“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Scheiden en de woning

  • Wij geven informatie over de huur- of koopwoning bij scheiding.
  • Heb je advies nodig over de hypotheek? NBG helpt je!
9,5
Klanten vertellen

1386 beoordelingen

Lees voor

Als jullie gaan scheiden, moeten jullie beslissen wat er gaat gebeuren met jullie woning. De beslissing over jullie woning heeft vaak ook fiscale gevolgen. Zorg daarom altijd dat je je goed laat informeren over de financiële consequenties. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan. Als jullie in een huurwoning wonen gelden er andere regels dan bij een koopwoning. Zet alle regels die betrekking hebben op jullie situatie goed voor jezelf op een rij.

Let op:
Aangezien er zoveel verschillende situaties zijn met verschillende fiscale regels, raden we je sterk aan contact op te nemen met een financieel scheidingsexpert van NBG. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. Het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken en in een later stadium te ontdekken dat er toch andere zaken mogelijk waren.

Scheiden en de koopwoning

Hebben jullie samen een koopwoning, dan zullen jullie moeten bekijken wie van jullie in de woning kan en wil blijven wonen of dat jullie de woning te koop zetten. Om hier een goed besluit in te nemen is het slim om een afspraak te maken een financieel scheidingsexpert. Deze kan voor jullie bekijken of één van jullie de hypotheek op naam kan krijgen. Is er sprake van overwaarde, dan moet je er ook rekening mee houden dat de hypotheek waarschijnlijk nog verhoogd moet worden om je ex-partner te kunnen uitkopen. Kunnen jullie de woning allebei overnemen en komen jullie er niet uit wie er nou in de woning mag blijven? Dan zal een rechter hier een besluit in nemen. Kunnen jullie de hypotheek allebei niet rond krijgen, dan kun je ervoor kiezen om de huidige hypotheek zo te houden. Het nadeel hiervan is dat jullie nog met elkaar verbonden zijn door die hypotheek. Een andere optie is verkoop. Wil de één wel verkopen en de ander niet en kan de ander de hypotheek ook niet overnemen? In dat geval kan de rechter vervangende toestemming geven voor de verkoop van de woning.

Tip:

Wat te doen met de woning? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

De financieel scheidingsexperts van NBG helpen jou bij al je vragen rondom je hypotheek bij scheiding. Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek in met een een financieel expert van NBG voor inzicht in jouw mogelijkheden. NBG geeft persoonlijk advies voor jouw situatie. Zo heb je snel duidelijkheid en weet je waar je aan toe bent. Vaak is er meer mogelijk dat op het eerste gezicht lijkt.

Heb je andere vragen over de scheiding of juridische hulp nodig? Wij helpen je graag! Wij zijn op werkdagen tussen 9.00-17.15 telefonisch te bereiken voor al jouw vragen op 088-6002801 (gebruikelijke belkosten). Neem vrijblijvend contact met ons op!

Verkoop woning

MakelaarslandSoms moet de woning bij een scheiding verkocht worden. Dan is het fijn om een goede makelaar in de hand te nemen. Wij werken samen met Makelaarsland. Zij ondersteunen jullie graag bij de verkoop van de woning. Maar ze kunnen jou ook helpen bij de aan koop van een nieuwe woning. Neem vrijblijvend contact op met Makelaarsland en ze leggen jou uit wat de verschillende opties zijn en bijbehorende kosten.

Tip:
Weten wat de actuele rentestanden zijn? Bekijk het in onze rentestanden tool.

Verzekeringen bij de hypotheek

Het is belangrijk om goed te laten kijken naar de verzekeringen of rekeningen die bij de hypotheek horen. Heb je een bankspaarrekening of verzekering waarmee je de hypotheek in de toekomst kan aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij een scheiding dus ook aangepast worden. De opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden. Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voorzetten. Denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering.

Scheiden en de huurwoning

Hebben jullie een huurwoning en staan jullie bij de woningbouwvereniging allebei op papier als huurder of medehuurder? Dan hebben jullie allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Lukt het jullie niet om hier samen uit te komen? Neem dan een advocaat in de arm. Deze kan ervoor zorgen dat je toestemming van de rechter krijgt om in de woning te blijven wonen.

Als één van jullie na de scheiding in de huurwoning blijft wonen, terwijl de ander de huur betaalt, heeft dit gevolgen voor de belasting. Als je namelijk de huur voor je ex-partner betaalt, wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Degene die de huur betaalt, mag dit opgeven als aftrekpost. Voor degene die de huur ontvangt, moet dit bedrag gezien worden als inkomen.

Woning en alimentatie

Wil één van de twee in de woning blijven wonen, maar is het voor diegene lastig om de woonlasten te betalen? Dan kunnen jullie afspreken dat de andere partner deze kosten blijft betalen. Deze financiële bijdrage kun je dan zien als partneralimentatie.  Doordat het ook door de Belastingdienst gezien wordt als partneralimentatie kun je deze bijdrage aftrekken van de belasting. Dit mag twee jaar lang. Je ex-partner moet dan wel zijn of haar deel van het eigenwoningforfait aangeven bij de Belastingdienst en jij zult de woning als hoofdverblijf moeten blijven gebruiken.

Eigenwoningreserve

Als jullie door de scheiding genoodzaakt zijn de gezamenlijke woning te verkopen, kan er sprake zijn van een overwaarde uit de woning. Deze overwaarde moeten jullie verdelen. Bij de Belastingdienst valt overwaarde onder de ‘eigenwoningreserve’. Een eigenwoningreserve kan bij aankoop van een nieuwe woning de mogelijkheden voor renteaftrek beperken.

Met die beperking krijg je te maken, als je binnen vijf jaar opnieuw een eigen woning koopt. Je moet het volledige bedrag aan eigenwoningreserve (jouw deel van de overwaarde) investeren in de nieuwe woning, om over dit bedrag hypotheekrente te mogen aftrekken. De eigenwoningreserve vervalt na die vijf jaar. Koop je een woning onder het bedrag van de eigenwoningreserve, dan kom je altijd in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Let op:
Naast een overwaarde wordt ook een uitkoopsom door de Belastingdienst gezien als eigenwoningreserve. Dit bedrag telt ook vijf jaar mee voor de bijleenregeling.

Voor de Belastingdienst ben je gescheiden zodra je niet meer bij elkaar woont. Je kunt meer over de fiscale gevolgen van een scheiding lezen op de pagina scheiden & belasting.

Hulp notaris

nationale notarisBij een scheiding is de eigen woning een belangrijk stuk vermogen. Om alles goed te verdelen, is het belangrijk dat een notaris een akte van verdeling opmaakt en deze ook laat inschrijven bij het kadaster. Op die manier hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden als één van de exen de woning op naam krijgt. In deze akte van verdeling wordt vastgelegd dat degene die het huis op naam krijgt voortaan ook aansprakelijk is voor het betalen van de hypotheek. Het is wel belangrijk dat de hypotheekverstrekker hier ook mee akkoord gaat.

Hebben jullie een notaris nodig die hierbij kan helpen, dan brengen wij jullie graag in contact met een betaalbare notaris die jullie kan helpen.

Vrijblijvend helpen wij jou

Heb je vragen over uit elkaar gaan en jullie koop- of huurhuis? Wij helpen je hier graag bij. Laat gerust even je nummer bij ons achter, dan bellen wij jou vrijblijvend even terug en geven je advies waar je weer mee verder kan.

Meer informatie