“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrouw krijgt schenking na scheiding terug

24 mei, 2019 | Algemeen, Financieel, Juridisch
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Tijdens het huwelijk kreeg een vrouw een schenking van 30.000 euro met een uitsluitingsclausule. Zij maakt dit over naar de gemeenschappelijke rekening en samen gaven zij het uit. Toen de vrouw ging scheiden wilde zij deze schenking terug en stapte naar de rechter.

Verbouwing of vakanties

In de rechtszaak rees de vraag waar het geld aan uitgegeven was. De vrouw gaf aan dat het geld was gestoken in de verbouwing van het huis, maar volgens haar man werd het geld vooral gebruikt voor het betalen van gezamenlijke uitgaves en vakanties.

Verschil van mening

Uiteindelijk bleek dit voor de rechter toch niet zo belangrijk. De vraag was vooral of de vrouw nog aanspraak kon maken op het geld, nadat zij dit bewust naar de gemeenschappelijke rekening had overgeboekt. De rechtbank en het Hof verschilden hierin van mening. Volgens de rechtbank bleef het geld privévermogen van de vrouw, ondanks het overboeken naar de gezamenlijke rekening. Hierdoor zou zij dus recht houden op dit geld. Volgens het Hof werd het geld onderdeel van het gezamenlijke vermogen door het over te boeken naar de gemeenschappelijke rekening.

Hoge Raad

Uiteindelijk moest de Hoge Raad de knoop doorhakken. De Hoge Raad besloot in het voordeel van de vrouw. Dat het geld op een gezamenlijke rekening werd gezet, doet er niets aan af dat zij bij een scheiding wel het recht op vergoeding hiervan behield. Zolang ze geen geld uit het gezamenlijke vermogen heeft gebruikt om privéschulden af te lossen, houdt zij dat recht gewoon. En dus zijn de 30.000 euro’s alsnog voor de vrouw.