“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Testament aanpassen na scheiden

  • Heb je een testament en ga je scheiden? Laat het testament dan aanpassen.
  • Pas ook je levensverzekering en uitvaartverzekering aan.
  • Vragen? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Lees voor

Moet je jouw testament aanpassen na de scheiding? Na je scheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. Dit is een onderdeel van het financieel plan bij een scheiding. In je testament heb je opgesteld wie wat erft na je overlijden. Door de scheiding kunnen deze afspraken behoorlijk op zijn kop staan. Bekijk goed of je testament na je scheiding nog up-to-date is. Het is niet prettig als je ex-partner straks nog van je erft, terwijl jij dat niet wilt.

Testament aanpassen

Heb je een  testament en ga je scheiden, dan is het verstandig om het testament te laten nakijken door een notaris. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk dat je testament bij overlijden overeenkomt met jouw wensen. Deze wensen kunnen door een echtscheiding flink veranderen.

Een notaris kan jouw testament aanpassen waardoor je ex-partner op geen enkele manier aanspraak meer kan maken op een gedeelte van jouw erfenis. Ook niet via gezamenlijke kinderen. Wil jij in contact komen met een notaris die hierbij kan helpen? Laat dan je gegevens achter, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.

Ontsnappingsclausule

Vaak is in een testament al een zogenaamde “ontsnappingsclausule” opgenomen. De partner komt door die ontsnappingsclausule alleen als erfgenaam in aanmerking:

  • als bij overlijden het huwelijk niet is beëindigd door echtscheiding
  • als bij overlijden de samenwoning niet is verbroken

Ben je voor dat wet al wel gescheiden, maar is dit nog niet verwerkt in je testament? De ontsnappingsclausule zorgt er dan voor dat je ex-partner geen erfgenaam is.

Tip:
Ga altijd na of er een ontsnappingsclausule is opgenomen in je testament.

Naast je testament moet je ook de verzekeringen aanpassen. Als je een levensverzekering of uitvaartverzekering niet aanpast, ontvangt je ex-partner geld bij jouw overlijden.

Meer informatie