Testament aanpassen na scheiden

Moet je jouw testament aanpassen na scheiden? Na je echtscheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. In je testament heb je opgesteld wie wat erft na je overlijden. Bekijk goed of je testament na je scheiding nog up-to-date is. Het is niet prettig als je ex-partner straks nog van je erft, terwijl jij dat niet wilt.

Testament aanpassen

Wanneer je een testament hebt en je gaat scheiden is het verstandig dit na te laten kijken door een notaris. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk dat je testament bij overlijden overeenkomt met jouw wensen. Juist deze wensen kunnen door een echtscheiding flink veranderen.

Een notaris kan jouw testament aanpassen waardoor je ex-partner op geen enkele manier aanspraak meer kan maken op een gedeelte van jouw erfenis. Ook niet via gezamenlijke kinderen. Wil jij in contact komen met een notaris die hierbij kan helpen? Laat dan je gegevens achter, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.

Ontsnappingsclausule

Vaak is in een testament al een zogenaamde “ontsnappingsclausule” opgenomen. De partner komt door die ontsnappingsclausule alleen als erfgenaam in aanmerking:

  • als bij overlijden het huwelijk niet is beëindigd door echtscheiding
  • als bij overlijden de samenwoning niet is verbroken

Ben je voor dat wet al wel gescheiden, maar is dit nog niet verwerkt in je testament? De ontsnappingsclausule zorgt er dan voor dat je ex-partner geen erfgenaam is.

Ga altijd na of er een ontsnappingsclausule is opgenomen in je testament.
TIP:

Naast je testament moet je ook de verzekeringen aanpassen. Als je een levensverzekering of uitvaartverzekering niet aanpast, ontvangt je ex-partner geld bij jouw overlijden.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen je

op werkdagen binnen 30 min. terug

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

 op Facebook Echtscheiding-wijzer op Linkedin Echtscheiding-wijzer op Twitter

Polls

De Nationale Adviesbalie

Wij kunnen u helpen

Lees meer ...

Op deze website van De Nationale AdviesBalie vind je veel informatie en kun je berekeningen uitvoeren.

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op. Soms kunnen wij je vragen direct beantwoorden, en anders kunnen we je in contact brengen met een specialist uit ons netwerk bij jou in de buurt. Dat is iemand met veel kennis en ervaring, maar ook iemand die bij jou past.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!