek, het onderhoud van de woning en de belastingen?

Problemen bij onverdeeld laten woning

Helaas kan het onverdeeld laten van de woning ook problemen met zich meebrengen. Het komt regelmatig voor dat degene die in de woning blijft wonen het allemaal wel goed vindt zo en nauwelijks moeite doet om andere woonruimte te vinden. Wij geven je een aantal tips over wat je kan doen als de ex de woning niet meer uit wil.

3. Verhogen partneralimentatie

Als de ex de woning niet kan dragen kan bekeken worden welke invloed de hoogte van de partneralimentatie heeft op de maximale hypotheek. Misschien kan de ex door de partneralimentatie met €50 te verhogen, wel de hypotheek rondkrijgen en de woning overnemen.

Nieuwe hypotheek voor de vertrekkende partner

Als jullie een constructie afspreken waarbij de ex de woning kan dragen door de partneralimentatie te verhogen is het goed om stil te staan bij de consequenties. Zo wordt bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek rekening gehouden met partneralimentatie-last. Het kan dus maar zo zijn dat jij de hypotheek niet rond krijgt, omdat je een (eigenlijk te) hoge partneralimentatiebedrag moet betalen. Daarbij kan de partneralimentatie altijd worden herzien. Voor de partner die in de woning blijft is dit altijd een risico. De ex kan altijd een herberekening aanvragen waardoor jouw alimentatiebedrag verlaagd wordt. De hypotheek heb je dan natuurlijk al, maar het kan een probleem worden om de bijhorende lasten te betalen.

4. Huurconstructie

Je kan ook kiezen voor een huurconstructie. De ex huurt dan de woning van de vertrekkende partner. De vertrekkende partner blijft dan eigenaar van de woning, maar verhuurt de woning aan de ex. Hou er rekening mee dat, ook in dit geval, de bank bij een nieuwe hypotheekaanvraag rekening houdt met deze hypotheek. Wil je op een later moment toch van de woning af en deze verkopen? Dan wordt dat een lastig verhaal zo lang de huurovereenkomst loopt. Een huurovereenkomst kun je namelijk niet opzeggen omdat je de woning wil verkopen. De koper moet dan de huurder van jou over willen nemen.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Als je samen een hypotheek hebt dan zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de maandelijkse termijnen. Als je uit elkaar gaat of gaat scheiden en één van de partners wil van de hypotheek af, dan krijg je te maken met ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid (OHA). De partner die de woning verlaat moet ontslagen worden uit de hypotheek.

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk is dit vaak een lastig proces. Daarbij kunnen er soms wel maanden overheen gaan voor de vertrekkende partner uit de hypotheek ontslagen is. In de tussentijd kan deze partner in de meeste gevallen geen nieuwe hypotheek aangaan omdat hij nog aansprakelijk is voor de vorige hypotheek. Het is dus een langdurig proces waarbij je ook nog afhankelijk bent of jouw hypotheekverstrekker akkoord gaat.

Een voordeel van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. In veel gevallen is het afsluiten van een nieuwe hypotheek daarom makkelijker en sneller. Voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van nieuwe, aantrekkelijke rentetarieven. Ook is het afsluiten van een nieuwe hypotheek sneller geregeld. Wel moet er dan overdrachtsbelasting betaald worden.

Advies over jouw situatie

Iedere situatie is anders en het kan best lastig zijn om te bepalen wat in jullie geval nou de beste oplossing is. Onze juridische medewerkers zitten dan ook klaar om jouw situatie met je door te spreken. Zij kunnen voor je op een rijtje zetten wat de mogelijkheden en de valkuilen zijn. Neem dus gerust even contact op voor gratis advies. Wil jij bekijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van de hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel scheidingsexpert van NBG. Zij brengen voor je in kaart wat jouw mogelijkheden zijn.

Meer informatie