“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De indexering van de alimentatie is voor 2021 vastgesteld op 3 procent. Dit betekent dat zowel de kinder- als de partneralimentatie vanaf 1 januari 2021 met 3 procent moet worden verhoogd.

Jaarlijkse verhoging

Ieder jaar vindt op 1 januari de jaarlijkse verhoging van de alimentatie plaats. Het percentage wordt meestal in de loop van oktober bekend gemaakt door de minister van Rechtsbescherming. Voor 2021 is het indexeringspercentage vastgesteld op 3 procent. Dit betekent dat de alimentatie vanaf 1 januari met 3 procent moet worden verhoogd. Dit geldt zowel bij partner- als bij kinderalimentatie.

Indexering verplicht?

De jaarlijkse indexering van de alimentatie is verplicht. Dit geldt ook als jouw eigen inkomen gelijk is gebleven. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de alimentatieverhoging niet vanzelf gaat en je krijgt hier ook geen bericht van. De alimentatiebetaler moet zelf het bedrag dat maandelijks wordt overgemaakt aanpassen. Ben jij alimentatieontvanger, dan is het misschien slim om jouw ex even op de hoogte te stellen van de indexering en het nieuwe bedrag. Wat er vanaf 1 januari precies betaald moet worden bereken je met onze berekenmodule.

Indexering vorderen

Zoals net aangegeven is het indexeren van de alimentatie verplicht. Weigert de ex dit te doen, dan kun je het achterstallige bedrag gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug. Het Nationaal Loket Alimentatie Inning kan je hierbij helpen.