Scheiden en de woning

Als jullie gaan scheiden, zul je moeten beslissen wat er gaat gebeuren met jullie woning. De beslissing over jullie woning heeft ook fiscale gevolgen. Als jullie in een huurwoning wonen gelden er andere fiscale regels dan bij een koopwoning.

Aangezien er zoveel verschillende situaties zijn met verschillende fiscale regels, raden we je sterk aan contact op te nemen met een expert op dit gebied. Een expert kan je precies vertellen wat in jullie situatie het voordeligst is.
TIP:

Scheiden en de koopwoning

Als je besluit in jullie koopwoning te blijven wonen, moet je ook de hypotheeklasten van de woning op je nemen. Is er sprake van een overwaarde, dan moet je de hypotheek waarschijnlijk verhogen om de uitkoopsom aan je ex-partner te kunnen betalen. De Belastingdienst ziet deze hypotheekverhoging als geld, dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. De extra hypotheekrente die je daardoor betaalt, is aftrekbaar.

Ook is het belangrijk om goed te laten kijken naar de verzekeringen of rekeningen die bij de hypotheek horen. Heb je een bankspaarrekening of verzekering waarmee je de hypotheek in de toekomst kan aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij echtscheiding dus ook aangepast worden. De opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden. Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voorzetten. Denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering.

Scheiden en de huurwoning

Als één van jullie na de scheiding in de huurwoning blijft wonen, terwijl de ander de huur betaalt, heeft dit gevolgen voor de belasting. Als je namelijk de huur voor je ex-partner betaalt, wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Degene die de huur betaalt, mag dit opgeven als aftrekpost. Voor degene die de huur ontvangt, moet dit bedrag gezien worden als inkomen.

Woning en alimentatie

Alimentatie betalen aan je ex-partner is aftrekbaar. Ook als de alimentatiebetaler meebetaalt aan de hypotheekrente van de voormalig gezamenlijke woning, blijft dit aftrekbaar. De alimentatiebetaler kan op deze manier nog 2 jaar de hypotheekrente als vorm van alimentatie aftrekken. Je ex-partner moet wel zijn of haar deel van het eigenwoningforfait aangeven bij de Belastingdienst en jij zult de woning als hoofdverblijf moeten blijven gebruiken.

Eigenwoningreserve

Als jullie door de scheiding genoodzaakt zijn de gezamenlijke woning te verkopen, kan er sprake zijn van een overwaarde uit de woning. Die overwaarde moeten jullie verdelen. Bij de Belastingdienst valt overwaarde onder de ‘eigenwoningreserve’. Een eigenwoningreserve kan bij aankoop van een nieuwe woning de mogelijkheden voor renteaftrek beperken.

Met die beperking krijg je te maken, als je binnen 5 jaar opnieuw een eigen woning koopt. Je moet het volledige bedrag aan eigenwoningreserve (jouw deel van de overwaarde) investeren in de nieuwe woning, om over dit bedrag hypotheekrente te mogen aftrekken. De eigenwoningreserve vervalt na die 5 jaar. Koop je een woning onder het bedrag van de eigenwoningreserve, dan kom je altijd in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Naast een overwaarde wordt ook een uitkoopsom door de Belastingdienst gezien als eigenwoningreserve. Dit bedrag telt ook 5 jaar mee voor de bijleenregeling.
LET OP:

Voor de Belastingdienst ben je gescheiden zodra je niet meer bij elkaar woont. Je kunt meer over de fiscale gevolgen van een scheiding lezen op de pagina scheiden & belasting.

Notaris

Bij een scheiding is de eigen woning een belangrijk stuk vermogen. Om alles goed te verdelen is het belangrijk dat een notaris een akte van verdeling opmaakt en deze ook laat inschrijven bij het kadaster. Op die manier hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden als een van de exen de woning op naam krijgt. In deze akte van verdeling wordt vastgelegd dat degene die het huis op naam krijgt ook voortaan aansprakelijk is voor het betalen van de hypotheek. Het is wel belangrijk dat de hypotheekverstrekker hier ook mee akkoord gaat. Hebben jullie een notaris nodig die hierbij kan helpen, dan brengen wij jullie graag in contact met een betaalbare notaris die jullie kan helpen.

 

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!