De nieuwe lockdown valt sommige stellen zwaar. Het constant op elkaars lip zitten begint zijn tol te eisen. Toch is er nog altijd geen opvallende stijging te zien in het aantal mensen dat uit elkaar gaat. Dit lijkt veel te maken te hebben met geldzorgen. Uit een onderzoek blijkt dat één op de drie huiseigenaren zich zorgen maakt over de financiële gevolgen van een eventuele relatiebreuk.
Hypotheeklasten
De meeste mensen maken zich zorgen over de hypotheeklasten. Zij zijn bang deze niet meer te kunnen betalen als zij te maken krijgen met een scheiding. Een derde geeft aan dat het betalen van de hypotheek een groot probleem wordt als zij uit elkaar zouden gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Munt Hypotheken dat zij hielden onder duizenden huiseigenaren.
Andere woning
Als zij de hypotheek na de scheiding niet meer kunnen betalen, dan betekent dat dat deze stellen eigenlijk geen andere optie hebben dan het zoeken naar een andere woning. Gezien de huidige woningnood is dat geen gemakkelijke opgave. Daarnaast is de kans groot dat de woonlasten daardoor alleen maar stijgen. Meer dan een kwart geeft aan de hypotheeklasten na een scheiding niet meer te kunnen opbrengen.
Mannen vs vrouwen
Mannen maken zich over het algemeen iets minder zorgen dan vrouwen. Dit heeft er alles mee te maken dat de financiële positie van veel mannen beter is dan die van de vrouw. Zo geeft 64 procent van de mannen aan dat zij de hypotheeklasten langer dan een jaar alleen kunnen ophoesten, tegenover 24 procent van de vrouwen.
financieel advies
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat huiseigenaren steeds sneller geneigd zijn om bij problemen hulp te zoeken bij een financieel adviseur of geldverstrekker. Vorig jaar gaf 45 procent van de mensen aan hun problemen zelf wel op te lossen. Dit percentage ligt nu nog maar op 28 procent.