Uit elkaar gaan heeft niet alleen veel emotionele gevolgen, maar ook financiële consequenties. Door de scheiding moet je van alles regelen, terwijl je hoofd vol zit met emoties. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je niets vergeet en zaken puntsgewijs kunt afhandelen.
Lees meerWaarom een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld door een advocaat of mediator. Vervolgens gaat jullie pakket aan afspraken langs de rechter. Deze bekrachtigt het convenant. Vanaf dat moment zijn alle afspraken die jullie gemaakt hebben rechtsgeldig en ben je dus verplicht om je hieraan te houden. Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen. Besluit je bijvoorbeeld de alimentatie niet te betalen, dan kan er een incassobureau of deurwaarder worden ingeschakeld om te gaan vorderen.
Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan vormen de basis van je nieuwe toekomst. Daarom is het belangrijk om samen met je echtscheidingsbemiddelaar/mediator of advocaat goed na te denken over de inhoud van de documenten. Als je nu nauwkeurig te werk gaat, kun je later veel problemen voorkomen.
Woning en het convenant
Als je uit elkaar gaat moet je ook bepalen wat je met de woning doet. Onze financiële specialisten haken graag in zo’n vroeg mogelijk stadium aan. Vaak blijkt er meer mogelijk dan je denkt. Hoe zonde is het als je er na het tekenen van het convenant achter komt dat je toch in je woning had kunnen blijven. Onze specialisten doen niets anders dan hypotheekzaken bij echtscheiding. Vraag een vrijblijvend gesprek aan en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.
Echtscheidingsverzoek
Zijn jullie het allebei eens over de inhoud van het echtscheidingsconvenant? Dan kan er een gezamenlijk echtscheidingsverzoek worden ingediend. Daarmee is het eind van de scheiding al behoorlijk in zicht.
Lukt het jullie niet om het eens te worden over de afspraken die gemaakt moeten worden, dan zal alles een stuk langer gaan duren. Je loopt dat zelfs het risico op een ‘vechtscheiding‘. Je komt dan tegenover elkaar te staan in de rechtbank, waardoor je allebei een eigen advocaat nodig hebt. In dat geval kan het zelfs zo zijn dat jullie kinderen voor de rechter moeten verschijnen, wat je echtscheiding nog moeilijker maakt. Als jullie het niet eens worden, denk dan eens aan mediation. Mediation kan dit soort situaties soms voorkomen.
Hulp bij echtscheidingsconvenant
Als je in scheiding ligt, heb je veel aan je hoofd. Het ontbreekt je vaak aan energie om afspraken te maken met je partner. Laat je daarom bijstaan door een echtscheidingsspecialist. De specialist neemt je bij de hand en helpt met het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Zo weet je zeker dat je overal aan denkt en dat alles juridisch gezien ook goed op papier staat. Ook kan een duidelijk stappenplan je op weg helpen.