Huurhuis

Wat gebeurt er met ons huurhuis?

Als je in een huurhuis woont, blijf je dat waarschijnlijk ook na de scheiding huren. Wie er dan blijft wonen, mag je zelf bepalen. Je hebt als je getrouwd bent allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Hoofdhuurder of medehuurder

Als echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner ben je automatisch medehuurder. Het is daarbij niet van belang of je naam wel of niet onder het huurcontract staat. Wanneer je als medehuurder het huis toegewezen krijgt, word je hoofdhuurder. Het is wel verstandig om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen. Vraag dan ook meteen een technische inspectie aan, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Als je er samen niet uitkomt

Wie er blijft wonen, bepaal je in eerste instantie zelf. Kom je er samen niet uit, dan kun je het aan een rechter voorleggen. Als jij en je partner kinderen hebben, is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen. Als jullie geen kinderen hebben, maakt de rechter een belangenafweging. Hij kijkt dan naar wat een eerlijke beslissing is. Voor de rechter maakt het niet uit of je een hoofdhuurder of een medehuurder bent.

Kom je er samen niet uit, maar willen jullie ook niet dat een rechter voor jullie bepaald? Schakel dan de hulp in van een echtscheidingsbemiddelaar.

Huurwoning en voorlopige voorziening

Om er zeker van te zijn dat je in het huurhuis kunt blijven wonen, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex-partner moet dan het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt zodra de scheiding definitief is. Het kan zo zijn, dat de rechter vervolgens besluit dat het redelijk is het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kunt dan om verlenging van de voorlopige voorziening vragen, zodat je niet meteen de woning hoeft te verlaten.

Via een verzoekschrift kun je bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. Dit verzoekschrift staat los van het verzoek om echtscheiding en moet via een advocaat ingediend worden. Alleen bij onderstaande zaken is het mogelijk een voorlopige voorziening aan te vragen:

  • de verdeling van opvoedings- en zorgtaken of de omgang met kinderen
  • het gebruik van de woning en van gemeenschappelijke spullen
  • vaststelling van voorlopige alimentatie

Urgentieverklaring

Stel, je mag niet in het huis blijven. Krijg je dan voorrang als je een nieuw huurhuis zoekt? Een scheiding kan een reden zijn voor urgentie. Of je een urgentieverklaring kunt krijgen is afhankelijk van de omstandigheden en het oordeel van de woningstichting in jouw gemeente. Hier wordt in elke gemeente anders mee omgegaan.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!