“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Na een Scheiding: urgentie aanvragen voor een nieuwe woning

27 nov, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Wanneer je elkaar het ja-woord geeft, een kindje krijgt of gaat samenwonen, doe je dit natuurlijk met het idee dat je altijd bij elkaar wilt blijven. Helaas wijst de praktijk uit dat een groot deel van de stellen uiteindelijk uit elkaar gaat. Of je nu met ruzie of als beste vrienden uit elkaar gaat, je hebt altijd tijd nodig om te wennen aan je nieuwe situatie. Vooral als jullie samenwoonden en/of kinderen hebben, moet er veel geregeld worden. Eén van deze zaken is het vinden van een woning, wat in deze tijd niet makkelijk is. Na een scheiding heb je mogelijk recht op een urgentieverklaring. Hier lees je hoe je deze kunt bemachtigen.

Wie krijgt het huis na een scheiding?

Als je samen een huis deelt en uit elkaar gaat, is het cruciaal om snel te beslissen wat jullie met het huis doen. Belangrijke vragen die hierbij een rol spelen zijn:

 • Hebben jullie kinderen en waar zullen zij voornamelijk verblijven?
 • Op wiens naam/namen staat de huidige woning?
 • Wat zijn de kosten van het huis en kan één van jullie deze kosten alleen dragen?
 • Is het een huur- of koopwoning?

Als jouw ex-partner in het huis blijft wonen en jij op zoek moet naar een nieuw huis, en je verdient onvoldoende om kans te maken op een koop- of vrije sector huurwoning, dan schrijf je je in op WoningNet. Hier kun je reageren op sociale huurwoningen. Door de krapte op de huizenmarkt kan het vinden van een woning lastig zijn. In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een urgentieverklaring, wat kan helpen bij het vinden van een geschikte woning.

Urgentie na scheiding: hoe zit dat?

Met een urgentieverklaring heb je drie maanden de tijd om een geschikte woning te vinden op basis van de samenstelling van je huishouden. Dankzij de urgentieverklaring krijg je voorrang op andere kandidaten en vergroot je dus de kans op het vinden van een fijne nieuwe woonplek.

Aanleiding urgentieverklaring

Mogelijke aanleidingen voor het aanvragen van een urgentieverklaring zijn:

 • Sociaal urgent:
  Je ervaart ernstige belemmering of hinder door sociale omstandigheden.
 • Financieel urgent:
  Je krijgt een onverwachte achteruitgang in je inkomen.
  Je moet noodgedwongen je huis verlaten met kinderen.
  Je moet op advies van de politie, het wijkteam of een arts je huis verlaten.
  Je bent verzocht of gesommeerd je woning te verlaten.

Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?

Er zijn diverse manieren om een urgentieverklaring aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld via de gemeente waar je woont of met behulp van een Sociaal Loket. Ook zijn er organisaties die de aanvraag voor de urgentieverklaring helemaal uit handen nemen, zoals MijnUrgentie. Je geeft dan door wat je gegevens zijn, wat de gronden voor je aanvraag zijn en of je aanvullende wensen hebt. MijnUrgentie kijkt dan eerst of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Zo ja, dan lever je de nodige documenten aan. Zij stellen dan een dossier voor je op en leggen deze voor aan de urgentiecommissie. Binnen enkele weken hoor je of de urgentie wordt toegekend.

Opluchting

Een scheiding is altijd vervelend, zeker als er kinderen in het spel zijn. Toch kan duidelijkheid over je woonsituatie veel rust geven. Het vormt een nieuwe basis van waaruit je alles weer vorm kunt gaan geven. Dat kan heel erg opluchten! Wacht dus niet te lang met het inzetten van al deze acties.