“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huurhuis

  • Jullie hebben allebei evenveel recht om in de woning te blijven.
  • Komen jullie er samen niet uit, dan neemt de rechter een besluit.
  • Heb je een advocaat nodig om de woning toegewezen te krijgen? Wij brengen je graag in contact met de juiste persoon!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Wat gebeurt er met ons huurhuis?

Wonen jullie in een huurhuis en gaan jullie scheiden, dan zullen jullie zelf moeten bepalen die van jullie in de woning blijft wonen. Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Let op:
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.

Hoofdhuurder of medehuurder

Als echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner ben je automatisch medehuurder. Het is daarbij niet van belang of je naam wel of niet onder het huurcontract staat. Wanneer je als medehuurder het huis toegewezen krijgt, word je hoofdhuurder. Het is wel verstandig om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen. Vraag dan ook meteen een technische inspectie aan, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Als je er samen niet uitkomt

Wie er in de woning blijft wonen, bepalen jullie in eerste instantie zelf. Kom je er samen niet uit, dan kun je het aan een rechter voorleggen. Als jij en je partner kinderen hebben, is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen. Als jullie geen kinderen hebben, maakt de rechter een belangenafweging. Wie van jullie kan de woning betalen? Wie kan het het gemakkelijkst ergens anders terecht? Wie werkt er in de buurt van de woning? Naar dit soort dingen wordt dan gekeken. Op basis hiervan neemt de rechter een besluit. Hierbij maakt het niet uit of je hoofdhuurder of medehuurder bent.

Kom je er samen niet uit, maar willen jullie ook niet dat een rechter voor jullie bepaald? Schakel dan de hulp in van een echtscheidingsbemiddelaar.

Huurwoning en voorlopige voorziening

Om er zeker van te zijn dat je, in ieder geval tijdens de scheiding, in het huurhuis kunt blijven wonen, kun je bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex-partner moet dan het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt zodra de scheiding definitief is. Het kan zo zijn, dat de rechter vervolgens besluit dat het redelijk is het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kunt dan om verlenging van de voorlopige voorziening vragen, zodat je niet meteen de woning hoeft te verlaten.

Via een verzoekschrift kun je bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. Dit verzoekschrift staat los van het verzoek om echtscheiding en moet via een advocaat ingediend worden. Alleen bij onderstaande zaken is het mogelijk een voorlopige voorziening aan te vragen:

  • De verdeling van opvoedings- en zorgtaken of de omgang met kinderen.
  • Het gebruik van de woning en van gemeenschappelijke spullen.
  • Vaststelling van voorlopige alimentatie.

Hulp bij regelen voorlopige voorziening

mediationtraject stappenJe staat niet alleen in deze situatie. Wij brengen je in contact met een advocaat die de voorlopige voorziening aanvraagt voor jou. Dit moet een advocaat doen en kan je niet zelf doen.

Wil je eerst meer weten? Ook in die situatie mag je ons bellen en nemen we je persoonlijke situatie door. Zo weet je snel welke vervolgstappen slim zijn. Vul vrijblijvend ons contactformulier in en we helpen je.

 

Urgentieverklaring

Stel, je mag niet in het huis blijven. Krijg je dan voorrang als je een nieuw huurhuis zoekt? Een scheiding kan een reden zijn voor urgentie. Of je een urgentieverklaring kunt krijgen is afhankelijk van de omstandigheden en het oordeel van de woningstichting in jouw gemeente. Hier wordt in elke gemeente anders mee omgegaan.

Meer informatie