Als jullie na een scheiding van tafel en bed alsnog echt uit elkaar willen, dan kunnen jullie meteen bij de rechtbank om ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed vragen. Als je in je eentje om ontbinding wilt vragen, moet je rekening houden met een termijn van drie jaar.
Lees meerMoet je jouw testament aanpassen na de scheiding? Na je scheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. Dit is een onderdeel van het financieel plan bij een scheiding. In je testament heb je opgesteld wie wat erft na je overlijden. Door de scheiding kunnen deze afspraken behoorlijk op zijn kop staan. Bekijk goed of je testament na je scheiding nog up-to-date is. Het is niet prettig als je ex-partner straks nog van je erft, terwijl jij dat niet wilt.
Testament aanpassen
Heb je een testament en ga je scheiden, dan is het verstandig om het testament te laten nakijken door een notaris. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk dat je testament bij overlijden overeenkomt met jouw wensen. Deze wensen kunnen door een echtscheiding flink veranderen.
Een notaris kan jouw testament aanpassen waardoor je ex-partner op geen enkele manier aanspraak meer kan maken op een gedeelte van jouw erfenis. Ook niet via gezamenlijke kinderen. Wil jij in contact komen met een notaris die hierbij kan helpen? Laat dan je gegevens achter, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Wij bellen op werkdagen binnen 60 min. terug
Ontsnappingsclausule
Vaak is in een testament al een zogenaamde “ontsnappingsclausule” opgenomen. De partner komt door die ontsnappingsclausule alleen als erfgenaam in aanmerking:
- als bij overlijden het huwelijk niet is beëindigd door echtscheiding
- als bij overlijden de samenwoning niet is verbroken
Ben je voor dat wet al wel gescheiden, maar is dit nog niet verwerkt in je testament? De ontsnappingsclausule zorgt er dan voor dat je ex-partner geen erfgenaam is.
Naast je testament moet je ook de verzekeringen aanpassen. Als je een levensverzekering of uitvaartverzekering niet aanpast, ontvangt je ex-partner geld bij jouw overlijden.
Meer informatie
Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, betekent dat formeel meestal dat jij en je partner geen gezamenlijke spullen of gezamenlijk geld hebben. In de praktijk hebben jullie vaak wel een soort gezamenlijke rekening waarvan jullie de vaste lasten betalen.
Lees meerScheiden is niet gratis. Een advocaat moet je betalen, maar ook aan een uitspraak van de rechtbank zijn kosten verbonden. Waar moet je rekening mee houden?
Lees meerDe alimentatie wordt berekend met de Tremanormen. De berekening is complex, maar bestaat globaal uit twee stappen.
Lees meerKinderalimentatie heeft geen gevolgen voor je nieuw af te sluiten hypotheek, partneralimentatie kan dat wel hebben. Daarbij is het van belang of je alimentatie ontvangt of alimentatie betaalt.
Lees meerAfspraken maken over de kinderen Als je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hebben jullie kinderen, dan komt er nog meer bij een scheiding kijken. Jullie zullen namelijk de nodige afspraken over de kinderen moeten maken en er zal ook een...
Lees meerAls je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation probeer je alle zaken die bij een scheiding komen kijken samen te regelen met behulp van een onafhankelijke bemiddelaar: de mediator.
Lees meerJe partner heeft je verteld te willen scheiden. Misschien heb je het aan zien komen of misschien kwam dit als donderslag bij heldere hemel. Jouw partner heeft ongetwijfeld lang nagedacht over dit besluit. Waarschijnlijk is hier niets aan te veranderen. Natuurlijk...
Lees meerDe eerste stappen zetten bij een scheiding is altijd moeilijk. Het is nogal wat om verder te gaan zonder je partner. Iedereen heeft daar veel moeite mee. Je gaat een onzekere tijd tegemoet en weet niet goed wat je kunt verwachten. Helaas leert de ervaring, dat wachten...
Lees meer