“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nieuw wetsvoorstel Pensioenverdeling vertraagd

23 aug, 2021 | Algemeen, Financieel
9,5
Klanten vertellen

1399 beoordelingen

Als je gaat scheiden heb je recht op de helft van het werknemerspensioen van je ex-partner dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit is de algemene regel, die er eigenlijk voor zorgt dat gescheiden stellen door het pensioen levenslang aan elkaar verbonden zijn. Als het aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt gaat dit veranderen. Hij komt dan ook met een wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding. Helaas heeft dit wel wat vertraging opgelopen. In plaats van 1 januari 2022 gaat de nieuwe manier van pensioen verdelen pas in op 1 juli 2022.

Waarom een nieuwe manier van pensioen verdelen na scheiding?

De huidige wet Pensioenverdeling zorgt ervoor dat gescheiden stellen toch hun hele leven lang met elkaar te maken hebben als het gaat over het pensioen. Dit brengt soms ook de nodige problemen met zich mee. Zo moet de scheiding bijvoorbeeld binnen twee jaar zijn doorgegeven aan de pensioenverstrekker. Doe je dit netjes op tijd, dan zorgt de pensioenverstrekker ervoor dat jullie allebei jullie deel krijgen. Doe je dit niet op tijd, dan maakt de pensioenverstrekker het pensioen over naar degene die het heeft opgebouwd en zal deze het juiste bedrag moeten overmaken naar de ex. Dit gaat nogal eens mis en hier kan dan ook de nodige ruzie over ontstaan.

Daarnaast kan degene die het pensioen opbouwt ook besluiten om eerder of juist later met pensioen te gaan. Dit heeft ook gevolgen voor het deel van de ex. Niet handig dus!

Hoe worden de regels straks?

Als het aan minister Koolmees ligt gaat dit systeem op de schop. Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe regels. Je blijft recht houden op de helft van het pensioen van je ex. Het verschil is dat beide partners straks hun eigen pensioenrecht krijgen. Dit noemen ze conversie. Er wordt bekeken wat ieder heeft opgebouwd en dit wordt verdeeld, maar je hebt allebei zeggenschap over je eigen deel. Je kunt dus zelf bepalen of je de uitkering van het pensioen vroeger of later laat ingaan en je bent hiervoor niet meer afhankelijk van de ex.

Heeft de pensioenregeling een nabestaandenpensioen op opbouwbasis? Dan is er bij een scheiding sprake van bijzonder nabestaandenpensioen. Vanaf 2022 hebben allebei de ex-partners recht op de helft van het partnerpensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Nu nog gaat het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd voor en tijdens het huwelijk naar de ex-partner die het pensioen niet opbouwde.

Andere afspraken vastleggen?

Lijkt dit je een goed idee en zijn jullie het hiermee eens, dan hoef je niets te doen. De nieuwe regeling gaat bij de scheiding automatisch in. Willen jullie het toch anders, dan is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over op papier te zetten. Dit doen jullie in het echtscheidingsconvenant. Het is dan wel belangrijk om de pensioenverstrekker hiervan op de de hoogte te stellen. Dit moet binnen zes maanden.

Waarom uitstel?

Al met al lijkt het nieuwe wetsvoorstel de pensioenverdeling na scheiding een stuk makkelijker te maken. Maar waarom gaat het dan pas op 1 juli 2022 in en niet op 1 januari van dat jaar? Dat heeft er alles mee te maken dat pensioenuitvoerders tijd nodig hebben om hun werkwijze aan te passen en hun administratie op orde te brengen.