“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrouw na scheiding het minste inkomen

16 mrt, 2018 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Een scheiding brengt altijd behoorlijk wat financiële gevolgen met zich mee. Alles verandert. Toch blijkt dat vrouwen het meest merken van deze gevolgen. Zij hebben na de scheiding het grootste koopkrachtverlies.

Nadelige gevolgen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek naar de nadelige financiële gevolgen van een scheiding. Zij wilden bekijken of de nadelige gevolgen voor vrouwen zijn afgenomen, aangezien er de afgelopen jaren veel aandacht is geweest voor economische zelfstandigheid en emancipatie.

Alleen verliezers

Het CBS bekeek de periode tussen 2004 en 2014. Zij kwamen tot de conclusie dat een scheiding alleen verliezers kent. Zowel mannen als vrouwen moeten tegenwoordig inleveren aan koopkracht na een scheiding. Toch is het effect bij vrouwen nog altijd het grootst: Zij verliezen 25 procent van hun koopkracht tegen 0,2 procent bij de mannen.

Minder bijstand

Toch is er wel iets veranderd. De financiële situatie van vrouwen na een scheiding lijkt wel iets gunstiger te zijn. Zij zijn namelijk minder vaak afhankelijk van een bijstandsuitkering na een scheiding. Dit is het voordeel van de toegenomen economische zelfstandigheid. In 2004 deed nog zestien procent een beroep op de bijstand. In 2014 is dit gedaald naar negen procent. Het grote verschil in koopkrachtverlies zit hem grotendeels in het feit dat vrouwen vaker een deeltijdbaan hebben. Daarnaast blijven de kinderen na de scheiding in de meeste gevallen bij de vrouw wonen, waardoor zij meer kosten hebben.