“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Echtscheidingsconvenant bij scheiden

  • Alle afspraken komen in het echtscheidingsconvenant.
  • Je bent verplicht je aan deze afspraken te houden.
  • Op zoek naar een specialist die je kan helpen? Neem gerust contact op!
9,7
Klanten vertellen

1153 beoordelingen

Lees voor

Als je gaat scheiden, moeten er veel afspraken worden gemaakt. Zijn jullie het eens over alle afspraken, dan worden ze vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als het echtscheidingsconvenant eenmaal klaar is, is de scheiding vaak snel afgerond. Pas als er een advocaat of notaris aan te pas is gekomen is een echtscheidingsconvenant ook echt rechtsgeldig.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner. Hierin staan alle afspraken die jullie hebben gemaakt over de echtscheiding. Hierbij kun je denken aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.

Hebben jullie kinderen? Dan moeten hier natuurlijk ook afspraken over gemaakt worden. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit ouderschapsplan wordt op zijn beurt weer opgenomen in het convenant. Beide documenten worden naar de rechter gestuurd samen met het verzoekschrift tot echtscheiding.

Let op:
Je kunt flink wat geld besparen als je het ouderschapsplan zelf maakt. Dit kan met onze online ouderschapsplan-module. In de module komen alle belangrijke onderwerpen aan bod. Stapsgewijs kunnen jullie aangeven welke afspraken jullie willen maken. Heb je vragen, dan zitten onze juridische medewerkers klaar om je gratis advies te geven. Heb je de module doorlopen, dan worden al jullie afspraken in een officieel document gezet. Zo ben je in één keer klaar en spaar je het geld van een advocaat uit.

Waarom een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld door een advocaat of mediator. Vervolgens gaat jullie pakket aan afspraken langs de rechter. Deze bekrachtigt het convenant. Vanaf dat moment zijn alle afspraken die jullie gemaakt hebben rechtsgeldig en ben je dus verplicht om je hieraan te houden. Doe je dit niet, dan heeft dit gevolgen. Besluit je bijvoorbeeld de alimentatie niet te betalen, dan kan er een incassobureau of deurwaarder worden ingeschakeld om te gaan vorderen.

Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan vormen de basis van je nieuwe toekomst. Daarom is het belangrijk om samen met je echtscheidingsbemiddelaar/mediator of advocaat goed na te denken over de inhoud van de documenten. Als je nu nauwkeurig te werk gaat, kun je later veel problemen voorkomen.

Echtscheidingsverzoek

Zijn jullie het allebei eens over de inhoud van het echtscheidingsconvenant? Dan kan er een gezamenlijk echtscheidingsverzoek worden ingediend. Daarmee is het eind van de scheiding al behoorlijk in zicht.

Lukt het jullie niet om het eens te worden over de afspraken die gemaakt moeten worden, dan zal alles een stuk langer gaan duren. Je loopt dat zelfs het risico op een ‘vechtscheiding‘. Je komt dan tegenover elkaar te staan in de rechtbank, waardoor je allebei een eigen advocaat nodig hebt. In dat geval kan het zelfs zo zijn dat jullie kinderen voor de rechter moeten verschijnen, wat je echtscheiding nog moeilijker maakt. Als jullie het niet eens worden, denk dan eens aan mediation. Mediation kan dit soort situaties soms voorkomen.

Hulp bij echtscheidingsconvenant

Als je in scheiding ligt, heb je veel aan je hoofd. Het ontbreekt je vaak aan energie om afspraken te maken met je partner. Laat je daarom bijstaan door een echtscheidingsspecialist. De specialist neemt je bij de hand en helpt met het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Zo weet je zeker dat je overal aan denkt en dat alles juridisch gezien ook goed op papier staat. Ook kan een duidelijk stappenplan je op weg helpen.

Meer informatie