“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Toevoeging

  • Heb je een wat lager inkomen, dan kom je wellicht in aanmerking voor een toevoeging.
  • De overheid betaalt dan jouw advocaatkosten of de kosten van de mediator.
  • Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage.
9,4
Klanten vertellen

784 beoordelingen

Lees voor

Heb je een wat lager inkomen, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. De meeste mensen kennen de toevoeging beter onder de noemer gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo hulp. Kom je in aanmerking voor zo’n toevoeging, dan hoef je de advocaat of mediator die je inschakelt niet zelf te betalen. Dit doet de overheid. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. Zo krijgen ook mensen met een laag inkomen de mogelijkheid om goede juridische hulp in te schakelen als dat nodig is.

Kom ik in aanmerking voor een toevoeging?

Of je in aanmerking komt voor een toevoeging hangt af van jouw inkomen, vermogen en van de vraag of je met iemand samenwoont of niet. Ben je alleenstaand, dan kom je in aanmerking voor een toevoeging als jouw fiscaal jaarinkomen onder de €28.600 ligt. Woon je samen, ben je getrouwd of ben je alleenstaand ouder, dan mag je inkomen niet boven de €40.400 komen. Daarnaast is er een vermogensgrens van €31.340 per persoon. Vind je het lastig om in te schatten of je voor een toevoeging in aanmerking komt? Wij bekijken dit graag voor je en kunnen je daarnaast ook in contact brengen met de juiste specialist bij jou in de buurt. Neem dan ook gerust even contact met ons op voor gratis advies!

Hoe hoog is mijn eigen bijdrage?

Hoeveel jij zelf moet betalen is ook weer afhankelijk van jouw inkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage. Daarnaast is het ook afhankelijk van de soort hulp die je nodig hebt. Zo is de eigen bijdrage voor een advocaat hoger dan die voor een mediator. Schakel je een advocaat in dan ligt de eigen bijdrage tussen de €362,- en €904,-. Kies je voor een mediator, dan liggen deze bedragen tussen de €56 en €112 euro.

Besparen op de eigen bijdrage

Vooral als je een advocaat nodig hebt is die eigen bijdrage nog best aan de hoge kant. Gelukkig is het mogelijk om hier nog enigszins op te besparen. Heb je een goede advocaat gevonden, dan kan je dit melden bij het Juridisch Loket. Je kunt dan vragen om een diagnoseformulier. Hiermee krijg je €56,-  korting op de eigen bijdrage. Daarnaast kan je een beroep doen op de bijzondere bijstand.

Hoe vind ik een goede pro deo advocaat of mediator?

De laatste tijd is er nogal wat te doen omtrent de vergoeding die advocaten en mediators krijgen vanuit de overheid. Zij vinden deze vergoeding veel te laag. Hierdoor zijn er veel advocaten die weigeren om nog langer toevoegingszaken op te pakken. Dit kan ervoor zorgen dat het best moeilijk is om iemand bij jou in de buurt te vinden die je goed kan helpen. Gelukkig hebben wij hierover goede afspraken met de bij ons aangesloten advocaten en mediators. Hierdoor hebben wij altijd wel iemand bij jou in de buurt zitten die je op basis van een toevoeging kan helpen. 

Wil jij in contact komen met een goede pro deo advocaat? Laat dan gerust even jouw gegevens achter. Wij bellen je dan vrijblijvend even terug om jouw zaak met je door te spreken. 

Meer informatie