Scheiden en de woning
Als jullie gaan scheiden, zul je moeten beslissen wat er gaat gebeuren met jullie woning. De beslissing over jullie woning heeft ook fiscale gevolgen. Als jullie in een huurwoning wonen gelden er andere fiscale regels dan bij een koopwoning.
Scheiden en de koopwoning
Als je besluit in jullie koopwoning te blijven wonen, moet je ook de hypotheeklasten van de woning op je nemen. Is er sprake van een overwaarde, dan moet je de hypotheek waarschijnlijk verhogen om de uitkoopsom aan je ex-partner te kunnen betalen. De Belastingdienst ziet deze hypotheekverhoging als geld, dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. De extra hypotheekrente die je daardoor betaalt, is aftrekbaar.
Ook dien je goed te laten kijken naar de verzekeringen of rekeningen die bij de hypotheek horen. Heb je een bankspaarrekening of verzekering waarmee je de hypotheek in de toekomst kan aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij echtscheiding dus ook aangepast worden. De opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden. Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voorzetten. Denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering.
Scheiden en de huurwoning
Als één van jullie na de scheiding in de huurwoning blijft wonen, terwijl de ander de huur betaalt, heeft dit gevolgen voor de belasting. Als je namelijk de huur voor je ex-partner betaalt, wordt dit gezien als een vorm van alimentatie. Degene die de huur betaalt, mag dit opgeven als aftrekpost. Voor degene die de huur ontvangt, moet dit bedrag gezien worden als inkomen.
Woning en alimentatie
Alimentatie betalen aan je ex-partner is aftrekbaar. Ook als de alimentatiebetaler meebetaalt aan de hypotheekrente van de voormalig gezamenlijke woning, blijft dit aftrekbaar. De alimentatiebetaler kan op deze manier nog 2 jaar de hypotheekrente als vorm van alimentatie aftrekken. Je ex-partner moet wel zijn of haar deel van het eigenwoningforfait aangeven bij de Belastingdienst en jij zult de woning als hoofdverblijf moeten blijven gebruiken.
Eigenwoningreserve
Als jullie door de scheiding genoodzaakt zijn de gezamenlijke woning te verkopen, kan er sprake zijn van een overwaarde uit de woning. Die overwaarde moeten jullie verdelen. Bij de Belastingdienst valt overwaarde onder de ‘eigenwoningreserve’. Een eigenwoningreserve kan bij aankoop van een nieuwe woning de mogelijkheden voor renteaftrek beperken.
Met die beperking krijg je te maken, als je binnen 5 jaar opnieuw een eigen woning koopt. Je moet het volledige bedrag aan eigenwoningreserve (jouw deel van de overwaarde) investeren in de nieuwe woning, om over dit bedrag hypotheekrente te mogen aftrekken. De eigenwoningreserve vervalt na die 5 jaar. Koop je een woning onder het bedrag van de eigenwoningreserve, dan kom je altijd in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
Voor de Belastingdienst ben je gescheiden zodra je niet meer bij elkaar woont. Je kunt meer over de fiscale gevolgen van een scheiding lezen op de pagina scheiden & belasting.